За силен имунитет световно признатият шеф готвач Андрей Стоилов препоръчва месо, риба и бобови растения

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7412759 За силен имунитет световно признатият шеф готвач Андрей Стоилов препоръчва месо, риба и бобови растения За силен имунитет световно признатият шеф готвач Андрей Стоилов препоръчва месо, риба и бобови растения www.24chasa.bg

Без съмнение шеф Андрей Стоилов е един от най-добрите кулинари в България. Като такъв има професионален поглед над развитието на българската кухня. “Все още, и за щастие, нашата нация спазва традициите и така би трябвало да бъде”, казва той. Подчертава, че в последно време традицията се преплита с иновацията. “Хубаво е, че много колеги работят наистина сериозно по намиране и “събуждане” на стари рецепти, които са леко забравени с годините. Преоткриваме по-слабо известни вкусове, които се произвеждат в малки, бутикови количества, и ги интерпретираме в един модерен прочит на вкусове и презентация, различни ястия с родни продукти”, казва кулинарят. Преди няколко дни той показа в “Мастършеф” как се приготвя точно такъв позабравен маслен крем.

Едно от последните предизвикателства, с които се захвана, е изготвянето на новото меню в хотел “Маринела”, където е главен готвач от 2013 г. Прави го заедно с екипа си, но това не е лесна задача, защото то трябва да пасва с духа на 40-годишната история на хотела. “Рецептите се преплитат между класики, приготвяни преди 40 години, и иновации, визия и вкусове, търсени и модерни сега”, казва Стоилов. “Всичките ни ястия са ми любими, защото влагаме страст и много желание в посрещането на нашите гости и се стремим да надминем техните очаквания”, допълва той.

Работата му в “Маринела” го убеждава, че българите се хранят по-здравословно от преди. “Голяма част от нашите гости избягват храни, които имат високо съдържание на холестерол, също така на вредните “бели” храни - визирам, захар, сол, брашно. Определено се отправя поглед върху ястия, съставени с пресни рибни продукти и меса с ниско съдържание на мазнини”, казва Стоилов.

Работата на професионалния готвач винаги е свързана с много отговорности. “Стресът, за съжаление, е част от нашата професия. Смятам, че умея да го контролирам и много правилно да го владея. Ако като ръководител на голям екип не успявам да направя това, няма да успявам да постигам толкова високи резултати. Но смея да кажа, че обичам работата си и заради стреса, който контролирам”, казва Стоилов. А предизвикателствата пред него са ежедневни, защото е отговорен за кулинарните нужди на българския и на световния елит, които посреща хотел “Маринела”.

Пролетта е любимият му сезон, защото тя носи със себе си свежи плодове. “Няма нищо по-правилно от това да се храним със сезонни продукти - точно това, което природата ни дарява в този отсег от годината”, казва той. С тях се намалява рискът за здравето, защото съдържат минимално количество консерванти и пестициди.

А за здрав имунитет препоръчва месо, риба и бобови растения - храни, богати на протеини. “Месото е добре да се консумира 2-3 пъти седмично, а за рибата не бих сложил ограничения. Боб и грах 1-2 пъти седмично. Хубаво е поне три пъти на ден да консумираме от шампионите сред имуностимулаторите при плодовете и зеленчуците: цвекло, морков, зеле, ряпа, червени чушки, нар, стафиди, сушени плодове, арония, кайсия, ябълки, червено грозде, боровинки, орехи, хрян, лук, чесън, домати, елда, овес. Един от най-мощните имуностимулатори е цинкът. Минералът най-често присъства в раците, стридите, говеждото месо, боба”, казва Стоилов.

От малък мечтае да стане професионален кулинар. Заслугата за това е на родителите му Йорданка и Любен Стоилови, които го подтикват в тази насока. Като дете си спомня как направил за тях много вкусна пилешка супа. И до днес не забравя мъдрата забележка на баща си: “Майка ти щеше да направи 3 ястия от това количество месо, а ти! Ама е много вкусна, браво!”.

За да стигне нивото в професията си, което има днес, той полага много усилия в обучения, образование и най-вече работа. Това заслужено го прави капитан на българския национален кулинарен тим на две кулинарни олимпиади. “Имам щастието да притежавам 2 бронзови медала от олимпийските игри в Германия, гр. Ерфурт, от 2008 г. За емоциите по време на игрите историите са безкрайни. Но постигнахме този огромен успех благодарение на екипната работа, безсънни денонощия, прекарани в тренировъчната кухня, много положен труд и страст в това, което тогава направи българският отбор, за да завоюваме тези престижни отличия”, спомня си Стоилов.

Той не спазва конкретен хранителен режим, но в последно време благодарение на съпругата си, престава да се храни късно вечер. “За кратко време това даде видим резултат с няколко килограма надолу”, казва кулинарят.

Стоилов е професионалист и като такъв знае, че експериментите в кухнята понякога водят до блестящи резултати. Едно от най-големите му предизвикателства е да готви с тютюн. “На два пъти съм правил менюта с участие на специален бленд тютюн. Искам да поясня, че тютюнът също е изсушена билка, макар и за пушене. И запарена и вложена след това в определен продукт, ефектът е много интересен и различен от всичко друго”, казва кулинарят.

Бьоф Строганоф с ризото 

Продукти

160 г телешко филе (нарязано на фин жулиен),

40 г печурки (нарязани на ивички),

20 г осолени краставчки от бидон (нарязани на жулиен),

40 мл сметана течна,

10 г лук шаолт, 3 г горчица

На вкус - чесън, сол, пипер,

сос демигалс, магданоз,

бяло вино, брашно, олио

За ризотото: ориз арборио,

лук шалот, чесън, тиквичка,

морков, рукола, брокол, грах,

пармезан, сол, черен пипер,

масло, зехтин, бяло вино,

дафинов лист

Приготвяне

Овкусяваме телешкото със сол и пипер. Панираме леко в брашно. В загрят тиган сипваме малко олио и запържваме месото, добавяме лука, гъбите, чесъна, краставичките. Месото готвим до готовност. Глазираме го с бяло вино и наливаме течната сметана, подправяме с горчица и сос дмигалс. Течността се редуцира. На финала добавяме магданоза. Приготвяме ризотото, като запържваме желаното количество ориз в зехтин и лук. След като се глазира, добавяме 1,5 части зеленчуков бульон и дафинов лист. Готвим на умерен огън под капак. В края прибавяме зеленчуците, като морковът предварително е леко сварен и овкусяваме. Добавяме масло и прамезан и гарнираме.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Когато тръгвала за Америка, Нора Шопова слагала в куфара българска шарена сол

Водещата на прогнозата за времето по Нова тв Нора Шопова обича да готви и често в дома ѝ ухае на домашни гозби, макар да има все по-малко време за това. Любовта към кулинарията Шопова наследява от майка си и баба си. Убедена е, че сред важните неща за вкусната гозба са домашните продукти. “В малкия град голяма част от продуктите са домашни

Шиш кебап

Рецепта, с която ще направите най-доброто барбекю Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa

Начинаещ на грила? Мисията е възможна

Слънцето е толкова жарко, че за да уеднаквим вътрешната си температура с тази на въздуха, понякога е най-добре да стоим близо до открит огън. Нека си признаем, че през лятото на всички ни се ще да прекараме повече време от дните и вечерите си с приятели, вдигащи тостове със студени бири, акомпанирани от сочни пържоли.

Пълненa пантофка от патладжан

Приготвена с домат и моцарела Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

Банички мъфини

Бърза и вкусна закуска Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

Емил Розов много обича риба и морски дарове, но само от Българското Черноморие

Кулинарството върви по бащина линия в семейството на едно от популярните и обичани лица на телевизията Емил Розов и се предава така вече трето поколение. “Баща ми готвеше много хубаво и почти не позволяваше на майка ми да влиза в кухнята. Същото се отнася и за мен и покойната ми съпруга. Аз основно готвех, че и пазарувах даже, защото смятам

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Кои са най-подходящите продукти за грил

В сезона на топлите нощи, охладените напитки и ваканциите храната е на особена почит. Вече ви запознахме със златните правила на грила в съвместната ни рубрика с Lidl за вкусни съвети, свързани с приготвянето на храна на открит огън. Сега идва ред и на най-подходящите зеленчуци и видове месо за грил.

Екзотична боб чорба

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Кекс с ябълки

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Банофи пай

Сладкиш с бисквитена основа и карамелен слой Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.

Златните правила на грила

Сезонът на грила е в разгара си и няма нужда да чакаме отпуската си, за да разпуснем на терасата или на близката полянка с едно сочно и вкусно преживяване, изстудена бира и приятели. За да се подготвим обаче за това блаженство, ще ни помогнат нашите приятели от Lidl, които са с потвърдено качество на грил продуктите си.

Пица от тиквички

Лек вариант на италианския специалитет, подходящ за лятото Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber