10 рецепти с агнешко за незабравим Великден

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7402812 10 рецепти с агнешко за незабравим Великден 10 рецепти с агнешко за незабравим Великден www.24chasa.bg
Агнешки котлет

Великден наближава, а след него се задава и Гергьовден. Ако сте любители на вкусното агнешко, традиционно за тези два празника, и сте решили тази година да зарадвате с нещо малко по-различно вашите близки, тук ще откриете няколко вкусни и нестандартни рецепти, част от книгата „Ястия с агнешко”.

Агнешкото е традиционно за българската трапеза и любимо месо на много сънародници. Изборът на най-доброто агнешко обаче не винаги е лесна задача. Специалистите съветват, че то трябва да е от 3-4 месечно агне, което да е около 12-13 кг, цветът му да е бледорозов, а мазнината бяла. Ако няма да приготвяте цяло агне е добре да знаете, че месото от бут е по-жилаво, отколкото месото от плешка и съответно да прецените и съобразите кое ще е най-подходящо за ястието, което сте избрали.

Агнешкото е сухо, ето защо е задължително то да се маринова предварително и също така е препоръчително да се готви с краве масло. Ако оставите месото да кисне едно денонощие, то ще стане изключително крехко, а ако нямате толкова време, може да ползвате кисели маринати с оцет, в които то трябва да постои 2-3 ч.

Ако сте се спрели на рецепта, в която месото трябва да се пече на фурна е необходимо да знаете, че трябва първоначално да го готвите на висока температура за около 30 мин, за да се запечата, а след това на около 150 градуса. Може и да го покриете с алуминиево фолио, за да се задуши и да стане още по-крехко. Важно е в тавата, в която се пече, да има някаква течност – вода, бульон, марината, вино и др.

Как точно ще приготвите агнешкото зависи изцяло от вас, но има една съставка, която не бива да забравяте и това е щипка любов.

Предлагаме ви рецепти за най-различни ястия, както български, така и такива събирани от целия свят. Някои от тях се приготвят бързо и лесно, други са по-сложни. Надяваме сред тях да намерите нещо, което ще ви очарова и вдъхнови да приготвите най-вкусното агнешко тази година, а може би ще стане и вашата любима рецепта.

Супи

Великденска чорба

Продукти: Агнешка карантия (бял дроб, шкембе, черва, бъбреци), агнешки врат, агнешка главичка, 1-2 моркова, 1 глава кромид лук, 1/2 буркан стерилизирани домати, 1-2 снопчета фиде, 220 мл прясно мляко, 1-2 ч.л. сол, 1 ч.л. зеленчукова подправка, черен пипер на вкус, 2-3 ч.л. червен пипер, 1 китка магданоз, 1-2 ч.л. джоджен.

Приготвяне: Сварете нарязаните агнешки дреболии, врата и главичката. Нарежете морковите и лука наситно, прибавете ги към карантията. Посолете, поръсете с черния пипер и зеленчуковата подправка. След като се сварят напълно, извадете главичката и врата, обезкостете ги. Налейте доматите и прясното мляко, поръсете с червен пипер. Изчаквайте чорбата да заври, добавете фидето, джоджена и магданоза. Върнете обезкостеното месо и продължете да варите до готовност.

Рецепта на пророчицата Ванга

С дреболии, месо и лапад

Продукти: По 100 г агнешки черен и бял дроб, 400 г агнешко месо, 200 г листа лапад, 100 г ориз, 3 стръка зелен лук, 1 картоф, 1 морков, 1 ч.л. сол, 100 мл домати от консерва, 3 стръка пресен девесил, 2-3 листа калоферче. За застройката – 1 яйце и 200 г кисело мляко.

Приготвяне: Месото и дробовете сложете да се варят в около 500 мл вода за 30 минути. Изхвърлете водата, месото нарежете на кубчета. В друга тенджера налейте около 700 мл вода, сложете месото, нарязания наситно лук, настъргания морков, накъсания лапад, целия обелен картоф, доматите. Посолете и сложете тенджерата на котлона. Оставете да поври, сложете ориза. Чорбата се вари още 70-80 минути на тих огън. Когато омекне картофът, го извадете, смачкайте го на пюре и го върнете в тенджерата. Накрая поръсете супата със ситно нарязаните подправки. Оставете да изстине около 30 минути и я застройте.

Бутче

Мариновано с мед

Продукти: 1 агнешко бутче, 1 бутилка оцет, 1 глава счукан чесън, около 150 мл течен мед, 125 г масло, 1 връзка пресен копър, сол, черен пипер, олио. За гарнитурата: 1 кг спанак, 300 г гъби, 3-4 скилидки чесън, сол, черен пипер, олио, бучка краве масло, 250 г сметана.

Приготвяне: Разбъркайте добре меда в оцета, прибавете чесъна нарязания наситно копър, сол и черен пипер. В тази марината накиснете бутчето и го оставете за една нощ в хладилника. Преместете го в намазнена тава. Кипнете маринатата и като леко поизстине, залейте с нея бутчето. Намажете го с маслото, капнете олио и в маринатата. Печете в умерена фурна около 2 часа.

За гарнитурата пригответе спаначено пюре. Бланширайте за 3-4 минути нарязания наситно спанак. В дълбок тиган в малко олио разтопете бучката масло и бързо запържете счукания чесън. Прибавете гъбите, нарязани на дребни парчета, след малко – и спанака заедно с вода. Задушете под капак. Когато остане на мазнина, сипете сметаната и варете още 5 минути.

Пълнено с орехи

Продукти: 1 агнешко бутче, 3 глави кромид, 200 г домати (може и от консерва), 500 мл бира, 150 г агнешки бъбреци, 150 г ориз, 50 г орехови ядки, пресени джоджен и магданоз, черен пипер, сол, олио, бучка краве масло.

Приготвяне: Направете разрез на бутчето до коста и го обезкостете. Натрийте месото със сол и с черен пипер. Бъбреците сварете в подсолена вода. Направете плънката, като запържите нарязания наситно лук. Прибавете нарязаните бъбреци и накълцаните наситно зелени подправки, след малко ориза и настърганите домати. Налейте около 400 мл от прецедения бульон, в който сте сварили бъбреците. Подправете със сол и с черен пипер. Като свалите от котлона, сложете счуканите едро орехови ядки. Напълнете бутчето и го завържете. Натрийте го с масло и сложете в намазнена тава, в която сте сипали бирата. Завийте с фолио и печете около 2 часа в умерена фурна. Накрая махнете фолиото, за да хване бутчето препечена коричка.

С коняк и сушени сливи

Продукти: 1 агнешко бутче, 6 картофа (за предпочитане пресни), 1 домат, 2 глави лук, 1 глава чесън, 1 с.л. свинска мас, зехтин, олио, 125 мл коняк, сушени сливи (без костилки), розмарин или мащерка, черен пипер, дафинов лист, сол.

Приготвяне: Обезкостете месото, натрийте го с черен пипер, сол и свинска мас. Лука и доматите нарежете на четвъртинки и заедно със сливите, с намачканите скилидки чесън, дафинов лист, розмарин и малко олио ги запечете с месото в керамичен или стъклен огнеупорен съд във фурната на 200 градуса. От време на време поливайте с изтеклия сок. Когато бутът е позапечен, полейте с коняка. Покрийте съда с фолио, но не докрай, за да не омеква агнешкото – то трябва да е сочно отвътре и хрупкаво отвън. През това време изпържете картофите в олио до златисто. Прибавете ги при месото и оставете още малко да се попекат. Когато е готово, извадете месото и картофите в подходящ за сервиране съд. Полейте ги със соса от печенето.

Плешка

Пълнена с пушени гърди и ябълки

Продукти: 1 плешка, сол, смлян бял пипер, 2 с.л. разтопено краве масло, 300 мл горещ месен бульон; за плънката – 2 агнешки бъбречета, 50 г пушени гърди или бекон, 1-2 ябълка от кисел сорт, 1 глава кромид лук, 1 домат, 100 г галета, по 2 ч.л. наситнени зелени подправки (магданоз, чубрица, босилек), смлян бял пипер, сол, 1 яйце.

Приготвяне: Накиснете бъбречетата във вода за 30 минути. Пушените гърди, почистената ябълка, лука, обеления домат и изкиснатите бъбреци нарежете наситно. Смесете ги с галетата, зелените подправки, белия пипер, солта и яйцето. Разбъркайте добре сместа. Загрейте фурната до 200 градуса. Обезкостете плешката и разстелете месото на един слой. Натрийте го със солта и белия пипер. Разпределете плънката върху него. Като започвате от по-тясната страна на месото, завийте го на руло. Овържете го с дебел конец. Намажете рулото с маслото, сложете го в тавичка и го печете 2 – 2 и половина часа. Периодично го обливайте с месния бульон. Готовото руло нарежете на филии. Остатъка от бульона смесете с прецедения сок от печеното, кипнете го и го поднесете към месото.

Котлети

С розмарин и червени боровинки

Продукти за 4 порции: 8 агнешки котлета, 2 скилидки чесън, сол, смлян черен пипер, 3 клонки розмарин, 1 с.л. зехтин, 1 с.л. брашно, 150 мл червено вино, 200 мл зеленчуков бульон от кубче, 1 ч.л. желе или конфитюр от червени боровинки.

Приготвяне: Срежете скилидките чесън и натрийте с тях котлетите. Подправете ги със сол и с черен пипер. Отделете игличките на розмарина и поръсете котлетите с половината. Сгорещете зехтина в тиган. Изпържете котлетите по 5-6 минути от всяка страна. Прехвърлете ги в гореща чиния. Дръпнете тигана от огъня. Смесете брашното с месния сок от тигана, върнете съда на огъня и варете соса 30 секунди. Добавете постепенно виното, бульона и желето. Кипнете ги, разбъркайте и варете, докато сосът се сгъсти леко. Поднесете котлетите със соса, поръсени с останалия розмарин.

Рецепти с месо

Шведско варено с копър

Продукти: 600 г агнешко месо от плешка, 30 г масло, 30 г брашно, 1 жълтък, връзка копър, оцет, захар, черен пипер, сол.

Приготвяне: Сложете месото във вряща подсолена вода, подправена с черен пипер и малко копър. Варете, докато омекне. В тиган направете светла запръжка от маслото и брашното, долейте от бульона, в който е вряло агнешкото, и варете, докато се получи гладък сос. Прибавете разбития със студен бульон жълтък и нарязания наситно копър, подправете с лъжичка оцет. Извадете месото, нарежете го на тънки филии, подредете в подходяща чиния и залейте със соса.

По марокански

Продукти: 700 г агнешко месо от бут, нарязано на хапки, 1 ч.л. микс от подправки рас ел ханун – куркума, джинджифил, карамфил, кардамон, бял пипер, кайенски пипер, бахар, резене, 1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. черен пипер и няколко листенца шафран, 1 ч.ч. вода, 1 малка глава лук, настъргана, 1 скилидка счукан чесън, пръчка канела, 25 г краве масло, 100 г стафиди, 50 г сварен нахут, мед на върха на ножа, 2-3 щипки канела, 2-3 с.л. сусамово семе или филирани бадеми за сервиране.

Приготвяне: Смесете всички подправки (рас ел ханун) и натрийте с тях равномерно агнешкото месо. Оставете в хладилника до следващия ден или поне за няколко часа. В тенджера сложете месото, лука, чесъна, маслото. Покрийте с капак и гответе на среден огън 10-15 минути, като периодично разбърквате, за да се запече равномерно месото. Добавете водата и пръчката канела. Оставете да къкри под капак на слаб огън час и половина, до готовност на месото. След това прибавете стафидите, нахута, меда и канелата напрах, сложете капака и задушавайте още 30 минути, докато агнешкото стане съвсем крехко. Махнете капака и засилете котлона. Гответе 10-15 минти, като разбърквате периодично, докато сосът се редуцира. Поръсете със сусам или бадеми и сервирайте със задушен ориз.

Арменски бозбаш

Продукти: 500 г агнешко, 100 г сушени сливи, 150 г нахут, 2 кисели ябълки, 1 глава лук, 2 чушки, 400 г картофи, 6 с.л. доматено пюре, 2 с.л. масло, пресен кориандър, магданоз, копър, мента, босилек, червен и черен пипер, сол.

Приготвяне: Накиснете нахута в студена вода през нощта. Сутринта го прецедете и го сварете. Нарежете месото на средноголеми парчета и също го сварете. После го извадете от бульона и го запържете. Като стане златисто, добавете нарязания лук. Налейте от бульона на месото и доматеното пюре. Сипете нарязаните картофи, ябълки, сливи и чушки. Накрая прибавете нахута, подправете с червен, черен пипер и сол. Варете, докато всичко омекне добре. Преди да свалите от котлона, поръсете с нарязаните зелени подправки.

Из „Ястия с агнешко месо”

Книгата може да поръчате тук!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Когато тръгвала за Америка, Нора Шопова слагала в куфара българска шарена сол

Водещата на прогнозата за времето по Нова тв Нора Шопова обича да готви и често в дома ѝ ухае на домашни гозби, макар да има все по-малко време за това. Любовта към кулинарията Шопова наследява от майка си и баба си. Убедена е, че сред важните неща за вкусната гозба са домашните продукти. “В малкия град голяма част от продуктите са домашни

Шиш кебап

Рецепта, с която ще направите най-доброто барбекю Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa

Начинаещ на грила? Мисията е възможна

Слънцето е толкова жарко, че за да уеднаквим вътрешната си температура с тази на въздуха, понякога е най-добре да стоим близо до открит огън. Нека си признаем, че през лятото на всички ни се ще да прекараме повече време от дните и вечерите си с приятели, вдигащи тостове със студени бири, акомпанирани от сочни пържоли.

Пълненa пантофка от патладжан

Приготвена с домат и моцарела Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

Банички мъфини

Бърза и вкусна закуска Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

Емил Розов много обича риба и морски дарове, но само от Българското Черноморие

Кулинарството върви по бащина линия в семейството на едно от популярните и обичани лица на телевизията Емил Розов и се предава така вече трето поколение. “Баща ми готвеше много хубаво и почти не позволяваше на майка ми да влиза в кухнята. Същото се отнася и за мен и покойната ми съпруга. Аз основно готвех, че и пазарувах даже, защото смятам

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Кои са най-подходящите продукти за грил

В сезона на топлите нощи, охладените напитки и ваканциите храната е на особена почит. Вече ви запознахме със златните правила на грила в съвместната ни рубрика с Lidl за вкусни съвети, свързани с приготвянето на храна на открит огън. Сега идва ред и на най-подходящите зеленчуци и видове месо за грил.

Екзотична боб чорба

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Кекс с ябълки

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Банофи пай

Сладкиш с бисквитена основа и карамелен слой Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.

Златните правила на грила

Сезонът на грила е в разгара си и няма нужда да чакаме отпуската си, за да разпуснем на терасата или на близката полянка с едно сочно и вкусно преживяване, изстудена бира и приятели. За да се подготвим обаче за това блаженство, ще ни помогнат нашите приятели от Lidl, които са с потвърдено качество на грил продуктите си.

Пица от тиквички

Лек вариант на италианския специалитет, подходящ за лятото Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber