Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Предвкусвайки приповдигнатото настроение от приближаващите великденски празници, вече започнах с приготовленията. Подбрах за вас специална постна рецепта за Лазаровден”, пише Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
380 г брашно, 20 г микс от смлени семена (ленено, сусамово, слънчогледово), 20 г мая, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 1 с.л. олио от гроздови семена + още за намазване, микс от цели семена за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Размесваме маята с малко хладка вода и я оставяме да шупне. В голяма купа изсипваме пресятото брашно и микса от смлени семена. Правим дупка в средата, където слагаме солта и захарта, изсипваме шупналата мая и олиото и разбъркваме.
Добавяме вода, колкото да получим средно меко тесто. Оставяме тестото да втаса, докато увеличи обема си два пъти, след което го размесваме отново.
Оформяме топки с големината на среден картоф. Размесваме ги във формата на продълговати пръчки, хващаме ги в средата и увиваме двата висящи края във формата на спирала.
Слагаме ги в намазнена тава, намазваме ги с олио, поръсваме с микса от цели семена и печем в незагрята фурна на 180 градуса 30-40 минути.