Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“По повод астрономическата пролет, която настъпва на 20 март, ви изпращам пролетна рецепта за постна пита с пълнозърнесто брашно, леко сотирани ягоди и ментов аромат”, пише ни Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
За блата:
200 г пълнозърнесто брашно от спелта, 100 г бяло брашно от спелта, 1 и 1/2 ч.л. бакпулвер, 1/4 ч.л. сол, 1 ч.л. ябълков оцет, 3/4 ч.ч. захар, 2 с.л. мед, 3 с.л. растително масло, 3/4 ч.ч. растително мляко
За заливката:
50 мл ментов чай, 2 с.л. ягодово нишесте, 1/2 ч.ч. захар, 250 г ягоди, филирани бадеми за поръсване, прясна мента за украса
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Забъркваме от продуктите за блата гъсто кейково тесто. Ако е нужно, добавяме още малко растително мляко или ментов чай.
Изливаме сместа във форма, покрита с хартия за печене. Печем в загрята фурна на 175 градуса до зачервяване и суха клечка. Оставяме блата да изстине.
Слагаме в съд на котлона размитото в студения чай нишесте, захарта и почистените и нарязани на половинки ягоди. Леко сгъстяваме сместа и с нея покриваме изстиналия блат.
Поръсваме с филирани бадеми. Сервираме питата хладка или студена, украсена със свежи листенца мента.