Сладкарят Пиер Ерме приготвил френски макарон с аромат на пурите на Фидел Кастро

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7338052 Сладкарят Пиер Ерме приготвил френски макарон с аромат на пурите на Фидел Кастро Сладкарят Пиер Ерме приготвил френски макарон с аромат на пурите на Фидел Кастро www.24chasa.bg
Сладкарят Пиер Ерме приготвил френски макарон с аромат на пурите на Фидел Кастро

Кралят на френското сладкарско изкуство Пиер Ерме сякаш се е родил, орисан да се занимава с кулинария, защото е четвърто поколение на семейство сладкари и пекари от Елзас. “Като бях малък, през цялото време бях с баща ми в работилницата, където се приготвяха сладкишите. Той самият беше хлебар. Това автоматично ме спусна към този път - на сладкарството”, казва Ерме.

Родителите му живеели в къща. На партера ѝ се правели сладкишите и се печал хлябът. “Аз живеех на най-горния етаж. Още със събуждането си сутрин бях като потопен в този приятен аромат”, спомня си Ерме. Той никога не се е изкушавал да изучава пекарство, въпреки че баща му се занимава с него.

Още когато е на 9 г. знае каква е мечтаната му професия, а на 14 г. една голяма фирма в Париж, която се казва “Льонотра”, го приема, за да изучава тънкостите на професията.

“Не е лесно да си в столицата на Франция и да живееш сам в една стаичка в мансардите, да няма никой около теб от семейството ти. Но това много бързо се разсея, защото ми беше изключително интересно обучението там”, казва сладкарят.

Научил много неща, които трябва да знае всеки в неговия занаят. На първо място е да използва качествени продукти и да научи техниката за правилната им обработка. Не по-маловажни са и организационните техники. Те му позволяват да се достигне висшето качество при приготвянето на сладкиши.

“Основното, което научих по време на това чиракуване, което и досега си остана принцип в моята работа, е постоянството в доброто качество, т.е. всеки ден да произвеждаш едно и също качество”, пояснява Ерме.

Той посочва, че всяка национална кухня е свързана с културата на народа. “В областта на сладкарството може да кажем, че съществуват едни специфични умения във Франция, които са най-широко разпространени в света в сравнение с всички останали държави”, казва Ерме. Допълва, че има различни видове сладкарство - японско, ориенталско, виенско и т.н. В който и хотел или ресторант по света да отидете обаче, доминиращо е френското.

Най-емблематичният десерт за страната му най-вероятно са макароните. Те са характерни за десетки градове. “Когато се казва макарон, всъщност имаме предвид самата бисквита, която е основната му съставна част. В Париж той е приготвен от две бисквитки с една гарнитура по средата”, обяснява Ерме.

Той започва да ги произвежда през 1976 г., докато още се обучава в “Льонотра”. “Тогава на мен не ми харесваха макароните, защото ги намирах за прекалено сладки и без особен характерен вкус”, казва сладкарят. Може би това е, защото навремето се приготвяли такива с четири вкуса - ванилия, шоколад, кафе и малина.

Помислил си, че това много ограничава сладкаря. “Щом може с ванилия, може да се сложи също и бадем, лимон и други ухания. Оттам започнах да разширявам асортимента”, спомня си Ерме.

Не спира да следва най-важния принцип в кулинарията, а именно да експериментира. Приготвял е макарон с хайвер и орехово олио и такъв с аромат на балсамов оцет. По специална поръчка на клиент разработил рецепта за макарон, който съдържа отвара от типа пури, които обичал Фидел Кастро, и малц, който придава аромата на уискито.

Когато приготвя френски макарони, Ерме се стреми да слага минимално количество захар. “Специално за бисквитката има един баланс между продуктите, който не можеш да разваляш, защото се променя самата ѝ структура, както и външният ѝ вид”, обяснява сладкарят.

В неговата кухня задължително ще намерите яйца и шоколад, защото трудно може да ги замени с нещо друго.

Световноизвестният сладкар посети България, за да стане част от поредното годишно издание на Месеца на франкофонията. Той заедно с прочутия лингвист проф. Бернар Серкилини дебатира за влиянието на сладкарството върху френския език във френския културен институт в петък. Ерме представи книгата си “Испахан”.

Той проведе и мастър клас по сладкарство за петима млади българи вчера. Победителят в него спечели едномесечнa стипендия на френското правителство с обучение за една седмица в известното кулинарно училище Ferrandi Paris и три седмици в централата на компания Herme в Париж.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Кремсупа от спанак и салвия

Кремсупа от спанак и салвия

Полезна рецепта, съобразена с Великденския пост Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa

Банички мъфини с фиде

Банички мъфини с фиде

Бърза и лесна закуска за цялото семейство Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa

Боб на тиган с лапад

Боб на тиган с лапад

КОЙ ГОТВИ “Реших да предложа рецепта за постите, като използвах и лапад, който скоро се появи и е много полезен”, пише но Жана Стоянова. ПРОДУКТИ 500 г бял боб 2-3 глави лук 4-5 скилидки чесън 2 моркова червен пипер 1-2 ч.л. пиперково пюре сол олио джоджен 1 връзка лапад НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ Сваряваме боба до полуготовност

Певицата Виктория Георгиева не вкусва млечни продукти или люто преди участие

Певицата Виктория Георгиева не вкусва млечни продукти или люто преди участие

Oсвен прекрасен глас чаровната млада певица Виктория Георгиева притежава и завидни кулинарни умения. “Обичам да ми е вкусно. Напоследък все по-често си готвя разни неща и ми е много приятно”, казва Георгиева, която щеше да ни представи тази година на Евровизия с парчето Tears Getting Sober, преди песенният конкурс да бъде отложен за 2021 г

Лучник с три вида лук

Лучник с три вида лук

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Бяла риба с хрупкава коричка

Бяла риба с хрупкава коричка

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Мъфини с портокалов сок

Мъфини с портокалов сок

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Млечна разядка с лапад

Млечна разядка с лапад

Приготвена със сирене и чесън Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg

Пудинг със семена от чия

Петима топкулинари и техните рецепти за силен имунитет

В момента всеки съветва да си стоите вкъщи, но това не означава, че трябва да скучаете. Всъщност сега е времето да прекарвате повече време със семейството си. Ако обичате да готвите, няма как да не искате да го зарадвате с вкусна и полезна храна. “24 часа” се свърза с петима български топкулинари, които ви предлагат рецепти за силен имунитет и

Преди 5 г. Иво Аръков дори не бил опитвал калмари, сега не отказва

Преди 5 г. Иво Аръков дори не бил опитвал калмари, сега не отказва

Много джинджифил и вода с лимон в менюто на актьора Tалантливият актьор Иво Аръков не само с лекота влиза от един образ в друг, но умее и да готви. От дете започва кулинарния си път, като избира нещо по-лесно - омлет или паста. Днес съчетава готвенето с усилени тренировки за тялото си. “Като малък много боледувах

СНИМКА: Pixabay

Салата с извара върху хлебно канапе

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Постни локумки

Постни локумки

Вкусен десерт, който лесно може да приготвите вкъщи Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber