Сладкарят Пиер Ерме приготвил френски макарон с аромат на пурите на Фидел Кастро

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7338052 Сладкарят Пиер Ерме приготвил френски макарон с аромат на пурите на Фидел Кастро Сладкарят Пиер Ерме приготвил френски макарон с аромат на пурите на Фидел Кастро www.24chasa.bg

Кралят на френското сладкарско изкуство Пиер Ерме сякаш се е родил, орисан да се занимава с кулинария, защото е четвърто поколение на семейство сладкари и пекари от Елзас. “Като бях малък, през цялото време бях с баща ми в работилницата, където се приготвяха сладкишите. Той самият беше хлебар. Това автоматично ме спусна към този път - на сладкарството”, казва Ерме.

Родителите му живеели в къща. На партера ѝ се правели сладкишите и се печал хлябът. “Аз живеех на най-горния етаж. Още със събуждането си сутрин бях като потопен в този приятен аромат”, спомня си Ерме. Той никога не се е изкушавал да изучава пекарство, въпреки че баща му се занимава с него.

Още когато е на 9 г. знае каква е мечтаната му професия, а на 14 г. една голяма фирма в Париж, която се казва “Льонотра”, го приема, за да изучава тънкостите на професията.

“Не е лесно да си в столицата на Франция и да живееш сам в една стаичка в мансардите, да няма никой около теб от семейството ти. Но това много бързо се разсея, защото ми беше изключително интересно обучението там”, казва сладкарят.

Научил много неща, които трябва да знае всеки в неговия занаят. На първо място е да използва качествени продукти и да научи техниката за правилната им обработка. Не по-маловажни са и организационните техники. Те му позволяват да се достигне висшето качество при приготвянето на сладкиши.

“Основното, което научих по време на това чиракуване, което и досега си остана принцип в моята работа, е постоянството в доброто качество, т.е. всеки ден да произвеждаш едно и също качество”, пояснява Ерме.

Той посочва, че всяка национална кухня е свързана с културата на народа. “В областта на сладкарството може да кажем, че съществуват едни специфични умения във Франция, които са най-широко разпространени в света в сравнение с всички останали държави”, казва Ерме. Допълва, че има различни видове сладкарство - японско, ориенталско, виенско и т.н. В който и хотел или ресторант по света да отидете обаче, доминиращо е френското.

Най-емблематичният десерт за страната му най-вероятно са макароните. Те са характерни за десетки градове. “Когато се казва макарон, всъщност имаме предвид самата бисквита, която е основната му съставна част. В Париж той е приготвен от две бисквитки с една гарнитура по средата”, обяснява Ерме.

Той започва да ги произвежда през 1976 г., докато още се обучава в “Льонотра”. “Тогава на мен не ми харесваха макароните, защото ги намирах за прекалено сладки и без особен характерен вкус”, казва сладкарят. Може би това е, защото навремето се приготвяли такива с четири вкуса - ванилия, шоколад, кафе и малина.

Помислил си, че това много ограничава сладкаря. “Щом може с ванилия, може да се сложи също и бадем, лимон и други ухания. Оттам започнах да разширявам асортимента”, спомня си Ерме.

Не спира да следва най-важния принцип в кулинарията, а именно да експериментира. Приготвял е макарон с хайвер и орехово олио и такъв с аромат на балсамов оцет. По специална поръчка на клиент разработил рецепта за макарон, който съдържа отвара от типа пури, които обичал Фидел Кастро, и малц, който придава аромата на уискито.

Когато приготвя френски макарони, Ерме се стреми да слага минимално количество захар. “Специално за бисквитката има един баланс между продуктите, който не можеш да разваляш, защото се променя самата ѝ структура, както и външният ѝ вид”, обяснява сладкарят.

В неговата кухня задължително ще намерите яйца и шоколад, защото трудно може да ги замени с нещо друго.

Световноизвестният сладкар посети България, за да стане част от поредното годишно издание на Месеца на франкофонията. Той заедно с прочутия лингвист проф. Бернар Серкилини дебатира за влиянието на сладкарството върху френския език във френския културен институт в петък. Ерме представи книгата си “Испахан”.

Той проведе и мастър клас по сладкарство за петима млади българи вчера. Победителят в него спечели едномесечнa стипендия на френското правителство с обучение за една седмица в известното кулинарно училище Ferrandi Paris и три седмици в централата на компания Herme в Париж.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Мъфини розички

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Фестивалът на розовия домат срещна висшата кулинария с автентичните български храни

Добра храна, добри приятели, тонове от добро настроение и розови домати съпътстваха 3-тото издание на Фестивала на розовия домат в София, който събра на едно място най-добрите фермери, производители на розови домати, популярни ресторанти като Андре, Космос и Кармаре, както и хиляди почитатели на автентичната българска кухня и храна.

Ахо бланко

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Царевични питки с извара и копър

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Мерлуза на фурна

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Мъфини с тиквичка и царевица

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Маслени бисквити с лешници

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Сладкиш със сини сливи

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Плодова пита с шоколад

Приготвена със смокини, къпини и орехи Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.

Тънкостите на грила с дървени въглища

В поредица от статии нашата съвместна рубрика с Lidl ви запозна с тънкостите на грила, с това кои са най-подходящите продукти за грил, как се приготвят перфектните ребърца и пържоли. Направихме дори и шумно грил парти с приятели. За да е пълна вкусната ни лятна програма обаче, трябва да научим и потребностите на грила на дървени въглища.

Скариди саганаки по гръцки

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Сладкиш с грозде и смокини

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber