Сладкарят Пиер Ерме приготвил френски макарон с аромат на пурите на Фидел Кастро

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7338052 Сладкарят Пиер Ерме приготвил френски макарон с аромат на пурите на Фидел Кастро Сладкарят Пиер Ерме приготвил френски макарон с аромат на пурите на Фидел Кастро www.24chasa.bg

Кралят на френското сладкарско изкуство Пиер Ерме сякаш се е родил, орисан да се занимава с кулинария, защото е четвърто поколение на семейство сладкари и пекари от Елзас. “Като бях малък, през цялото време бях с баща ми в работилницата, където се приготвяха сладкишите. Той самият беше хлебар. Това автоматично ме спусна към този път - на сладкарството”, казва Ерме.

Родителите му живеели в къща. На партера ѝ се правели сладкишите и се печал хлябът. “Аз живеех на най-горния етаж. Още със събуждането си сутрин бях като потопен в този приятен аромат”, спомня си Ерме. Той никога не се е изкушавал да изучава пекарство, въпреки че баща му се занимава с него.

Още когато е на 9 г. знае каква е мечтаната му професия, а на 14 г. една голяма фирма в Париж, която се казва “Льонотра”, го приема, за да изучава тънкостите на професията.

“Не е лесно да си в столицата на Франция и да живееш сам в една стаичка в мансардите, да няма никой около теб от семейството ти. Но това много бързо се разсея, защото ми беше изключително интересно обучението там”, казва сладкарят.

Научил много неща, които трябва да знае всеки в неговия занаят. На първо място е да използва качествени продукти и да научи техниката за правилната им обработка. Не по-маловажни са и организационните техники. Те му позволяват да се достигне висшето качество при приготвянето на сладкиши.

“Основното, което научих по време на това чиракуване, което и досега си остана принцип в моята работа, е постоянството в доброто качество, т.е. всеки ден да произвеждаш едно и също качество”, пояснява Ерме.

Той посочва, че всяка национална кухня е свързана с културата на народа. “В областта на сладкарството може да кажем, че съществуват едни специфични умения във Франция, които са най-широко разпространени в света в сравнение с всички останали държави”, казва Ерме. Допълва, че има различни видове сладкарство - японско, ориенталско, виенско и т.н. В който и хотел или ресторант по света да отидете обаче, доминиращо е френското.

Най-емблематичният десерт за страната му най-вероятно са макароните. Те са характерни за десетки градове. “Когато се казва макарон, всъщност имаме предвид самата бисквита, която е основната му съставна част. В Париж той е приготвен от две бисквитки с една гарнитура по средата”, обяснява Ерме.

Той започва да ги произвежда през 1976 г., докато още се обучава в “Льонотра”. “Тогава на мен не ми харесваха макароните, защото ги намирах за прекалено сладки и без особен характерен вкус”, казва сладкарят. Може би това е, защото навремето се приготвяли такива с четири вкуса - ванилия, шоколад, кафе и малина.

Помислил си, че това много ограничава сладкаря. “Щом може с ванилия, може да се сложи също и бадем, лимон и други ухания. Оттам започнах да разширявам асортимента”, спомня си Ерме.

Не спира да следва най-важния принцип в кулинарията, а именно да експериментира. Приготвял е макарон с хайвер и орехово олио и такъв с аромат на балсамов оцет. По специална поръчка на клиент разработил рецепта за макарон, който съдържа отвара от типа пури, които обичал Фидел Кастро, и малц, който придава аромата на уискито.

Когато приготвя френски макарони, Ерме се стреми да слага минимално количество захар. “Специално за бисквитката има един баланс между продуктите, който не можеш да разваляш, защото се променя самата ѝ структура, както и външният ѝ вид”, обяснява сладкарят.

В неговата кухня задължително ще намерите яйца и шоколад, защото трудно може да ги замени с нещо друго.

Световноизвестният сладкар посети България, за да стане част от поредното годишно издание на Месеца на франкофонията. Той заедно с прочутия лингвист проф. Бернар Серкилини дебатира за влиянието на сладкарството върху френския език във френския културен институт в петък. Ерме представи книгата си “Испахан”.

Той проведе и мастър клас по сладкарство за петима млади българи вчера. Победителят в него спечели едномесечнa стипендия на френското правителство с обучение за една седмица в известното кулинарно училище Ferrandi Paris и три седмици в централата на компания Herme в Париж.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Ягодово изкушение

Сладкиш с плодов аромат и леко кисел вкус Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.

Яйца "Бенедикт" със сос холандез

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Пикантни картофи с пармезан

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Сладкиш "Нежност"

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Гюзлеми с кашкавал и магданоз

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Палачинки с бразилски орех

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Ягодов чийзкейк без печене

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Кекс с шоколад и ягоди

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Тарт с аспержи, пилешко и сметана

Вкусно пролетно предложение Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

Черешово брауни

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Австрийската кухня на победителката в "Мастършеф" Радка Булман не остава без чубрица

“Откакто се помня, винаги съм била около печката и готвя”, казва победителката в петия сезон на “Мастършеф” Радка Булман. За интереса към кулинарията е виновна майка ѝ. Тя всеки път, щом припарела до кухнята, се връщала с някоя вкусна манджа. “Покрай нея и аз се влюбих в готвенето”, казва Булман. Специалитетът ѝ бил мусаката.

Био пазар и готварско училище за деца на 1 юни в София

Атрактивното събитие ще популяризира българските биопродукти Забавен, образователен и много вкусен – такъв ще бъде Денят на детето за малчуганите и техните родители, които посетят специално организирания пазар на продукти на органичното земеделие. Той ще се проведе на 1 юни в парка „Заимов“, до театър „София“,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber