Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Виолета Василева предлага една по-нестандартна рецепта за баклава, която е приготвена с грис и локум.
ПРОДУКТИ
1 пакет кори за баница
4 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. грис
1/2 ч.ч. брашно
1/2 пакет бакпулвер
1 ч.ч. орехи
2 кутии локум
200 г масло
За сиропа:
2 ч.ч. захар
4 ч.ч. вода
сокът от 1 лимон
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбиваме в купа яйцата със захарта. Към тях добавяме гриса и пресятото брашно с бакпулвера. В намаслена тава слагаме 1/3 от корите, всяка намазана с разтопено масло.
Изсипваме 1/2 от кексовата смес, 1/2 от счуканите орехи и 1/2 от локума, който сме нарязали на малки парчета. Върху сместа подреждаме втората 1/3 от корите, отново намазани с масло, и ги покриваме с останалата част от кексовата смес, орехите и локума.
Поставяме и останалите кори, намазани с масло. Най-горната също намазваме с него. Печем в загрята фурна до готовност. Оставяме баклавата да изстине и приготвяме захарния сироп, като смесваме продуктите за него.
Нарязваме изстиналата баклава на парчета и я поливаме с горещия сироп. Покриваме тавата и оставяме баницата да поеме сиропа поне за 2-3 часа.