Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Предлагам ви рецепта за изкусителен шоколадов десерт, идеален за наближаващия Свети Валентин”, пише ни Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
300 г натурален шоколад
330 г какаови бисквити
110 г масло
200 мл готварска сметана (или заквасена)
200-300 г пресни малини
За украса: филирани бадеми и прясна мента
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Смиламе бисквитите в блендер. Добавяме какаото, разтопеното масло и отново разбиваме. Разстиламе сместа във форма за тарт или торта с падащо дъно, като я притискаме с лъжица или с пръсти.
Оставяме в хладилник, за да стегне. Загряваме сметаната и докато е още гореща, заливаме с нея начупения на парчета шоколад. След минута разбъркваме до разтопяването му. Ако използваме заквасена сметана, я добавяме към разтопения на водна баня шоколад, като внимаваме да не се пресече.
Изсипваме сместа във вече стегнатата основа и я заглаждаме. Отгоре редим малините, поръсваме с филирани бадеми и връщаме в хладилника за поне два часа или цяла нощ.
Изваждаме тарта от формата и го поднасяме нарязан на парчета, украсен с листенца мента.