Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“В сезона на тиквата сме и баницата с нея е едно ястията, които може да приготвите по време на постите”, пише ни Виолета Василева.
ПРОДУКТИ
500 г кори
за баница
600 г тиква
2 дюли
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. орехови ядки
1/2 ч.ч. олио
30 г галета
1/2 пакет канела
пудра захар
за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Настъргваме тиквата и дюлята на едро ренде и ги задушаваме с малко олио, докато омекнат. Приготвяме плънката, като към тях добавяме смлените орехови ядки, канелата, галетата и захарта.
Редим в намазнена тава 2-3 листа от корите за баница, леко ги напръскваме с олио, слагаме върху тях от плънката и покриваме с още 2-3 листа от корите. Така процедираме до свършването им, като разпределяме плънката и най-отгоре трябва да завършим с 2 листа кори.
Нарязваме баницата на квадрати, намазняваме я леко с олио и я слагаме да се пече в предварително затоплена фурна на 180 градуса до златисто.
Заливаме готовата баница със захарен сироп (1 ч.ч. захар + 1 ч.ч. вода), като тиквеникът трябва да е изстинал, ако го заливаме с топъл сироп, и обратното - топъл тиквеник със студен сироп. Поднасяме го наръсен с пудра захар.