Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Богато на фибри, магнезий, цинк, витамини от В група, витамини Е и А, лененото брашно е продуктът, останал след студеното пресоване на семената”, пише ни Анелия Терзиева.
ПРОДУКТИ
300 г ръжено брашно
50 г ленено брашно
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
10 г суха мая
5-6 с.л. микс от семена
225 мл хладка вода
олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Смесваме в дълбок съд двата вида брашно, които предварително сме пресяли, сухата мая, солта, захарта и семената. Наливаме водата, която трябва да е леко топла, но в никакъв случай гореща, и замесваме тесто.
Прехвърляме го върху кухненски плот или дъска и омесваме добре. Може да добавим малко брашно при необходимост, но да не прекаляваме, за да не се получи твърдо тесто.
Оставяме го да втаса и след това оформяме хляба с помощта на още малко брашно. Намасляваме правоъгълна форма за кекс и поставяме хляба вътре. Намазваме го с малко олио. На този етап по желание може да го поръсим и с още семена. Оставяме да втаса още веднъж.
Печем в силно загрята фурна около 220 градуса за първите 20 минути, след което намаляваме на около 180 градуса и печем за още 20-25 минути. Разрязваме хляба само когато е изстинал напълно.