Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Предлагам постна рецепта, особено подходяща за трапезата на Бъдни вечер”, пише ни Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
1 кисела зелка
1 ч.ч. ориз
1 глава лук
1 домат (може от консерва)
1 морков
1 шепа стафиди и сушени кайсии
олио, магданоз, смлян черен пипер и сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Отделяме големите листа от зелката и отстраняваме дебелата жила. Леко запържваме в малко олио ситно нарязаните лук, домат и настъргания морков. Добавяме ориза и разбъркваме, докато стане прозрачен.
Доливаме вода, колкото оризът поеме, за да омекне, без да е напълно готов. Прибавяме стафидите, ситно нарязаните кайсии, магданоз, черен пипер и сол.
Слагаме от плънката в листата от киселата зелка и ги завиваме. Получените сарми подреждаме плътно в тава, чието дъно сме покрили с 2-3 реда зелеви листа.
Поливаме ги с малко гореща вода и зелев сок, поръсваме с олио и печем в загрята фурна, докато оризът стане напълно готов и сармите се зачервят.