“Аз много обичам да хапвам”, казва големият актьор Христо Мутафчиев. Веднъж пътувал със семейството си от Варна до Бургас. Точно на обяд се оказали в Несебър. Решили да се разходят из Стария град, но докато крачели, на актьора му се дояла рибена чорба. Седнали в един ресторант и той си поръчал. “Имаше много странен кафяв цвят и странно миришеше - на гъби. Бях най-учуден в момента, когато започнах да търся рибата в чорбата. Намерих едно парче, което представляваше опашната част на скумрия, по която на всичко отгоре личаха следите от оребрена скара”, спомня си Мутафчиев. Станало му ясно, че в чорбата са сложили остатъци. Разбрал и защо му ухаела на гъби. Бил използван гъбен бульон, за да придаде кафяв цвят и да не си личат следите от скара. “Отвратително беше”, казва актьорът.
Най-хубавата рибена чорба, която някога опитвал, била приготвена от кмета на Тутракан Митко Стефанов. Той всяка година организира фест с морска храна. “Идват майстори рибари от Румъния, които правят риба и качамак. Цонко Цонев пък си носи мидите от Варна и ги приготвя страхотно.
Аз помагам на кмета на Тутракан да прави чорбата и най-вече я дегустирам”, шеговито казва Мутафчиев. Сред любимите му специалитети са сармите, които приготвя майка му, и рибата пангасиус, която прави съпругата му със сметана и каперси.
Актьорът е голям почитател на морските храни. Освен пангасиус не би отказал костур и лаврак. “Има една риба, която много обичам, но рядко я намирам, защото и рядко я ловят рибарите. Казва се скорпид. Тя е по-известна като морски дявол и има един отровен шип на гърба. Те затова не я ловят. Като я хванат в мрежите, рибарите я изхвърлят, защото се приготвя много трудно”, казва Мутафчиев.
Малкият Христо не проявявал интерес към кулинарията, а само към макароните със сирене, и то, когато бил гладен. “Като ставах сутрин на село и ми се ядеше нещо, карах баба ми да прави едно ястие, типично за моето село Брестеница. Казва се трахана. Като попара е”, пояснява актьорът. Специфичното при нея е, че ръчно се правят трохи, които впоследствие се накисват, а след това сместа се сварява с още вода. Получава се подобие на крем супа от брашно.
Разбира се, кулинарният му път започнал с пържени яйца. “Това е най-лесното нещо, което съм могъл да направя, и оттогава ми се получава прекрасно, защото го правя с отношение”, спомня си Мутафчиев. “Знам със сигурност, че едно ястие, приготвено без любов, не е вкусно.
Става дума за любов към човека, за когото го правиш, а не към яйцата в тигана”, допълва актьорът.
Като малък никак не обичал да яде крем карамел. Доскоро не му допадали и пълнените чушки, но не заради ориза и каймата. Не харесвал люспата на този зеленчук. “Като дете особено не можех да разбера тази комбинация - сладка чушка със солен ориз и кайма”, спомня си Мутафчиев.
В неговия дом кулинарният майстор е съпругата му. Тя може да приготвя много вкусно свинско месо на фурна и пилешки крилца. “Аз съм чревоугодник. Обичам да си похапвам, но обичам и уюта на семейната маса. За мен това е от първостепенно значение”, казва Мутафчиев.
За да се предпази от грипа и настинката, които идват с лошото време, той шеговито казва, че добавя към менюто си кисело зеле и ракия. “По-силен имунитет от това нищо не може да ми даде”, смее се актьорът.
Може би най-странната кухня, която е опитвал, е индийската. Той я намира за люта и кисело-солена. “Беше обаче много интересна и вкусна”, казва Мутафчиев. Любима му е и италианската. Харесва всички специалитети в нея заради начина, по който готвачите там се отнасят към храната. Италианците не са разточителни с продуктите. “Нищо излишно няма в една паста”, смята актьорът. Може би заради това и не е изненада, че любимият му десерт е тирамисуто.
Вчера беше и празникът на студентите 8 декември. “Пожелавам им да изживяват младостта си в момента и да не се притесняват за това какво им предстои напред, защото никой не знае. Както казваше един приятел: “Бъдете спокойни. Лошото е пред нас”, спомня си Мутафчиев. Той ще излезе на сцена само след два дни в театър “Азарян” в НДК заедно със Станимир Гъмов в постановката “За теб”. На 17 декември отново там е премиерата на “Островът на съкровищата”, в която актьорът също участва.
НЕГОВАТА РЕЦЕПТА
Тирамису
Продукти
500 г маскарпоне
350 мл кафе
40 мл ром
20 бишкоти
5 яйца
1 ч.ч. пудра захар
1 пакетче ванилия
какао за поръсване
щипка сол
Начин на приготвяне
Отделяме жълтъците на яйцата от белтъците. Към жълтъците прибавяме пудрата захар и ги разбиваме с миксер. Постепенно добавяме маскарпонето, като не спираме да разбиваме до получаването на пухкава смес. Поръсваме белтъците с щипка сол, ароматизираме ги с ванилия и ги разбиваме на сняг. Прибавяме ги към жълтъците и разбъркваме сместа. Наливаме кафето към рома. Намазваме дъното на форма за кейк с получения крем. Върху него подреждаме ред бишкоти, като всяка потапяме преди това в кафето и рома. Намазвамеотгоре с крема и поставяме втори ред бишкоти, които отново покриваме с крем. Изравняваме го и поръсваме обилно с какао. Десертът се оставя да престои в хладилник, за да стегне.