Радостин Кирязов приготвял сладолед с прошуто крудо

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7179845 Радостин Кирязов приготвял сладолед с прошуто крудо Радостин Кирязов приготвял сладолед с прошуто крудо www.24chasa.bg

Спечели световен шампионат, правейки пица с розова вода от село Ръжена

Българинът Радостин Кирязов съвсем скоро спечели световен шампионат в сферата на пицарството, при това за втори път. “Той беше за бивши шампиони и трябваше да видим кой колко знае и може”, казва Кирязов. Целта на участниците била да комбинират вино от 5 португалски изби с направената от тях пица. Чрез жребий било определено кои държави към кои изби да приготвят тестеното ястие. “Всяка си изтегли по двама състезатели”, пояснява готвачът. Той се паднал с представителя на Франция.

“Вечерта преди състезанието имаше контрол от сомелиерите на самата изба. Те дойдоха да проверят дали нашите продукти отговарят на техните вина. Така на първо четене всички подкрепиха моята комбинация за пица повече, отколкото тази на французина. А знаем, че французите са добри кулинари. Такъв ми беше късметът явно”, скромно казва готвачът.

В конкурса участвали кулинари от цял свят – Италия, Португалия и дори Америка. “Все пак културата на хранене в България не е толкова известна, колкото тази във Франция”, допълва той. Затова и състезанието било много напрегнато за него. Въпреки това го печели.

Неговата пица е приготвена с български продукти. Идеята била да ги комбинира с италианско тесто и португалски вина, за да се съберат три нации в едно. “Моята мечта беше да използвам българската роза, тъй като тя е много известна в света”, уточнява Кирязов. Добавя я към тестото за пица под формата на вода. Набавя си от нея от с. Ръжена, близо до Долината на розите. За тестото използва италиански брашна. Гарнира пицата с отлежал овчи кашкавал, манатарки, еленски бут от Елена и тученица. “Сложих и суджук от козе месо с трюфели от Велико Търново”, казва готвачът.

Идеята за тази комбинация идва от негов приятел, който е управител на ресторант. Радостин му казва, че заминава на световно първенство и няма време да обикаля по магазините. Затова иска да използва някои от продуктите, с които готви. “Той ми даде съвети с екипа на ресторанта. Така направихме комбинацията за пицата”, казва Кирязов.

Преди това се

консултирал и с

енолог от България

“Той ме посъветва кои продукти да използвам и кои не. Това беше много важно за първоначалната насока”, спомня си пицарят.

Страстта му кум кулинарията се ражда още в детските му години. Тогава в дома му идвал приятел на баща му, който приготвял много вкусни неща. “Казах си, че искам да стана готвач като него”, казва си Кирязов. Като дете обаче предпочитал да се занимава с рисуване, моделиране с глина или дялкане на скулптури. Захваща се с кулинарията, когато влиза в казарма. “После завърших морската учебна школа за готвачи”, допълва той.

Неговият учител по това време му дава важен урок. Казва му, че за бъде добър готвач, трябва да се научи как се меси тесто, за да може да приготвя хляб на корабите. “Оттогава се влюбих повече в тестото, отколкото в кухнята”, казва шеговито Кирязов.

След това отива в Италия, където живее сестра му.

Започва да работи

в спагетерия

и се научава как да прави хубава паста. Готви и във фамилната пицария на сестра си. Така започва да за развива във сферата на пицарството. Затова дава съвет на всички, които приготвят този италиански специалитет вкъщи, да използват качествено брашно. Хубаво е тестото за пица да отлежи минимум 12 часа, но да го разточвате, когато е добре темперирано, а не студено.

Напоследък готвачът много харесва ливанската кухня, но за него най-добрата си остава средиземноморската, защото е много здравословна – използва се основно зехтин, няма прекаляване в аромата и вкусовете. Пицарят никак не се страхува от импровизацията в кухнята. В български ресторант дори приготвил сладолед с прошуто крудо. “Правил съм и такъв с вкус на босилек или домат”, казва той.

НЕГОВАТА РЕЦЕПТА

Пица Маргарита

Продукти

230 г тесто за пица класика

80 г доматен сос

125 г прясна моцарела

2-3 листа пресен босилек

Начин на приготвяне

Разтегляме тестото върху набрашнен плот на кора с диаметър 33 см, без да притискаме, около 1,5 см от края на тестото, за да оформим борда. Слагаме доматения сос, като го разпределяме равномерно, без да намазваме борда. Печем за 10-12 мин в предварително загрята максимално фурна. Върху пицата слагаме парченцата моцарела, която накъсваме с ръце. Пъхаме я обратно във фурната за 2-3 мин. Вадим я и я украсяваме с пресен босилек, поливаме с малко зехтин и е готова за хапване.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Баклава с грис и локум

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Ути Бъчваров готви български гулаш за ловци в Германия

В огромния си тиган, направен от челото на стар немски парен локомотив, Учи Бъчваров готви български гулаш в Дортмунд преди няколко дни. Всяка година в геманския град се събират ловци от цяла Европа, за да намерят абсолютно всичко необходимо за хобито си. “Представете си Повдивския панаир, но уголемен 5-6 пъти.

Пилешки дробчета по ловджийски

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Свински руладини с прошуто

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Йоли свързва детството си с аромата на меденото хлебче, което приготвяла майка ѝБадемки

Йоланта Делибозова - Йоли може и да е музикант по образование и професия, но е и страхотен кулинар, при това по наследство. Баба ѝ, на която тя е кръстена, била домакиня и готвела невероятно вкусно. “Аз явно съм прихванала малко от нейния талант и съм понаучила това-онова”, казва Йоли. Все още си спомня как докато баба ѝ месела тесто за

Шоколадов тарт без печене

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Салата с меден дресинг

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Домашен петел във винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Италиански сватбени сладки

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Антигрипна морковена крем супа

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Мъфини с тъмна бира

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Милко Калайджиев опитал охлюви с магданоз в САЩ

Когато пее в чужбина, Милко Калайджиев винаги пробва традиционната кухня на страната, в която се намира. Последното му пътуване го отведе в края на ноември на турне из САЩ. Певецът обиколи страната от Денвър до Маями. Покана получи от българското културно аташе в Америка Петя Романова. “Моите любими предмети в училище бяха история и география”,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber