Радостин Кирязов приготвял сладолед с прошуто крудо

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7179845 Радостин Кирязов приготвял сладолед с прошуто крудо Радостин Кирязов приготвял сладолед с прошуто крудо www.24chasa.bg

Спечели световен шампионат, правейки пица с розова вода от село Ръжена

Българинът Радостин Кирязов съвсем скоро спечели световен шампионат в сферата на пицарството, при това за втори път. “Той беше за бивши шампиони и трябваше да видим кой колко знае и може”, казва Кирязов. Целта на участниците била да комбинират вино от 5 португалски изби с направената от тях пица. Чрез жребий било определено кои държави към кои изби да приготвят тестеното ястие. “Всяка си изтегли по двама състезатели”, пояснява готвачът. Той се паднал с представителя на Франция.

“Вечерта преди състезанието имаше контрол от сомелиерите на самата изба. Те дойдоха да проверят дали нашите продукти отговарят на техните вина. Така на първо четене всички подкрепиха моята комбинация за пица повече, отколкото тази на французина. А знаем, че французите са добри кулинари. Такъв ми беше късметът явно”, скромно казва готвачът.

В конкурса участвали кулинари от цял свят – Италия, Португалия и дори Америка. “Все пак културата на хранене в България не е толкова известна, колкото тази във Франция”, допълва той. Затова и състезанието било много напрегнато за него. Въпреки това го печели.

Неговата пица е приготвена с български продукти. Идеята била да ги комбинира с италианско тесто и португалски вина, за да се съберат три нации в едно. “Моята мечта беше да използвам българската роза, тъй като тя е много известна в света”, уточнява Кирязов. Добавя я към тестото за пица под формата на вода. Набавя си от нея от с. Ръжена, близо до Долината на розите. За тестото използва италиански брашна. Гарнира пицата с отлежал овчи кашкавал, манатарки, еленски бут от Елена и тученица. “Сложих и суджук от козе месо с трюфели от Велико Търново”, казва готвачът.

Идеята за тази комбинация идва от негов приятел, който е управител на ресторант. Радостин му казва, че заминава на световно първенство и няма време да обикаля по магазините. Затова иска да използва някои от продуктите, с които готви. “Той ми даде съвети с екипа на ресторанта. Така направихме комбинацията за пицата”, казва Кирязов.

Преди това се

консултирал и с

енолог от България

“Той ме посъветва кои продукти да използвам и кои не. Това беше много важно за първоначалната насока”, спомня си пицарят.

Страстта му кум кулинарията се ражда още в детските му години. Тогава в дома му идвал приятел на баща му, който приготвял много вкусни неща. “Казах си, че искам да стана готвач като него”, казва си Кирязов. Като дете обаче предпочитал да се занимава с рисуване, моделиране с глина или дялкане на скулптури. Захваща се с кулинарията, когато влиза в казарма. “После завърших морската учебна школа за готвачи”, допълва той.

Неговият учител по това време му дава важен урок. Казва му, че за бъде добър готвач, трябва да се научи как се меси тесто, за да може да приготвя хляб на корабите. “Оттогава се влюбих повече в тестото, отколкото в кухнята”, казва шеговито Кирязов.

След това отива в Италия, където живее сестра му.

Започва да работи

в спагетерия

и се научава как да прави хубава паста. Готви и във фамилната пицария на сестра си. Така започва да за развива във сферата на пицарството. Затова дава съвет на всички, които приготвят този италиански специалитет вкъщи, да използват качествено брашно. Хубаво е тестото за пица да отлежи минимум 12 часа, но да го разточвате, когато е добре темперирано, а не студено.

Напоследък готвачът много харесва ливанската кухня, но за него най-добрата си остава средиземноморската, защото е много здравословна – използва се основно зехтин, няма прекаляване в аромата и вкусовете. Пицарят никак не се страхува от импровизацията в кухнята. В български ресторант дори приготвил сладолед с прошуто крудо. “Правил съм и такъв с вкус на босилек или домат”, казва той.

НЕГОВАТА РЕЦЕПТА

Пица Маргарита

Продукти

230 г тесто за пица класика

80 г доматен сос

125 г прясна моцарела

2-3 листа пресен босилек

Начин на приготвяне

Разтегляме тестото върху набрашнен плот на кора с диаметър 33 см, без да притискаме, около 1,5 см от края на тестото, за да оформим борда. Слагаме доматения сос, като го разпределяме равномерно, без да намазваме борда. Печем за 10-12 мин в предварително загрята максимално фурна. Върху пицата слагаме парченцата моцарела, която накъсваме с ръце. Пъхаме я обратно във фурната за 2-3 мин. Вадим я и я украсяваме с пресен босилек, поливаме с малко зехтин и е готова за хапване.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Баница с тиква, орехи и дюли

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Ориз с боб и царевица

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Здравословен хляб със семена

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Сарми със сушени плодове

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Христо Мутафчиев харесва вкуса на морския дявол

“Аз много обичам да хапвам”, казва големият актьор Христо Мутафчиев. Веднъж пътувал със семейството си от Варна до Бургас. Точно на обяд се оказали в Несебър. Решили да се разходят из Стария град, но докато крачели, на актьора му се дояла рибена чорба. Седнали в един ресторант и той си поръчал. “Имаше много странен кафяв цвят и странно миришеше -

Ароматна пъстърва във фолио

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Пъстърва с босилек

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Пълнен шаран

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Радостин Кирязов приготвял сладолед с прошуто крудо

Спечели световен шампионат, правейки пица с розова вода от село Ръжена Българинът Радостин Кирязов съвсем скоро спечели световен шампионат в сферата на пицарството, при това за втори път. “Той беше за бивши шампиони и трябваше да видим кой колко знае и може”, казва Кирязов. Целта на участниците била да комбинират вино от 5 португалски изби с

12 рецепти за компот от ябълка

Ябълките са един от най-полезните и обичани плодове, а компотът от тях е вкусен и може да бъде приготвен бързо и лесно. Ако традиционния компот от ябълки вече ви е омръзнал и търсите нещо по-различно и интересно, този материал е точно за вас. Предлагаме ви 12 рецепти за компот от ябълки, които можете да си приготвите, защото освен вкусни,

Соден хляб с чубрица

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Рецептите на Опра Уинфри за вкусен живот

Тв водещата описва и кухнята си в “Храна, здраве и щастие” “Откакто се помня, винаги съм искала да споделям нещата, които правят живота по-хубав”, пише Опра Уинфри. Тя никога не е крила, че е имала проблеми с храната. За нея тя е била както източник на удоволствие и утеха, така и причина за дългогодишна борба с наднорменото тегло.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber