Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Предлагам ви тази година да си приготвите по-различно соден хляб за постите или за Бъдни вечер”, пише ни Ирина Андреева.
ПРОДУКТИ
500 г бяло брашно + още за поръсване
2 с.л. зехтин + още за намазване
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. чубрица
1 с.л. лимонов сок
1/2 ч.л. захар
1 ч.л. сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Смесваме в купа брашното, содата, лимоновия сок, солта, захарта, чубрицата и зехтина. Добавяме около 250-300 мл топла вода и замесваме меко тесто.
Прехвърляме го на плота и го омесваме още 10 мин. Покриваме го с домакинско фолио и го оставяме да почине 20 мин.
Размесваме тестото и оформяме два геврека с дебелина около 4 см. Слагаме ги в голяма тава или в две отделни, намазани със зехтин.
Поръсваме ги с брашно и още малко чубрица. С кухненска ножица ги щипваме отгоре през малко разстояние, като внимаваме да не ги прережем. Печем хляба в загрята фурна на 200 градуса до готовност.