Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Чахохбили е популярно ястие от грузинската кухня. В древността се е готвело от фазан, откъдето идва и името - хохоби. Сега се приготвя от всякакво птиче месо, но най-подходящи за него са пуешкото и домашното пилешко”, пише ни Пепа Стоева.
ПРОДУКТИ
За 4 порции:
1200 г пуешко месо без кост, 500 г лук, 60 г масло и 60 г олио, 400 г домати, 100 г доматено пюре, 300 мл пилешки бульон или вода, 40 мл оцет, 5-6 скилидки чесън, 1 зелена чушка, 1 с.л. сол , 1 с.л. захар, 1 с.л. подправка хмели-сунели, 1 равна с.л. брашно
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Нарязваме месото. Почистваме лука. Нярязваме и него на полумесеци. Посоляваме го и го претриваме с ръце. Нарязваме почистената чушка и обеления домат на дребно.
Запичаме в сух тиган брашното, докато леко покафенее. Прехвърляме го в тенджерата, в която ще готвим ястието. В тигана загряваме половината масло и олио, прибавяме отцедения лук и го пържим до златисто. Прехвърляме и него в тенджерата.
Загряваме в същия тиган останалите масло и олио. Запържваме месото до златисто от всички страни. Слагаме го в тенджерата. Изсипваме в тигана нарязаните домати и чушката. Готвим ги 4-5 мин и ги прехвърляме в тенджерата.
Прибавяме и подправките, доматеното пюре, бульона, оцета и пасираните скилидки чесън. Разбъркваме и слагаме тенджерата на котлона. Щом заври, намаляваме мощността и оставяме да къкри, без да разбъркваме често за около час.