Шеф Андре Токев готви на лозе, а Събин кове бъчви в най-старата изба в Южна България
Традициите на траките да правят вино ще отведат Chef Андре Токев и асистентът му Събин Ранков в една от най-старите изби в Южна България „Вила Ямбол“. В следващия епизод на предаването за кулинарен туризъм „Ловци на храна“ по bTV тази неделя изпълнителният директор Красимир Аврамов посреща двамата кулинари в един от най-важните моменти за всеки производител - гроздобера.
Разговорите за традициите и особеностите на ямболския регион ще отведат шеф Андре Токев в лозовите масиви край село Тенево (на 18 км от избата), където са селектираните червени и бели лозя на „Вила Ямбол“, сред които Каберне Фран, Мерло, Пети Вердо. Там Красимир Аврамов ще му разкаже как се отглежда качествено грозде и ще опитат вина от сериите Kabile и Villa Yambol, вдъхновени от древната култура по тези земи.
Kabile e кръстена на античния тракийски град Кабиле, чийто разкопки са недалеч от Ямбол. А на етикета на винената серия е изобразена тракийската богиня Кибела – отново като израз на уважение към богатата история на този винарски регион.
Кулинарията е история и историята е кулинария, защото всяка рецепта разказва част от миналото на един народ. “Траките са използвали виното за връзка с боговете и са имали специални ритуали, чрез които са се свързвали с божественото именно чрез тази напитка“, обяснява Chef Токев, докато приготвя своето специално ястие с риба и грозде, вдъхновено от културата на траките.
Красимир Аврамов пък му предлага различни съчетания с вина на избата. Двамата опитаха както комбинации с бяло, с розе, така и с червено вино и развенчаха още един мит, че рибата не се комбинира добре с червени вина. Дегустираните вина бяха Villa Yambol Мускат, Villa Yambol розе, което е сред най-продаваните розе вина в България, Kabile Шардоне и Совиньон блан, обявено за най-добро българско вино за 2017 и Kabile Мавруд и Кaберне Совиньон. Именно това вино има три златни медала от три международни конкурса, на които участва през миналата година, а това е уникален успех за български продукт.
„За мен най-важните неща, за да се получи вкусно вино, са добро грозде, сплотен и подготвен екип и възможност да се прилагат най-модерните технологии. Аз съм обиколил над 30 държави из целия сват, където се прави вино. Колегите също имат постоянно възможност да пътуват. Всяка нова и интересна практика, която видят, опитваме и в нашето производство. Във винарството хоризонтите са безкрайни и именно умението да се учиш всеки ден прави работата интересна и успешна“, разказва Красимир Аврамов.
„Късметлия съм, защото работата ми е не просто професия, а хоби, което продължава да ме провокира. 30 години се занимавам с производството на вина и всеки ден има какво още да се научи за този занаят“, коментира шефът на „Вила Ямбол“.
Някои легенди разказват, че за разлика от гърците, траките са пиели виното неразредено. „Виното, създавано по нашия край, е било гъсто и силно – според мен най-вероятно от стафидирано грозде“, добавя винарят.
Докато Краси и Андре се включват в гроздобера и приготвят ястие, съчетавайки го с подходящо вино, любопитният асистент на Chef готвача – Събин, успява да обиколи производствената база на “Вила Ямбол“. Там той се запознава и с най-възрастния бъчвар у нас – бай Вълчо, който му дава първите уроци за правене на бъчви.
Това е едно от уникалните предимства на „Вила Ямбол“ – тя е единствената със собствена работилница за производство и реновиране на бъчви. Използва за реновиране бъчви от български и френски дъб, а за производство – български от Странджа Сакар и Източна Стара планина. Технологията на обгаряне на дъба е заимствана от най-добрите френски шата – и тези тънкости на майсторлъка ще види Събин.
Освен това има привилегията да опита вина с различна степен на отлежалост от Каберне Совиньон и от Сира и да бъде въведен с първи стъпки по професионално дегустиране и оценка на вината от технолозите на „Вила Ямбол“.
„Вила Ямбол“ пази традициите във винопроизводството от близо един век. Тя управлява 10 000 дка лозови масиви, а нейната ракия „Стралджанска“ е първата бутилирана мускатова ракия у нас.
Chef Андре Токев и Събин Ранков се завръщат на екран с трети сезон на предаването „Ловци на храна“ всяка неделя от 12,30 часа по bTV. Ловците на храна ще разкрият тайните на хилядолетната култура и история на Балканите, където турската, гръцката, македонската и българската кухня отдавна са обединили вкусовете си и говорят на един език – езика на кулинарните истории.