Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Стартира сезонът на прясното зеле, затова ви предлагам моя рецепта за приготвянето му с месо и ориз”, пише ни Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
600 г свинско месо, 1 зелка, 3-4 моркова, 1 голяма глава кромид лук, 1 чаша кафяв ориз, 1 бурканче смлени домати (доматено пюре), 1 с.л. свинска мас, 1 връзка магданоз, червена люта чушка, сол, смлян черен и червен пипер на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Нарязваме зелето на ленти, стриваме го с малко сол и го слагаме в дълбока тенджера. Прибавяме вътре нарязаните на колелца и кубчета моркови и заливаме догоре с топла вода. Оставяме да ври.
Нарязваме в отделен съд свинското на едри парчета и го запържваме в загрятата мас. Прибавяме наситнения лук и разбъркваме, като запържваме още малко. Добавяме месото с лука към врящото зеле. По желание слагаме ситно нарязаната люта чушка.
Оставяме да ври около 20 минути. Добавяме ориза, разбъркваме и оставяме на котлона за още 15 минути.
Слагаме ситно нарязания магданоз, смлените домати или доматеното пюре, черния и червения пипер. Оставяме да ври още 5 минути и е готово. По желание прехвърляме ястието в тава и го запичаме във фурната на умерена температура.