В 4-и клас Йоана Темелкова приготвила картофи, дали ги на кокошките

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7089344 В 4-и клас Йоана Темелкова приготвила картофи, дали ги на кокошките В 4-и клас Йоана Темелкова приготвила картофи, дали ги на кокошките www.24chasa.bg

Пастата е любима на сина ѝ, затова често я приготвя

Чаровната актриса Йоана Темелкова много обича да готви. “Това ми е почти като хоби”, казва с усмивка тя. Интересът ѝ към кулинарията се ражда в студентските ѝ години. След като завършва НАТФИЗ, заминава за театъра в Бургас. “Известно време, след като човек живее сам, трябва да се научи да готви.” Преди това майката на актрисата поемала всички кулинарни ангажименти. Затова и в началото Темелкова често ѝ се обаждала с питане за всяко едно ястие. “Аз съм от хората, които бързо схващат, и това не продължи дълго време. Явно е било някакъв мой скрит талант”, казва актрисата.

Кулинарният ѝ път започва от четвърти клас. Макар и много мъничка се хвърлила в дълбоките води. Много искала да изненада майка си след работа, като я посрещне с готова вечеря. Затова взела една тава и нарязала в нея картофи. Не добавила никакви подправки. “Нямах идея, че трябва да слагам и вода. Няма да ви кажа какво се случи, но в резултат си спомням, че майка ми занесе храната на баба ми на село, за да я даде на кокошките. Те категорично отказаха да я изядат. След този опит тотално се отказах да правя каквото и да е до отиването ми в Бургас”, казва със смях актрисата.

Като дете много обичала всичко, приготвено от баба ѝ, най-вече домашните мекици и баница. Качамака правела с часове бъркане до печката. За съжаление, на малката Йоана била отредена черната работа като беленето на картофи. “Най-неприятно ми беше, когато

баба ми казваше:

“Ти ще чистиш

ориза”

Това направо ме съсипваше. Сядаш и зрънце по зрънце го правиш”, спомня си Темелкова.

Целогодишно в менюто ѝ присъстват полезни продукти. Избира сезонни и пресни плодове и зеленчуци. “Не знам дали на това се дължи, че не боледувам изобщо, да чукна на дърво, но ги ползвам възможно най-често”, казва актрисата. Зимата на трапезата задължително присъстват люти чушки с чесън и копър. “Това се яде на килограм”, смее се тя.

Темелкова обожава храната, затова и не спазва никакви режими и диети. “Просто не мога. Като ми се дояде пица, ям пица. Хапва ли ми се мазен сандвич, го правя. Предпочитам обаче домашно приготвената храна, но не се ограничавам”, казва актрисата.

Подправките са ѝ слабост. Добавя пресен джоджен, кимион и копър, но най-много използва босилека, защото често приготвя италианска кухня. “Има една подправка, която

не харесвам, и

това е розмаринът

Прекалено ми е натрапчива.

Имах един период, в който бях полудяла по Джейми Оливър. При него мисля, че всяко второ ястие има розмарин. Това беше голяма спънка между нас двамата”, шегува се Темелкова.

От чуждестранните кухни на първо място сред любимите ѝ е италианската. Намерят ли се и качествени продукти, няма как да не се получи уникално добър вкус.

Често прави паста. “Даже започнах да експериментирам. Това е ястие, което може да приготвиш по всякакъв начин, и няма да сбъркаш. Е, не бива да добавяш картофи и ориз”, шегува се Темелкова. За семейството си правила спагети само със зехтин ,черен пипер и риба тон. Наскоро решила да добави към тях аншоа и лимон. Резултатът бил, меко казано, страхотен.

По рецепта на Джейми Оливър приготвя и класическа лазаня болонезе. Следвайки световноизвестния кулинар, сложила на корите заквасена смесена с настърган пармезан. “Лазанята става уникална”, казва актрисата, но допълва, че отнема доста време.

Тя има син на име Филип от дългогодишния си партньор Мартин Гяуров. “Метнал се е на майка си, много обича да похапва”, смее се Темелкова. Една от любимите му храни е пастата. “Опитвам се за него да готвя разнообразно, но макарони, куккус, талиатели, лазаня – това е неговата храна. Много я обича.”

Докато е бременна, близо два месеца

всеки ден си

хапвала около

2 кг сладолед

“Не можех без него. Затова се знаеше, че всяка вечер фризерът трябва бъде зареден със сладолед за следващия ден. Иначе ставаше страшно”, шегува се актрисата.

Въпреки че е запален кулинар и се грижи за малкия си син, не спира да работи. Излиза на сцената в театър “София“ в постановките “Ана Каренина”, “Олд Сейдбрук и Последният страстен любовник” и мюзикъла “Скачай”. “Скоро започвам репетции и в Стара Загора”, казва Темелкоа.

НЕЙНАТА РЕЦЕПТА

Фалшива дроб сарма

Здравословно и лесно за приготвяне ястие

ПРОДУКТИ

1/2 кг

кайма смес

1 връзка копър

1 връзка пресен лук

1 връзка пресен джоджен

1/2 ч.ч. ориз

1 малко

пакетче масло

1/2 кофичка кисело мляко

сол и черен

пипер на вкус 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Сваряваме ориза. След като е готов, разтопяваме в него маслото. Нарязваме копъра, джоджена и пресния лук. Объркваме ги добре с каймата.

Добавяме я към ориза. Подправяме със сол и черен пипер на вкус. Накрая слагаме и киселото мляко. Разбъркваме продуктите много добре и ги изсипваме в йенско стъкло с капак.

Слагаме го във фурна и печем на 180 градуса до готовност. Гарнираме по желание с кисело мляко или свежа салата. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Пълнозърнест черешов пай

Свеж, сочен, с дискретна кисела нотка Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.

Ягодово изкушение

Сладкиш с плодов аромат и леко кисел вкус Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.

Яйца "Бенедикт" със сос холандез

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Пикантни картофи с пармезан

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Сладкиш "Нежност"

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Си Ен Ен нареди българската попара сред най-екзотичните закуски

В Тунис хапват супа от леблебия, в Ямайка – отровен плод Нашенската попара се нареди сред най-екзотичните закуски в света, подбрани за Си Ен Ен от авторката на статии за кулинария Каси Барбър. Българското “дробено” е в компанията на тунизийската супа от леблебия, украинските сирники, японския омлет тамагояки и етиопското дженфо.

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Палачинки с бразилски орех

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Ягодов чийзкейк без печене

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Кекс с шоколад и ягоди

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Тарт с аспержи, пилешко и сметана

Вкусно пролетно предложение Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

Черешово брауни

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Австрийската кухня на победителката в "Мастършеф" Радка Булман не остава без чубрица

“Откакто се помня, винаги съм била около печката и готвя”, казва победителката в петия сезон на “Мастършеф” Радка Булман. За интереса към кулинарията е виновна майка ѝ. Тя всеки път, щом припарела до кухнята, се връщала с някоя вкусна манджа. “Покрай нея и аз се влюбих в готвенето”, казва Булман. Специалитетът ѝ бил мусаката.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber