Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Изпращам ви лесна рецепта за есенен десерт с дъх на дюли и канела в комбинация с крем маскарпоне”, пише ни Румен Петров.
ПРОДУКТИ
За две порции:
1 добре узряла дюля, 50 мл бяло вино, 2 с.л. бяла кристална захар
За крема: 100 г маскарпоне, 2 с.л. заквасена сметана, 1 ванилия и пудра захар на вкус
За украса: канела, орехи, сушени сини боровинки
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измиваме дюлята добре, за да отстраним власинките. Разполовяваме я на две и я почистваме от семките с малко ножче. Слагаме половинките в тавичка с незалепващо дъно, като поставяме разрязаната част нагоре.
Сипваме в гнездата от почистената сърцевина виното и захарта, а на дъното на тавата наливаме около 5 мм вода, за да омекнат дюлите. Слагаме ги в студена фурна и печем на 180 градуса 30-40 минути. В процеса на печене захарта се разтича карамелизирана върху плода и по дъното на тавичката.
Разбъркваме маскарпонето със заквасената сметана, малко пудра захар и ванилията. Така приготвения крем шприцоваме върху поизстиналите половинки дюля.
Поръсваме с тънка струйка от горещия карамел, изтекъл в тавичката, малко канела и натрошени орехи. Гарнираме с цели ядки и боровинки.