Павел Павлов с предаване по 24Kitchen

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7044996 Павел Павлов с предаване по 24Kitchen Павел Павлов с предаване по 24Kitchen www.24chasa.bg

Той е единственият българин, участвал в националния кулинарен отбор на Норвегия

От техникума по готварство в Банкя до националния кулинарен отбор на Норвегия - това е пътят на сладкаря Павел Павлов. Специализира се в приготвянето на десерти преди около 5 години, защото му харесва да изпипва всичко до най-малките детайли.

След като завършва техникума в родния си град, се изправя на кръстопът. “Моят баща от дълги години е отдаден на сервитьорството. Искаше и аз да тръгна по този път, но реших да стана мияч”, казва шеговито Павлов. Тогава получава предложение да започне работа в голям хотел в София. Разбира се, искал да бъде готвач, но нямало свободно място. Затова наистина започва като мияч. След няколко месеца упорит труд успява да се докаже и го повишават като готвач за известно време, докато не решава да се отдаде на мечтата си и се записва в кулинарната академия в Добрич.

За 5 месеца научава основните техники в готвенето. Училището предлага шанс за стаж в Европа. Павлов не изпуска тази възможност и заминава да

се обучава в

италиански ресторант

в Холандия

Там прекарва 5 месеца. Вторият му стаж от академията е в Америка. “Попаднах на уникално място в Калифорния с една звезда “Мишлен”. Научих доста за готварството, при това на много високо ниво”, спомня си Павлов. Минава през всички сфери - топла и студена кухня, меса, риби и т.н. Там осъзнава силата на дисциплината и организираната работа. “Сервирахме на адски много хора на ден. Ресторантът затваряше само за 4 часа. Всичко трябваше да се случва на момента”, казва той.

След като едногодишният му стаж в Америка приключва, заминава за Норвегия при сестра си на гости. “Тя също е в ресторантьорския бизнес. Две седмици преди полета ми каза: “През октомври ще има много работа, закъсали сме за готвачи, защо не останеш за 2 месеца да ни помогнеш?” Павлов се съгласил и останал в Норвегия до Коледа.

За да се отблагодари на сестра си и съпруга ѝ, решава да ги заведе на вечеря. Поинтересувал се кои са най-добрите ресторанти и избира един на име “Танго”. “Заговорих се с готвачите и сервитьорите, защото писах бележки и си правих снимки. Те си помислиха, че съм някакъв критик от “Мишлен” , смее се Павлов. Получила се леко конфузна ситуация. “Беше паднал косъм в десерта. Стана малък проблем, но просто се извиниха и смениха чиниите.” Павлов казва приятелски на персонала, ако имат нужда от помощ в кухнята, да му се обадят . Малко след това се среща със собственика на “Танго”. Всичко минало много добре, но в ресторанта нямало свободно място за готвач. “След 3-4 дена се връщам в България и не мисля, че ще се видим отново”, с леко разочарование казал сладкарят. Собственикът на ресторанта не се предал, а отвърнал: “Върни се в средата на януари и ще измислим нещо”.

Речено-сторено. Павлов отново се връща в Норвегия, но се оказва, че все още няма свободно работно място в “Танго”. “Тогава вече бях наел апартамент и всички спестени пари бях вложил в депозити. Започнах от нулата”, спомня си кулинарят. Подава автобиографията си на много места. Първи му се обаждат от компания, която се грижи за приготвянето на храна в големи офис сгради. “Работих в нефтената компания “Статойл”. Правих сандвичи за около 2-3 хил. човека всеки ден от 7 ч до 15 ч.”

Междувременно започва втора работа в друг ресторант. “Изкарах така няколко месеца.” След това късметът му се усмихва и собственикът на “Танго” му се обажда. Работи там за кратко и отново се връща в “Статойл”, където са оценили таланта му, и вече приготвя храна за шефовете на компанията.

Павлов е свикнал да бъде деен, затова отново си намира втора работа. Този път в ресторанта “Рено”, който в този момент има една звезда “Мишлен”. Тогава получава предложение да подпише договор на пълно работно време както оттам, така и от “Танго”. Въпреки колебанието избира “Танго” и там се учи на основите на сладкарството. След повече от 3 години работа напуска и пробва нещо различно - близо

18 месеца преподава

в Гастрономическия

институт

Докато е там, се запознава с младеж, който е част от националния кулинарен отбор на Норвегия. “Защо не дойдеш да се пробваш? Имаш необходимите умения”, казал той на Павлов. Първата задача, която получава тям, е да направи шоколадова фигура. Но не се чувства достатъчно уверен, за да я направи. Казах си: “Ето, те ми дадоха задача, но аз не мога да я изпълня. Честито! Прибирам се вкъщи!”, спомня си Павлов. Неочаквано за него го попитали какво иска да им приготви. Направил неустоим десерт. “Така се случи, че човекът, който отговаряше за сладкарството в отбора, напусна и си разделихме задачите с друг колега. Отговарях за два от десертите на олимпиадата през 2016 г. Класирахме се на 4-о място в света с два златни медала”, казва Павлов. Сега той има собствена кетъринг компания и фирма за десерти. Скоро пусна дизайнерска линия шоколадови бонбони.

Опитният сладкар от 10 септември ще покаже тайните си в кухнята и на малкия екран. Тогава стартира предаването “Нещо сладко с Павел Павлов”, което ще се излъчва всеки ден от 14,00 ч по 24Kitchen.

НЕГОВАТА РЕЦЕПТА

Тортички с матча мук и кокос

Приготвени за 35 минути

ПРОДУКТИ

За муса: 125 г прясно мляко, 100 г цедено кисело мляко, 175 г течна животинска сметана, 70 г захар ,12 г желатин на листа,чай матча на вкус

За кокосовите бисквити: 360 г брашно, 230 г кокосово масло, 340 г захар, 50 г яйца, 100 г кокосови стърготини, 10 г бакпулвер, 1 щипка сол

За глазурата: 200 г захар, 200 г вода, 4 г желатин

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Накисваме желатина за муса в студена вода. Разбъркваме го в загрятото прясно мляко. Сваляме го от огъня, добавяме захарта и бъркаме. Прибавяме цеденото кисело мляко. Отново бъркаме, докато получим хомогенна смес. Разделяме я на 3 равни части. Към всяка добавяме различно количество матча, за да получим различни нюанси на зеленото. Разбиваме сметаната, разделяме я на три и я прибавяме с шпатула към трите цвята мус. Изливаме най-светлозелената смес в силиконова форма с полусфери. Трябва да напълни 1/3 от всяко гнездо. Слагаме я във фризер за 10-15 минути, докато стегне. Изваждаме и сипваме по-тъмнозеления мус (отново 1/3). Прибираме във фризер, за да стегне. Отгоре изливаме най-тъмнозеления мус и прибираме във фризер за 12 часа. Разбиваме с миксер кокосовото масло със захарта. Добавяме яйцето и продължаваме да разбиваме. Прибавяме бакпулвера, част от кокосовите стърготини, брашното, солта и разбиваме на трохи. Прибавяме останалите кокосови стърготини. Разточваме тестото между два листа пергаментова хартия на тънка кора. Прибираме го в хладилник за 1 час. Загряваме фурната на 170 градуса. Изрязваме кръгове от тестото. Печем ги до златисто за около 8 минути. Накисваме желатина за глазурата в студена вода. В касерола загряваме водата и захарта при непрекъснато бъркане, докато заври. Охлаждаме до 65 градуса и прибавяме желатина. Разбъркваме. Оставяме глазурата да се охлади до 25 градуса. Изваждаме муса от формата. Поставяме го върху решетка. Заливаме го с глазурата. Подреждаме муса върху бисквитите и настъргваме кора от лайм. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Паста с риба тон и грах

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Качамак с пръжки по селски

Ястие, което да пробвате преди началото на Коледния пост Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.

Салата с гриловани круши

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Щрудел с ябълки и круши

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Домашни локумки

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Чахохбили с пуешко месо

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Актрисата Неда Спасова поддържа форма с пол денс

Чаровната актриса Неда Спасова, известна с ролята си на медицинската сестра Кая Райкова от сериала “Откраднат живот”, обича да готви, но напоследък не ѝ остава време. “Да забъркаш едни яйца, е елементарно, но за да направиш нещо наистина по-вкусно, трябва да си отделиш 1-2 часа. Аз обикновено ги нямам, защото се прибирам суперуморена”,

Мусака с ориз и телешко

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Бишкотено руло с шоколадов пудинг

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Руло с карамелизирани ябълки

Приготвено с бутертесто Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

Крем супа с целина и дюли

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Дъщерята на Надка Караджова - Светла, опитала спагети с черен сос в Япония

“Мога да кажа откровено, че много обичам да готвя”, категорична е Светла Караджова, избрала пътя на майка си - легендарната народна певица Надка Караджова. Винаги когато има време, изненадва любимите си хора с някоя кулинарна импровизация. Знае, че домашно приготвената храна е вкусна и много важна за създаването на семейния уют.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber