Павел Павлов с предаване по 24Kitchen

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7044996 Павел Павлов с предаване по 24Kitchen Павел Павлов с предаване по 24Kitchen www.24chasa.bg

Той е единственият българин, участвал в националния кулинарен отбор на Норвегия

От техникума по готварство в Банкя до националния кулинарен отбор на Норвегия - това е пътят на сладкаря Павел Павлов. Специализира се в приготвянето на десерти преди около 5 години, защото му харесва да изпипва всичко до най-малките детайли.

След като завършва техникума в родния си град, се изправя на кръстопът. “Моят баща от дълги години е отдаден на сервитьорството. Искаше и аз да тръгна по този път, но реших да стана мияч”, казва шеговито Павлов. Тогава получава предложение да започне работа в голям хотел в София. Разбира се, искал да бъде готвач, но нямало свободно място. Затова наистина започва като мияч. След няколко месеца упорит труд успява да се докаже и го повишават като готвач за известно време, докато не решава да се отдаде на мечтата си и се записва в кулинарната академия в Добрич.

За 5 месеца научава основните техники в готвенето. Училището предлага шанс за стаж в Европа. Павлов не изпуска тази възможност и заминава да

се обучава в

италиански ресторант

в Холандия

Там прекарва 5 месеца. Вторият му стаж от академията е в Америка. “Попаднах на уникално място в Калифорния с една звезда “Мишлен”. Научих доста за готварството, при това на много високо ниво”, спомня си Павлов. Минава през всички сфери - топла и студена кухня, меса, риби и т.н. Там осъзнава силата на дисциплината и организираната работа. “Сервирахме на адски много хора на ден. Ресторантът затваряше само за 4 часа. Всичко трябваше да се случва на момента”, казва той.

След като едногодишният му стаж в Америка приключва, заминава за Норвегия при сестра си на гости. “Тя също е в ресторантьорския бизнес. Две седмици преди полета ми каза: “През октомври ще има много работа, закъсали сме за готвачи, защо не останеш за 2 месеца да ни помогнеш?” Павлов се съгласил и останал в Норвегия до Коледа.

За да се отблагодари на сестра си и съпруга ѝ, решава да ги заведе на вечеря. Поинтересувал се кои са най-добрите ресторанти и избира един на име “Танго”. “Заговорих се с готвачите и сервитьорите, защото писах бележки и си правих снимки. Те си помислиха, че съм някакъв критик от “Мишлен” , смее се Павлов. Получила се леко конфузна ситуация. “Беше паднал косъм в десерта. Стана малък проблем, но просто се извиниха и смениха чиниите.” Павлов казва приятелски на персонала, ако имат нужда от помощ в кухнята, да му се обадят . Малко след това се среща със собственика на “Танго”. Всичко минало много добре, но в ресторанта нямало свободно място за готвач. “След 3-4 дена се връщам в България и не мисля, че ще се видим отново”, с леко разочарование казал сладкарят. Собственикът на ресторанта не се предал, а отвърнал: “Върни се в средата на януари и ще измислим нещо”.

Речено-сторено. Павлов отново се връща в Норвегия, но се оказва, че все още няма свободно работно място в “Танго”. “Тогава вече бях наел апартамент и всички спестени пари бях вложил в депозити. Започнах от нулата”, спомня си кулинарят. Подава автобиографията си на много места. Първи му се обаждат от компания, която се грижи за приготвянето на храна в големи офис сгради. “Работих в нефтената компания “Статойл”. Правих сандвичи за около 2-3 хил. човека всеки ден от 7 ч до 15 ч.”

Междувременно започва втора работа в друг ресторант. “Изкарах така няколко месеца.” След това късметът му се усмихва и собственикът на “Танго” му се обажда. Работи там за кратко и отново се връща в “Статойл”, където са оценили таланта му, и вече приготвя храна за шефовете на компанията.

Павлов е свикнал да бъде деен, затова отново си намира втора работа. Този път в ресторанта “Рено”, който в този момент има една звезда “Мишлен”. Тогава получава предложение да подпише договор на пълно работно време както оттам, така и от “Танго”. Въпреки колебанието избира “Танго” и там се учи на основите на сладкарството. След повече от 3 години работа напуска и пробва нещо различно - близо

18 месеца преподава

в Гастрономическия

институт

Докато е там, се запознава с младеж, който е част от националния кулинарен отбор на Норвегия. “Защо не дойдеш да се пробваш? Имаш необходимите умения”, казал той на Павлов. Първата задача, която получава тям, е да направи шоколадова фигура. Но не се чувства достатъчно уверен, за да я направи. Казах си: “Ето, те ми дадоха задача, но аз не мога да я изпълня. Честито! Прибирам се вкъщи!”, спомня си Павлов. Неочаквано за него го попитали какво иска да им приготви. Направил неустоим десерт. “Така се случи, че човекът, който отговаряше за сладкарството в отбора, напусна и си разделихме задачите с друг колега. Отговарях за два от десертите на олимпиадата през 2016 г. Класирахме се на 4-о място в света с два златни медала”, казва Павлов. Сега той има собствена кетъринг компания и фирма за десерти. Скоро пусна дизайнерска линия шоколадови бонбони.

Опитният сладкар от 10 септември ще покаже тайните си в кухнята и на малкия екран. Тогава стартира предаването “Нещо сладко с Павел Павлов”, което ще се излъчва всеки ден от 14,00 ч по 24Kitchen.

НЕГОВАТА РЕЦЕПТА

Тортички с матча мук и кокос

Приготвени за 35 минути

ПРОДУКТИ

За муса: 125 г прясно мляко, 100 г цедено кисело мляко, 175 г течна животинска сметана, 70 г захар ,12 г желатин на листа,чай матча на вкус

За кокосовите бисквити: 360 г брашно, 230 г кокосово масло, 340 г захар, 50 г яйца, 100 г кокосови стърготини, 10 г бакпулвер, 1 щипка сол

За глазурата: 200 г захар, 200 г вода, 4 г желатин

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Накисваме желатина за муса в студена вода. Разбъркваме го в загрятото прясно мляко. Сваляме го от огъня, добавяме захарта и бъркаме. Прибавяме цеденото кисело мляко. Отново бъркаме, докато получим хомогенна смес. Разделяме я на 3 равни части. Към всяка добавяме различно количество матча, за да получим различни нюанси на зеленото. Разбиваме сметаната, разделяме я на три и я прибавяме с шпатула към трите цвята мус. Изливаме най-светлозелената смес в силиконова форма с полусфери. Трябва да напълни 1/3 от всяко гнездо. Слагаме я във фризер за 10-15 минути, докато стегне. Изваждаме и сипваме по-тъмнозеления мус (отново 1/3). Прибираме във фризер, за да стегне. Отгоре изливаме най-тъмнозеления мус и прибираме във фризер за 12 часа. Разбиваме с миксер кокосовото масло със захарта. Добавяме яйцето и продължаваме да разбиваме. Прибавяме бакпулвера, част от кокосовите стърготини, брашното, солта и разбиваме на трохи. Прибавяме останалите кокосови стърготини. Разточваме тестото между два листа пергаментова хартия на тънка кора. Прибираме го в хладилник за 1 час. Загряваме фурната на 170 градуса. Изрязваме кръгове от тестото. Печем ги до златисто за около 8 минути. Накисваме желатина за глазурата в студена вода. В касерола загряваме водата и захарта при непрекъснато бъркане, докато заври. Охлаждаме до 65 градуса и прибавяме желатина. Разбъркваме. Оставяме глазурата да се охлади до 25 градуса. Изваждаме муса от формата. Поставяме го върху решетка. Заливаме го с глазурата. Подреждаме муса върху бисквитите и настъргваме кора от лайм. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Шоколадов сладкиш с ликьор

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Ягодови пандишпанки

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Ципура с чери домати

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Нахутени мъфини с череши

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Свинско с лук на фурна

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Кокоски с нахутена вода

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Лимонови сладки

Приготвени със сушени смокини Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

След като опитал дивечово месо, Венци Мартинов прекарал нощ в болница

Комикът наскоро опитал конски мезета, харесал вкуса им Едно от любимите хобита на комика Венци Мартинов е да пътува из страната, като се спира не само в по-големите градове, но и в малките села. Точно в тях е опитвал различни вариации на българските традиционни ястия. “Най-много ми харесват тези, свързани с мезетата от всички краища на страната,

Киш лорен

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Гнезда от кайма с пъдпъдъчи яйца

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Банички с рукола и лапад

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Турска чорба яйла

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber