Лято в буркани - част 2

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7043069 Лято в буркани - част 2 Лято в буркани - част 2 www.24chasa.bg
Лесно желе от арония СНИМКА: 24 часа

Продължаваме и тази седмица да консервираме лятото, за да ни е топло и уютно през зимата. През годините успях да събера доста рецепти за сладка, конфитюри, компоти и сиропи. Предлагам ви в този брой едни от любимите ми, които се надявам, че ще станат предпочитани на вашата трапеза.

Лесно желе от арония

Какво ви е необходимо:

(за 15 бурканчета от 150 мл)

2 кг арония; 2 кг захар; 1 ч.л. лимонена киселина

Начин на приготвяне:

В дълбока тенджера сложете плодчетата арония и ги залейте с вода. Сварете ги, докато се разпукат. Прецедете през тънка цедка и смесете със захарта. Сварете отново, докато се сгъсти. Преди да свалите от котлона сложете лимонената киселина. Още докато е горещо желето, напълнете буканчетата.

Сладко от смокини

Какво ви е необходимо:

(за 5 бурканчета от 300 мл)

2 кг смокини, почистени от дръжките; 1 кг захар; 3 ч.ч.вода; 1 ч.л. лимонена киселина

Начин на приготвяне:

Надупчете с игла смокините. Сварете водата и захарта до получаването на гъст захарен сироп. Сложете смокините в сиропа. Те ще пуснат вода и ще разредят захарната смес. Намалете котлона и варете, докато се сгъсти отново, като внимавате да не преварите смокините. Пет минути преди да свалите сладкото от огъня, прибавете лимонената киселина. Изчакайте сладкото да изстине няколко минути, разпределете в бурканчетата, затворете и обърнете с капачките надолу. Оставете ги така за една нощ.

Сладко от дюли

Какво ви е необходимо:

(за 3 бурканчета от 250 мл)

500 г средно големи дюли, обелени и нарязани на кубчета; 1 кг бяла захар; 500 мл вода; 100 г глюкоза; 1/2 ч. л. лимонова киселина; листа индрише

Начин на приготвяне:

Сварете водата заедно със захарта до получаването на сироп. Изсипете дюлите и варете на силен огън. Две - три минути преди да свалите от котлона, добавете глюкозата, лимоновата киселина и листата индрише. Разпределете в бурканчета и оставете на тъмно място.

Сладко от цели вишни

Какво ви е необходимо:

(за 12 бурканчета от 200 мл)

1 кг вишни, почистени от костилките; 1 кг захар; 700 г вода; 1 ч.л. лимонова киселина

Начин на приготвяне:

В дълбока тенджера сварете захарта и водата до получаването на гъст сироп. Свалете от огъня и добавете вишните. Разбъркайте добре и върнете сладкото на котлона да ври на силен огън. Пет минути преди да свалите от котлона, прибавете лимоновата киселина.

Оставете малко да изстине и напълнете бурканчетата. Затворете добре и ги оставете на тъмно място.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Тиквеник с червени боровинки

Тиквеник с червени боровинки

Постна яхния с грах и моркови

Постна яхния с грах и моркови

Яхния с фасул "Черно око"

Яхния с фасул "Черно око"

Рибена саламура

Рибена саламура

Пъстърва със спанак

Пъстърва със спанак

Постна картофена яхния

Постна картофена яхния

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber