Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Предлагам рецепта за прочута рибена чорба, която сготвих за първи път, но не и за последен! Тя е с уникален вкус и за нея има богата информация, както и различни варианти. Четох, изучавах я и накрая я сготвих”, пише ни Жана Стоянова.
ПРОДУКТИ
2 пъстърви, няколко речни рибки, няколко скариди (в оригиналната рецепта е с речни раци), 800 мл стерилизирани белени домати, 3-4 жарени люти чушки, 3-4 скилидки чесън, връзка копър, сол и оцет на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измиваме хубаво рибата и добре я осоляваме. Поставяме в тенджера да заври 1 л вода и към нея добавяме буркана с обелените домати. Варим десетина минути.
Изпичаме на жар чушките, рибата и скаридите. Ако няма жар, използваме скара или грил тиган. Щом изпечем рибата, махаме костите и я пускаме във врящата чорба. Трябва да се чуе едно цвъртене при пускането.
Добавяме скаридите, накъсаните чушки и варим на тих огън около 15-20 минути. Накрая добавяме счукания със сол чесън, малко оцет и нарязания копър.
Получаваме чорба, която е люта, кисела и солена, затова е и саламура. Вкусна е както топла, така и студена.