Лято в буркани - част 1

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7033515 Лято в буркани - част 1 Лято в буркани - част 1 www.24chasa.bg
Царска туршия

Анатолий Попов-Толик е специалист “Проекти маркетинг” в “Медийна група България” и кулинарен блогър. Любовта към приготвянето на вкусна храна наследява от своите родители и вече пет години успешно развива един от най-популярните кулинарни блогове в България. Всяка събота той подбира за читателите на в. “24 часа” изключителни рецепти, изпълнени и снимани от него.

В сезона на туршиите сме. Запазете вкуса на лятото и през зимата, като затворите в буркани любимите си зеленчуци и плодове. В този брой на “Релакс” ви предлагам лесни, вкусни и бързи рецепти за туршии, които знам от моята майка.

Медено зеле с чушки

Какво ви е необходимо:

за два буркана от 800 мл

1 кг бяло зеле, нарязано на ситно; 800 г червени чушки, нарязани на ивици; аспирин

ЗА МАРИНАТАТА

1/2 ч.ч. мед; 400 мл оцет; 1/4 ч.ч. сол

Начин на приготвяне:

Объркайте всичко и натъпчете в буркани. Сварете маринатата и сипете във всеки буркан, като най-отгоре сложите по един аспирин. Затворете и обърнете бурканите.

Печени камби

Какво ви е необходимо:

за един буркан от 800 мл

2 кг камби, почистени от семките; за всяка камба: 2 ч.л. сол; 2 ч.л. захар; 2 ч.л. олио; 2 ч.л. оцет

Начин на приготвяне:

Наредете камбите в тава върху фолио за печене. Във всяка камба сложете сол, захар, олио и оцет. Изпечете ги, докато омекнат.Подредете ги в буркан, затворете добре и стерилизирайте за 5 мин.

Мариновани феферони

Какво ви е необходимо:

за два буркана от 500 мл

2 кг чушки феферони; 3 ч.ч. оцет; 6 ч.ч. вода; черен пипер; бахар; сол на вкус

Начин на приготвяне:

Наредете чушките в буркани. Сварете марината с подправките и докато е още гореща, залейте чушките. Оставете бурканите да престоят една нощ, без да ги затваряте. На сутринта сварете още марината и долейте, затворете плътно и оставете на тъмно.

Царска туршия

Какво ви е необходимо:

за 1 буркан от 800 мл

10 бр. карфиол на розички; 1 камба, нарязана на кубчета; 1 червена чушка, нарязана на

едро; 1 морков, нарязан на колелца; стрък целина, нарязана на кубчета; 1 ч. л. сол; 3 с. л. захар; 2 счукани аспирина; 1 к. ч. винен оцет

Начин на приготвяне:

Сложете на дъното на буркан солта, захарта, аспирина и оцета. Разбъркайте добре, докато се разтворят захарта и аспиринът. Напълнете много плътно буркана с микса от зеленчуци и долейте до горната резка със студена вода. Затворете буркана с капачката, като разклатите след това добре, за да се смеси маринатата с другите съставки.

Мариновани лукчета

Какво ви е необходимо:

за 2 буркана от 500 мл

1 кг дребен лук; 4 дафинови листа; черен пипер; карамфил; 1 л вода; 50 г сол; 50 г захар; 200

мл оцет

Начин на приготвяне:

Обелете лукчетата и ги бланширайте в подсолена вода. На дъното на всеки буркан сложете по един дафинов лист, няколко зърна черен пипер и карамфил. Отгоре наредете лукчетата. В дълбока тенджера кипнете водата заедно със солта, захарта и оцета. Докато е гореща сместа, залейте лукчетата. Затворете добре бурканите и стерилизирайте за 10 мин.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Маслени бисквити за влюбени

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Пилешки хапки в сладко-кисел сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Ивет Григорова е майстор на мусаката, но дъщеря й Луиза е по-добра в приготвянето й

Готвенето може и да не е любимото нещо за красивата Ивет Григорова, но това не означава, че не го умее. Напротив, когато става дума за любимите ѝ хора, прави най-различни гозби. Напоследък това ѝ се случва всеки ден. “Вечер, като се прибера, задължително приготвяме нещо или аз, или мъжът ми Наско.

Канелени сладки със сладък картоф

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Бананови бисквити

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Поръсена със семена баница

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Бабата на Ева Найденова я научила да точи кори за баница

Във Виетнам случайноопитала панирана змия Певицата от “Тоника” Ева Найденова обича да готви. “Главно когато съм свободна и когато има кой да ми яде храната, защото синът ми не е в България. Сега е тук де, но скоро ще заминава”, казва певицата. Прибрал се в родния дом заради коледните и новогодишните празници.

Домашна еклерова торта

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Свинско с картофи и пармезан

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Тиквени сладки

Носещи аромат на мед и канела Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

Питка "Житен сноп"

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Зимен сач

КОЙ ГОТВИ “За Ивановден винаги приготвям месо на сач с много зеленчуци, каквито има налични на пазара. Предлагам ви една от многото ми рецепти за това вкусно и атрактивно поднесено ястие”, пише ни Жана Стоянова. ПРОДУКТИ 1 кг свинско контрафиле 2-3 глави кромид лук 5-6 бр. средно големи гъби 1-2 тиквички 1 дълъг патладжан 4-5 зелени и червени

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber