Лято в буркани - част 1

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7033515 Лято в буркани - част 1 Лято в буркани - част 1 www.24chasa.bg
Царска туршия СНИМКА: 24 часа

Анатолий Попов-Толик е специалист “Проекти маркетинг” в “Медийна група България” и кулинарен блогър. Любовта към приготвянето на вкусна храна наследява от своите родители и вече пет години успешно развива един от най-популярните кулинарни блогове в България. Всяка събота той подбира за читателите на в. “24 часа” изключителни рецепти, изпълнени и снимани от него.

В сезона на туршиите сме. Запазете вкуса на лятото и през зимата, като затворите в буркани любимите си зеленчуци и плодове. В този брой на “Релакс” ви предлагам лесни, вкусни и бързи рецепти за туршии, които знам от моята майка.

Медено зеле с чушки

Какво ви е необходимо:

за два буркана от 800 мл

1 кг бяло зеле, нарязано на ситно; 800 г червени чушки, нарязани на ивици; аспирин

ЗА МАРИНАТАТА

1/2 ч.ч. мед; 400 мл оцет; 1/4 ч.ч. сол

Начин на приготвяне:

Объркайте всичко и натъпчете в буркани. Сварете маринатата и сипете във всеки буркан, като най-отгоре сложите по един аспирин. Затворете и обърнете бурканите.

Печени камби

Какво ви е необходимо:

за един буркан от 800 мл

2 кг камби, почистени от семките; за всяка камба: 2 ч.л. сол; 2 ч.л. захар; 2 ч.л. олио; 2 ч.л. оцет

Начин на приготвяне:

Наредете камбите в тава върху фолио за печене. Във всяка камба сложете сол, захар, олио и оцет. Изпечете ги, докато омекнат.Подредете ги в буркан, затворете добре и стерилизирайте за 5 мин.

Мариновани феферони

Какво ви е необходимо:

за два буркана от 500 мл

2 кг чушки феферони; 3 ч.ч. оцет; 6 ч.ч. вода; черен пипер; бахар; сол на вкус

Начин на приготвяне:

Наредете чушките в буркани. Сварете марината с подправките и докато е още гореща, залейте чушките. Оставете бурканите да престоят една нощ, без да ги затваряте. На сутринта сварете още марината и долейте, затворете плътно и оставете на тъмно.

Царска туршия

Какво ви е необходимо:

за 1 буркан от 800 мл

10 бр. карфиол на розички; 1 камба, нарязана на кубчета; 1 червена чушка, нарязана на

едро; 1 морков, нарязан на колелца; стрък целина, нарязана на кубчета; 1 ч. л. сол; 3 с. л. захар; 2 счукани аспирина; 1 к. ч. винен оцет

Начин на приготвяне:

Сложете на дъното на буркан солта, захарта, аспирина и оцета. Разбъркайте добре, докато се разтворят захарта и аспиринът. Напълнете много плътно буркана с микса от зеленчуци и долейте до горната резка със студена вода. Затворете буркана с капачката, като разклатите след това добре, за да се смеси маринатата с другите съставки.

Мариновани лукчета

Какво ви е необходимо:

за 2 буркана от 500 мл

1 кг дребен лук; 4 дафинови листа; черен пипер; карамфил; 1 л вода; 50 г сол; 50 г захар; 200

мл оцет

Начин на приготвяне:

Обелете лукчетата и ги бланширайте в подсолена вода. На дъното на всеки буркан сложете по един дафинов лист, няколко зърна черен пипер и карамфил. Отгоре наредете лукчетата. В дълбока тенджера кипнете водата заедно със солта, захарта и оцета. Докато е гореща сместа, залейте лукчетата. Затворете добре бурканите и стерилизирайте за 10 мин.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Тиквеник с червени боровинки

Тиквеник с червени боровинки

Постна яхния с грах и моркови

Постна яхния с грах и моркови

Яхния с фасул "Черно око"

Яхния с фасул "Черно око"

Рибена саламура

Рибена саламура

Пъстърва със спанак

Пъстърва със спанак

Постна картофена яхния

Постна картофена яхния

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber