Времето перфектно за море до 15 септември

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7029094 Времето перфектно за море до 15 септември Времето перфектно за море до 15 септември www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Очаква ни прекрасен завършек на лятото - слънчев, сух и топъл

Подходящо ще е за почивка в Турция и Гърция чак до 1 октомври

До 15 септември със сигурност ще е перфектно за почивка на Черноморието. Температурата на въздуха, а и на морската вода ще бъде 25 градуса. Разбира се, няма да е като през юли и август, когато може да се отиде на плаж още в 7 часа, но пък

ще е идеално от

10 до 16-16,30 ч

Това обяви за “24 часа” климатологът от Софийския университет проф. Георги Рачев.

И след 15 септември обаче щяло да има много слънчеви и приятни дни, които също ще стават за плаж на морето, особено за хората, които избягват големите жеги, силното слънце и тълпите от хора.

До края на август ще е топло, сухо и слънчево. Така ще започне и септември. Единодушно е мнението на световните метеорологични центрове, че септември за България ще бъде с малко по-високи от нормалните температури. Това означава средномесечни температури между 17 и 20 градуса. Очертава се много хубав завършек на лятото - топъл, сух и слънчев септември, каза още метеорологът.

Около 8-9

септември

ще превали

и температурите ще се понижат, като максималните ще станат между 24 и 28 градуса.

След което отново ни очаква хубаво сухо време. Това е т.нар. златна есен, както я наричат по-възрастните хора.

На 20-21 септември предстои ново влошаване на времето с понижаване на температурите и по-силни валежи.

След това ни очаква типична късна есен. Рано сутрин задължително ще трябва да сме с връхна дреха, но на обед ще е топло и слънчево.

През третата десетдневка времето ще бъде топло и слънчево. Впоследствие ще бъде променливо с най-голяма вероятност за валежи през периода 25-28 септември, когато и температурите ще се понижат по-чувствително, уточни и шефът на синоптичната фирма TV-MET Петър Янков.

Септември се очаква да е

с нормални и

малко по-високи

температури

и сравнително сух в източната част на България и нормално влажен (между 30 и 60 литра на квадратен метър) в Западна България.

Максималните температури за месец септември са средно между 23 и 27 градуса, а минималните между 11 и 15 градуса. Сухи периоди за месеца са между 9 и 11, от 18 до 29 септември, а валежните периоди - от 1 до 8 и от 12 до 17 септември. Месец септември е сравнително топъл месец, като най-често по-топлите дни (температура над 25 градуса) са през първата половина от месеца.

Времето в южните ни съседки ще става за морска почивка чак до 1 октомври. Това е една от най-хубавите части от годината за посещение на турското и гръцкото крайбрежие. Съседките ни предлагат много хубаво съчетание от ниски цени с прекрасно слънчево и топло време, каза още проф. Георги Рачев. Активният сезон продължавал до 1 октомври и в Италия и в Испания.

Засега не се очаква рязко влошаване на времето и проявата на т.нар. ранни есенни слани, които са много опасни и нанасят много големи вреди, тъй като изцяло съсипват вече отгледаната реколта.

“В България 2 млн. души пряко се занимават със селско стопанство, а останалите сме потребители и бихме усетили високите цени на плодовете и зеленчуците, които са предимно от внос”, каза още климатологът.

Лозарите

очакват

сравнително

добра реколта,

която е подпомогната от сухото и топло време през август и септември. Високата захарност на гроздето ще доведе до производството на качествено вино.

“Горещините в Австралия, в Германия и в Западна Европа съществено намалиха качеството и добивите на пшеница. Пострадаха от същото Русия и Украйна. В този международен пъзел България прибра сравнително добра реколта на пшеница. Очаква се много добра реколта и на слънчоглед и царевица.

В много райони средният добив на царевица ще надвиши 1 тон от декар. Българските зърнопроизводители и българските фермери се намират в много благоприятна ситуация, породена от тазгодишния климат”, допълни още проф. Георги Рачев.

Проф. Георги Рачев: Есента и зимата ще са по-топли  от нормалното

- Проф. Рачев, изведнъж стана доста хладно, отиде ли си лятото?

- Затоплянето продължава и днес и на много места температурите отново ще достигнат до 30 градуса и малко отгоре. Захлаждането, което се усети в Западна България, ще отмине и отново се връщаме към типично летни температури. Лятото нито за секунда не си е отишло. Обикновено около Преображение по стар стил (около 20-21 август) българите са забелязали, че лятото се пречупва. Те са разбрали, че сутрешните температури вече са малко по-ниски, а на обед температурите остават относително високи - 30 и над 30 градуса. Все пак в края на август продължителността на деня е едва 13 часа и е съвсем нормално рано сутрин да имаме по-ниски температури. Това не означава края на лятото, а по-скоро онова меко топло лято, характерно за края на август и началото на септември. Още повече че през септември в много райони на България ще си е чисто лято.

- Какви са дългосрочните ви прогнози за есента и зимата?

- Световните метеорологични центрове засега прогнозират нормална в температурно отношение есен. Като подчертавам, под нормална имам предвид съвременната след 2000 г. есен, която обикновено е с 1 градус по-топла от есените, които наблюдавахме през 80-те години на миналия век. По отношение на валежите над 60% е вероятността да са в рамките на средното климатично значение, а за Западна България се очакват и малко по-високи валежи, особено през октомври. И още една интересна прогноза за зимата. Световните метеорологични центрове са трогателно единодушни, като на партийно събрание, че зимата в Европа и на Балканския полуостров ще бъде по-топла от климатичното средно с около 1-1,5 градуса. Това е много, защото става дума за цялата зима. Това не означава, че няма да има снегове, снежни виелици, студове, които обаче ще продължат 1-2 дни, най-много 5. Ще има поледици, ще има всичко, което е характерно за зимата - периоди с ниски температури, които обаче няма да продължат дълго време. Така че зимата се очертава да е по-топла от нормалното. Ето ви една интересна прогноза, която читателите ще запомнят лесно и може да проверим крайния резултат след 6 месеца. Трябва да обърна внимание, че прогнозите се отнасят до средните климатични значения. А метеорологичното време през отделните дни може и със сигурност ще бъде много по-разнообразно. Това е нормалното и типично зимно време за страна като нашата, която се намира на границата между умерения и субтропичния климатичен пояс.

Дъжд на Кръстовден - плодородна година

Сух септември - мокър октомври. Какъвто е денят на Свети Симеон (1 септември), такъв ще е целият декември. Ако на Кръстов ден (14 септември) вали дъжд, годината ще е плодовита.

Това казва народната метеорология. Тя включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание.

През септември става преходът от лято към есен. Денят чувствително намялява и в края на месеца нощта има превес - 12 часа и 10 минути, а денят е дълъг 11 часа и 50 минути.

Най-често през този месец преобладава антициклоничният тип време - предимно слънчево и топло. Температурите са с около 4,5 градуса по-ниски от тези през август и най-често максималните температури са между 23 и 27 градуса. Въпреки по-късия ден слънчевите лъчи понякога могат да бъдат и горещи, а времето задушно. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Времето

Днес ще е предимно облачно, на места ще вали

Над страната ще преобладава облачно време. На отделни места ще превали слабо, дъжд и сняг. Ще духа до умерен източен, в Дунавската равнина и по Черноморието - североизточен вятър и там ще проникне студен въздух. Минималните температури ще бъдат между минус 3 и 2 градуса, а максималните - между 4 и 9 градуса.

Слънчево и топло и днес - до 11 градуса

Преди обяд ще е слънчево. От запад ще започне увеличение на облачността, до края на денонощието ще обхване почти цялата страна. Валежи не се очакват. Вятърът ще е слаб, в югоизточните и планински райони - до умерен от югозапад, предава БТА. Ще е сравнително топло, с максимални температури между 6 и 11 градуса.

Остава топло в петък - до 11 градуса

Утре преди обяд ще е слънчево, но от запад ще започне увеличение на облачността; ще е средна и висока и до края на денонощието ще обхване почти цялата страна. Без валежи. Вятърът ще е слаб, в югоизточните и планински райони - до умерен от югозапад. Остава сравнително топло, с максимални температури между 6 и 11 градуса.

Днес ще е слънчево с минимални температури от минус 4 до 1 градус

Ще бъде предимно слънчево. Ще продължи да духа слаб, в Източна България - до умерен вятър. Минималните температури ще бъдат от минус 4 до 1 градус, а максималните - 7-12 градуса. По Черноморието ще е предимно слънчево. В планините ще духа умерен до силен северозападен вятър, който след обяд ще отслабне.

Слънчево и топло в четвъртък - до 12 градуса

През нощта облачността ще е незначителна, а вятърът значително ще отслабне и в източните райони ще се ориентира от югозапад. Утре ще е предимно слънчево. Ще продължи да духа слаб, в Източна България до умерен вятър от юг-югозапад. Минималните температури ще бъдат от минус 4 до 1 градус. През деня ще се затопля и максималните температури ще бъдат

Утре - слънчево и без валежи, максимални температури до 8 градуса

Времето ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността, по-значителни над северните и източните райони. Валежи не се очакват. Ще духа умерен и силен запад-северозападен вятър. Дневните температури ще се повишат и максималните ще бъдат между 3 и 8 градуса. Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за януари и през деня ще

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Времето

Утре спира да вали сняг и се показва слънце

През нощта облачността над страната ще намалее до ясно, ще остане ветровито. Минималните температури в повечето райони на страната ще са между минус 6 и минус 1 градус, предава БТА. Утре времето ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността, по-значителни над северните и източните райони, но без валеж.

Нахлува студен въздух, жълт код за бурен вятър в цялата страна

През следващото денонощие със силен вятър от северозапад, в Източна България от север-северозапад, ще продължи да нахлува студен въздух. През нощта над по-голямата част от страната, а преди обяд главно над Източна България ще е облачно и на места в североизточните и планинските райони ще превали слаб сняг.

Утре ще е облачно и на места ще вали сняг, температурите до 3 градуса

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за януари - от запад ще се повишава и до вечерта ще достигне средната стойност за месеца. През следващото денонощие със силен вятър от северозапад, в Източна България от север-северозапад ще продължи да нахлува студен въздух. През нощта над по-голямата част от страната,

Сняг в Западна България днес, температурите - от минус 8 до 7 градуса

Още преди обяд от запад отново ще се заоблачи и на отделни места в Западна България ще превали слаб сняг, в северозападните райони за кратко снегът ще е примесен с дъжд и ще има условия за поледици. Минималните температури ще са от минус 8 до минус 3 градуса, а максималните - между 2 и 7 градуса, предава БТА.

Утре ще се заоблачи, на места ще превалява сняг

Атмосферното налягане ще продължи да се понижава и ще се задържи по-ниско от средното за месеца. През нощта над по-голямата част от страната ще има временно разкъсване и намаление на облачността. Още преди обяд от запад отново ще се заоблачи и на отделни места в Западна България ще превали слаб сняг,

Днес отново ще вали сняг, температурите няма да превишават 5 градуса

Преди обяд в Западна България ще завали слаб сняг, а до вечерта валежи ще има и в Източна България. В южните и източните части на страната валежите ще са и от дъжд, и от сняг. Минималните температури ще са предимно между минус 9 и минус 4 градуса, а преобладаващите максимални - между 0 и 5 градуса, предава БТА.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber