Като дете Ирина Папазова приготвяла кекс, но не и крем карамел

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6995982 Като дете Ирина Папазова приготвяла кекс, но не и крем карамел Като дете Ирина Папазова приготвяла кекс, но не и крем карамел www.24chasa.bg

Красивата Ирина Папазова е неотразима не само на модния подиум, но и на кулинарната сцена. Обича да готви, въпреки че невинаги ѝ остава време да се развихри в кухнята, както си знае.

От малка проявява интерес към готвенето, като най-много ѝ допадат сладкишите и десертите. “Сега рядко ги приготвям, но като дете обичах да правя кексове, бисквити и крем карамел, който никога не ми се получаваше. При него има един специфичем момент при печенето. То трябва да е на водна баня, за да може да набъбне. Това е кулинарната ми издънка”, смее се президентката на модна агенция “Интермоделс”.

Първото ястие, което приготвила, били пържоли с топено сирене и сметана.

“Това ми се водеше

специалитетът като

тийнейджърка”,

казва с усмивка красавицата. Видяла рецептата в една готварска книга и решила да я изпробва.

Папазова била палава като всяко дете. Заедно с братята и сестрите си правела тесто за бухтички. От него малчуганите оформяли малки топчета, които хвърляли нагоре и лепели по тавана. “Всеки е правил подобни щуротии. На нас това ни бяха най-големите”, разказва тя.

Нейният гуру в кулинарията и до днес е майка ѝ. Тъй като не помни точните количества на продуктите, които се използват в рецептите, често ѝ се обажда по телефона с питане колко брашно да сложи или колко яйца да чукне. “Дори имаме една шега с питката за Бъдни вечер, която наистина съдържа 4 съставки, но аз

всяка година ѝ звъня,

за да ми каже колко

сода да сложа”,

смее се Папазова

Тя поддържа фината си фигура чрез здравословно и балансирано хранене. От дете не е голям почитател на сладкото. “Гледам да подбирам продуктите да са пресни, от малки магазинчета, където не се застояват. Може да се каже, че съм леко маниачка на тема Е-та, химикали, оцветители, подобрители и т.н. Много такива неща съм махнала от менюто си. Наистина смятам, че здравословното хранене е най-важно за това да изглеждаш добре и да си здрав”, казва Папазова.

Старае се да не добавя в ястията си и захар. В кафето я заменя с мед, а понякога хапва сезонен плод. Красавицата

не консумира

газирани напитки

и сокове

“Такива не пия от години.” Заменя ги с фрешове.

Понякога се възползва от многото кулинарна информация, която има в интернет. Там намира рецепти, които отговарят на вкуса ѝ, а друг път импровизира с наличното в кухнята. “Едно време имах книга с рецепти, в която непрекъснато записвах, но сега просто влизам в интернет.”

Лятото Папазова предпочита в менюто ѝ да присъстват различни видове риба на скара. Приготвя я като гърците - с много зехтин и лимон. Не ѝ допада да прекалява с подправките или топлинната обработка.

От чуждестранните кухни любима ѝ е японската. “Голям фен съм на сушито”, казва Папазова. Слабо място са ѝ още морските специалитети и рибата. Не се страхува да експериментира с тях. Пробвала е октопод, стриди, змиорки и т.н.

“Не бих яла неща, които са прекалени, като азиатските буболечки, въпреки

че съм пробвала

нестандартни ястия

като охлюви и

жабешки бутчета”,

казва красавицата. Не може да си представи да яде какъвто и да е специалитет, приготвен от конско месо. “Това е някакъв ужас за мен, все едно да изям куче.”

Не пренебрегва и традиционната българска кухня. Много ѝ допадат пълнените чушки и тиквички, както и сармичките.

НЕЙНАТА РЕЦЕПТА 

Телешко с манатарки

ПРОДУКТИ

1 кг телешки стекове (аз вземам млечно телешко)

1/2 кг манатарки

масло

За маринатата:

5-6 скилидки чесън

1 ч.ч. червено вино

1-2 с.л. горчица

1 с.л. лимонов сок

1 с.л. оцет

червен пипер и сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Накисваме телешките стекове в маринатата, където престояват поне 1 денонощие. Изпичаме ги на скара, а маринатата сваряваме, докато се редуцира. Нарязваме гъбите и ги задушаваме в маслото. Слагаме ги върху стековете и ги заливаме със соса. Може да ги поднесем с картофено пюре по желание.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Баница с тиква, орехи и дюли

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Ориз с боб и царевица

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Здравословен хляб със семена

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Сарми със сушени плодове

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Христо Мутафчиев харесва вкуса на морския дявол

“Аз много обичам да хапвам”, казва големият актьор Христо Мутафчиев. Веднъж пътувал със семейството си от Варна до Бургас. Точно на обяд се оказали в Несебър. Решили да се разходят из Стария град, но докато крачели, на актьора му се дояла рибена чорба. Седнали в един ресторант и той си поръчал. “Имаше много странен кафяв цвят и странно миришеше -

Ароматна пъстърва във фолио

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Пъстърва с босилек

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Пълнен шаран

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Радостин Кирязов приготвял сладолед с прошуто крудо

Спечели световен шампионат, правейки пица с розова вода от село Ръжена Българинът Радостин Кирязов съвсем скоро спечели световен шампионат в сферата на пицарството, при това за втори път. “Той беше за бивши шампиони и трябваше да видим кой колко знае и може”, казва Кирязов. Целта на участниците била да комбинират вино от 5 португалски изби с

12 рецепти за компот от ябълка

Ябълките са един от най-полезните и обичани плодове, а компотът от тях е вкусен и може да бъде приготвен бързо и лесно. Ако традиционния компот от ябълки вече ви е омръзнал и търсите нещо по-различно и интересно, този материал е точно за вас. Предлагаме ви 12 рецепти за компот от ябълки, които можете да си приготвите, защото освен вкусни,

Соден хляб с чубрица

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Рецептите на Опра Уинфри за вкусен живот

Тв водещата описва и кухнята си в “Храна, здраве и щастие” “Откакто се помня, винаги съм искала да споделям нещата, които правят живота по-хубав”, пише Опра Уинфри. Тя никога не е крила, че е имала проблеми с храната. За нея тя е била както източник на удоволствие и утеха, така и причина за дългогодишна борба с наднорменото тегло.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber