Вики Терзийска отглежда в саксии салвия и розмарин в дома си

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6985777 Вики Терзийска отглежда в саксии салвия и розмарин в дома си Вики Терзийска отглежда в саксии салвия и розмарин в дома си www.24chasa.bg
Дъщеря и? Маргарита обожава свежи плодове, затова хладилникът на семейството е пълен с боровинки и малини СНИМКА: Архив

Чаровният вокал на група “Мастило” Вики Терзийска е истински кулинар. Тя обича да готви и го прави с внимание към всеки детайл, “като един истински Телец”. Преди да влезе в кухнята, внимателно подбира продуктите, които са най-подходящи за съответното ястие. “Мечтая да превърна целия ден в едно кулинарно пътешествие. Не съм от жените, които отварят хладилника и могат да приготвят всичко само от наличното в него”, казва Терзийска. Признава си, че това не е особено практично, защото отнема повечко време.

Като малка не проявявала голям интерес към кулинарията. Била злоядо дете. “Спомням си, че по-скоро всички полагаха неимоверни усилия, за да ме накарат да ям, отколкото сама да поискам някаква храна”, казва тя. Баба ѝ, която е страхотен кулинар, е причината да започне да готви. “Летата, прекарани с нея и дядо ми, ме доближиха много до кухнята.” Бабата на певицата държала близо до себе си нея и братовчедите ѝ, докато вършела кухненските си задължения. “Тъй като братовчедите ми са само мъже, ако не си запазиш нещо от храната, всичко се изяжда за секунди”, смее се Терзийска.

Колкото и злоядо дете да е била, не можела да устои на бабините мекици. “Бяха превъзходни, защото ставаше рано и сама си приготвяше тестото. Аз до ден днешен

не се научих

да меся,

което е огромна грешка от моя страна”, казва певицата. Въпреки това по големите християнски празници се опитва да приготвя сама питки и погачи. “Все още съм в процес на учене.”

Един ден малката Вики и брат ѝ решили да изненадат родителите си, като ги посрещнат след дългия работен ден с вкусна вечеря и почистен апартамент. “Въобще да се проявим като едни добри и съвестни деца”, спомня си Терзийска. Когато родителите им се прибрали, се оказало, че добрите намерения на малчуганите нямали желания резултат. Децата приготвили за ядене неща, типични за закуска - шунчица, масълце, сладко. “Бяхме направили бъркотия в къщата, вместо да я оправим. Случват се такива неща. Важното е, че сме имали желание да помогнем”, казва певицата.

Дъщеря ѝ Маргарита като по-мъничка била претенциозна към храната си, но сега хапва почти всичко. Тя обожава хубавите плодове и зеленчуци. “Всички се учудват какво количество може да изяде. Затова вкъщи хладилникът е зареден с боровинки, малини, праскови и всякакви сезонни плодове. С тях си правим плодови салати, естествено, със сладолед”, казва Терзийска.

Тя приготвя домашно песто по български, с което подправя шопската салата. В него слага копър, магданоз, орехи, зехтин и чесън. “Имам си саксии с подправки. Босилекът все ми загнива, може би го поливам прекалено много, но вече имам голям храст салвия и розмарин”, казва Терзийска.

Тя се стреми да готви с чисти биопродукти, доколкото може. “Обичаме да получаваме

зеленчуците и

плодовете от

нашата баба,

която ги отглежда в Разград без никакви химикали.” Старае се да ограничи мазнините в менюто на семейството си. “Естествено, като едни чревоугодници със съпруга ми Петър доста често се отпускаме. По време на пътуване в Италия не познавам някой, който е устоял на всички вкуснотии там”, смее се Терзийска.

Любимата ѝ кухня е българската. Певицата обича да прави шопската салата в огромна купа, да приготвя пържоли на барбекюто или гювеч в глинен съд. Сармичките също са сред любимите ѝ ястия. Майстор в приготвянето им е съпругът ѝ Петър Величков, изпълнителен директор на OMV - България. “Той ги свива превъзходно”, казва Терзийска.

Двамата обичат да хапват животински субпродукти. “Много ни подиграват на морето, че ядем агнешка главичка, защото на хората изглежда изключително неприятно. За мен и Петър обаче тя е висш деликатес, който обожаваме”, казва певицата. Според нея вкусовете на всеки се градят през целия му житейски път, а тя и съпругът ѝ си допадат в това отношение.

От рибите Вики Терзийска обожава чернокоп на скара. Сред любимите ѝ е и калканът. Колкото и обикновена да е за някои скумрията, певицата е категорична, че тази риба няма да спре да присъства в семейното меню, защото е много вкусна.

НЕЙНАТА РЕЦЕПТА

Свински пържолки с шопска салата

Бързо ястие, подходящо за заети майки

ПРОДУКТИ

Прясно свинско бонфиле,

зехтин,

сол,

черен пипер

шопска салата за гарнитура

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Нарязваме свинското бонфиле на малки филийки с дебелина около 1 см. Мариноваме ги в зехтина, солта и черния пипер. Оставяме ги в хладилника, за да попият аромата и вкуса на подправките. Сгорещяваме много мазнина в тигана и запечатваме месото от двете страни. Така се получава не само вкусни, но и много сочни пържолки. Гарнираме ги с шопска салата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Баница с тиква, орехи и дюли

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Ориз с боб и царевица

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Здравословен хляб със семена

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Сарми със сушени плодове

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Христо Мутафчиев харесва вкуса на морския дявол

“Аз много обичам да хапвам”, казва големият актьор Христо Мутафчиев. Веднъж пътувал със семейството си от Варна до Бургас. Точно на обяд се оказали в Несебър. Решили да се разходят из Стария град, но докато крачели, на актьора му се дояла рибена чорба. Седнали в един ресторант и той си поръчал. “Имаше много странен кафяв цвят и странно миришеше -

Ароматна пъстърва във фолио

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Пъстърва с босилек

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Пълнен шаран

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Радостин Кирязов приготвял сладолед с прошуто крудо

Спечели световен шампионат, правейки пица с розова вода от село Ръжена Българинът Радостин Кирязов съвсем скоро спечели световен шампионат в сферата на пицарството, при това за втори път. “Той беше за бивши шампиони и трябваше да видим кой колко знае и може”, казва Кирязов. Целта на участниците била да комбинират вино от 5 португалски изби с

12 рецепти за компот от ябълка

Ябълките са един от най-полезните и обичани плодове, а компотът от тях е вкусен и може да бъде приготвен бързо и лесно. Ако традиционния компот от ябълки вече ви е омръзнал и търсите нещо по-различно и интересно, този материал е точно за вас. Предлагаме ви 12 рецепти за компот от ябълки, които можете да си приготвите, защото освен вкусни,

Соден хляб с чубрица

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Рецептите на Опра Уинфри за вкусен живот

Тв водещата описва и кухнята си в “Храна, здраве и щастие” “Откакто се помня, винаги съм искала да споделям нещата, които правят живота по-хубав”, пише Опра Уинфри. Тя никога не е крила, че е имала проблеми с храната. За нея тя е била както източник на удоволствие и утеха, така и причина за дългогодишна борба с наднорменото тегло.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber