Андре Токев в търсене на “Кулинарното наследство на България”

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6984583 Андре Токев в търсене на “Кулинарното наследство на България” Андре Токев в търсене на “Кулинарното наследство на България” www.24chasa.bg
Над 30 години Андре Токев е отдаден на професионалната кухня, но и на интереса си към историята на храната.

Кулинарията е история и историята е кулинария, смята Андре Токев – ловецът на храна, основател на Българската асоциация на професионалните готвачи и жури в Bocuse d’Or - най-престижния кулинарен конкурс в света. Повече от 30 години Андре свързва отдадеността на професионалната кухня с интереса към историята на храната. Тази връзка между минало и настояще го кара да търси стари рецепти, за да им вдъхва нов живот. За трета поредна година продължава и телевизионното пътешествие “Ловци на храна”, с което той преоткрива забравеното кулинарно наследство на България.

А пътешествието в историята на храната не спира да го изненадва. В търсене на корените на българската кухня изследователското любопитство води Андре Токев отвъд традиционната балканска кухня – към кулинарното наследство на Тракия и Рим. Както например кускусът, който идва по българските земи от Мароко. В село Рибново експедицията “Ловци на храна” вижда как местните хора правят кускус на ръка – малко по-едър от мароканския или от този в Тунис или Алжир. Римляните също са правели подобно ястие, но с по-големи топчета, наречени глобули. За нас остава загадката дали традицията да се подготвя тази тестена храна е била пренесена първо от римляните отвъд Средиземно море, за да се върне впоследствие на Балканите и да се озове в Рибново с променена технология на приготовление.

В село Никюп

все още сервират

храна както

в Античността

Андре се впечатлява от кулинарните открития като това, което екипът на “Ловци на храна” прави в село Никюп, в близост до античния римски град Никополис ад Иструм. В Никюп му предлагат туршия само от плодове – круши, ябълки, диня и др., подлютена с пипер. Точно както римляните са консумирали като предястие плодове, овкусени с ферментирали сосове, които са придавали на храната солен вкус.

В историята на кулинарията често настъпват интересни промени. Преди столетие в България традиционно са се отглеждали повече овце, отколкото прасета и затова свинско се е консумирало по-малко. Ето защо, ако се върнем 100 години назад, ще видим, че кебапчетата и кюфтетата са били не от свинско, а от овче месо, разказва Токев.

Андре казва, че трупа огромен опит с “Ловци на храна” и вижда как различните култури на хранене – на траки, римляни, след това славяни, прабългари, на Османската империя и народите около нея са оказвали въздействие на кулинарната ни карта. Точно в Рибново му прави впечатление как хората от двете различни религиозни общности си обменят рецепти и всъщност доста от тях много си приличат.

Лещата е храната

на римските

легиони,

останала и

до днес по

нашите земи

Една от традиционните гозби за Балканите, отпреди османската епоха според Андре Токев, е лещата. Богата на протеини, тя се превръща в основна храна за римските легиони и остава по нашите земи до появата на боба. Историята се променя, а с нея храната и кулинарията. Днес бобът, който доминира на Балканите от поне 150 години, се приготвя по много и различни начини дори само в България, казва Андре. Във всеки регион си има различен начин на приготвяне – на едно място слагат джоджен, другаде девесил, трети слагат моркови. На други места го предпочитат с целина, а някъде го готвят с месо, картофи или дори с туршия.

Въпрос на време е българската регионална кулинарна традиция да преодолее уеднаквените рецепти, наложени през социализма, за да се откроят типичните ястия за даден регион, както е в Италия или Франция. България трябва да възвърне автентичната си кулинария, обусловена от плодородието на земята си и вековните си традиции. Ето защо Андре с удоволствие приема да се превърне във водач на експедицията “Кулинарното наследство на България” - конкурсът за автентична рецепта на традиционно ястие, организиран от МЕТРО (виж вдясно).

До 30 септември МЕТРО и неговите партньори от Българска асоциация на професионалните готвачи, Платформа на българските читалища Агора и Университет по хранителни технологии ще очаква готварски рецепти, които всеки би могъл да изпрати за конкурса чрез формуляр, публикуван на уеб адрес www.metro.bg/nasledstvo.

   Всеки може да е изследовател в конкурса, търсете и пращайте забравени рецепти

Авторката на блога “Щъркелово гнездо” Илиана Николова участва в надпреварата с рецепта от своята прабаба - за куркудена чорба от село Горско Сливово

“Кулинарното наследство на България” дава възможност на всеки да се превърне в изследовател и да потърси забравени и интересни рецепти, докато обикаля из България или гостува на българските общности зад граница. Рецептите могат да бъдат за салати и разядки, за супи и ястия - постни, рибни или с месо, за погачи и тестени изделия с различни видове плънка, десерти и други.

Дванадесет от най-добрите рецепти ще бъдат приготвени от техните откриватели и Андре Токев в кулинарната МЕТРО Академия. Ще бъдат заснети в специален видеосериал, а впоследствие издадени в кулинарна книга и кулинарен календар. Предвидени са и още сериозни награди за участниците в конкурса.

Награди ще има и за общини и читалища, организиращи свои кулинарни фестивали, изпратили своя автентична рецепта. През 2019 г. МЕТРО ще финансира кулинарния фестивал, изпратил най-добрата рецепта. В конкурса вече се включи и първото читалище - НЧ “Димитър Наумов-1908” от село Преславен, Старозагорско. Награда е предвидена и за ресторант, издирил или предложил в менюто си автентична рецепта.

Конкурсът за автентични български ястия привлича вниманието и на кулинарните блогъри. Илиана Николова, автор на един от най-популярните български готварски блогове “Щъркелово гнездо”, вече е изпратила записани рецепти от Ловеч, Троян, Голяма Брестница, Горско Сливово и Гостиня. Илияна създава своя блог през 2008 г. и е многократен победител в Годишните награди за кулинарни блогове, който се организира от кулинарния портал “Блоговодител” и по традиция се провежда в МЕТРО Академия. Илиана се включва в “Кулинарното наследство на България” със семейна рецепта за куркудена чорба от село Горско Сливово, която приготвя така, както я е научила от баба си и както я е готвила нейната прабаба.

“Обикновено се правеше, когато се колеше прасе на село, заедно с печено кисело зеле със свинско на фурна, както и пълнени чушки с кълцано прясно свинско месо”, казва Илиана.

“Не аз съм я измислила, а съм следвала и продължавам да следвам точно тази рецепта, за да запазя традицията в нашето семейство по отношение на нейното приготовление. Знам, че в различни региони куркудената чорба се приготвя по различни начини. Някои я правят с праз, други режат кисело зеле вътре, слагат фиде, не я застройват” , разказва тя.

Условията на конкурса изискват рецептите да се отличават с оригиналност и автентичност. Те трябва да са типични за даден регион, да се приготвят с характерни за региона локални продукти, подправки и сосове, а традицията за приготовлението им да се предава от поколение на поколение.

Участието в “Кулинарното наследство на България” включва и споделяне на информация за традициите и обичаите по местата, откъдето произхожда изпратената рецепта.

“Значително място в обредите и обичаите и в празниците е заемала храната и храненето. Освен другите атрибути – облекло, танци, животни и растения – сформирал се е определен начин на хранене, наложили са се определени храни и ястия, определен начин на подреждане на трапезата, съответни правила, ритуалност в храненето”, казва проф. д-р Йорданка Алексиева, преподавател и заместник ректор в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Проф. Алексиева е един от членовете на професионалното жури, съставено от готвачи, изследователи на кулинарията и кулинарни журналисти, които ще определят 12-те победители в конкурса.

“Кулинарното наследство на България” очаква своите откриватели до 30 септември. Дотогава предстоят много кулинарни фестивали в цялата страна като “Кулинарното наследство на Тракия” в Ивайловград на 1 септември, фестивала на розовия домат в центъра на София на 8 септември или пък празника на реселешкия лук в село Реселец на 15 септември и много други. Превърнете своето лято в пътешествие назад във времето и в кулинарната традиция на България и се включете в конкурса!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Кулинарното наследство на България

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Кулинарното наследство на България

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber