Приготвила за първи път картофена яхния, следвайки насоките на майка си по телефона
Изпълнителката на 2018 г. Дарина Йотова, по-известна с артистичния псевдоним Dara, може да е едва на 20 години, но вече има завиден кулинарен опит. “Живея сама от около 3 години и половина. Свикнала съм да си готвя”, казва певицата. И тъй като не само знае какво е по-вкуса ѝ, но може и да си го направи, все по-рядко хапва навън.
Още от малка проявявала интерес към кулинарията, но майка ѝ не ѝ давала да изявява заложбите си. Дара наблюдавала с интерес процеса на готвене - как се включва котлонът, как се загрява мазнината в тигана и на колко тънко трябва да се режат зеленчуците. Издебнала момента, в който майка ѝ излязла, и отворила хладилника. Видяла няколко останали яйца. “Охо, сега ще види тя! На мен ли няма да ми дава да готвя?”, мислела си малката Дара.
Решила да включи газовия котлон. “Той е много опасен за малки деца”, казва изпълнителката. Още
от дете не се
страхувала да
поема рискове
Загряла малко олио в тиган и чукнала яйцата. Това бил първият ѝ омлет. Когато майка ѝ се прибрала, с лека изненада я попитала: “Ти ли си правила яйца?” Малката Дара, много щастлива и горда от себе си, потвъдила с шумно “да”.
Не всеки кулинарен опит на певицата обаче завършвал успешно.
Веднъж решила, че ще приготви баница. Нямала намерение да мие тавата, затова взела една форма от алуминиево фолио и започнала да реди корите в нея. Дара била прекалено малка, за да осъзнава, че по време на печене фолиото ще се разтопи. “Когато я извадих, баницата беше направо смачкана. Долната страна беше залепнала към формата като подметка”, спомня си със смях изпълнителката.
Първото по-сериозно ястие, за което запретнала ръкави, било картофена яхния. Много ѝ се дояла някаква манджичка. “Никога не съм чакала наготово да ми донесат нещо. Не съм малка, имам две ръце и мога да работя”, казва Дара. Нямала обаче богат набор от рецепти и се обадила на своята кулинарна екциклопедия - майка си. Тя продиктувала на Дара продуктите и ѝ дала подробни насоки какво да прави. “В момента даже не помня как се приготвя картофена яхния”, смее се певицата. Но не ѝ и трябва, защото
спазва хранителен
режим, който
ограничава приема
на въглехидрати
Стреми се да избягва тестени храни и газирани напитки. Внимателна е към избора на месо, защото на пазара е пълно с такова, което съдържа всичко друго но не и месо.
“Ако не съм си изяла яйцата сутринта, нещо не е наред”, казва Дара. Всеки ден става точно в 9 часа, за да си свари 2-3 яйца. “Те влияят най-добре на организма ми.” След това хапва около половин шепичка овесени ядки с кисело мляко и малко мед. В менюто си набляга на протеините.
Освен хранителен режим изпълнителката спортува. Задължително намира време за танци не само защото ѝ харесват, а и както си личи от последното ѝ парче “Все на мен”, ѝ вършат добра работа както във видеоклиповете, така и на сцената. Тренировките на Дара не се ограничават само с танци. “Засега съм ходила на гимнастика само веднъж, но смятам да ходя още”, казва певицата. Иска да се научи да прави салта и цигански колела.
През лятото
предпочита да
хапва нещо по-леко
като таратор, чушки на чушкопек и най-вече тиквички. Не е голяма фенка на зелените подправки. Дори изключва някои от менюто си, защото вкусът им никак не ѝ допада. Такива са руколата, магданозът, целината и копърът. Кексът също не е по вкуса ѝ. “Нямам представа дори как се прави”, смее се Дара, въпреки че “Кекс” се казва дебютната песен на приятеля ѝ - поета Константин Трендафилов, известен и с псевдонима си Папи Ханс.
Певицата не се страхува да импровизира в кухнята. Като малка се събудила рано сутрин и решила да забърка омлет, много по-различен от традиционния. Сложила малко прясно мляко, лютеница, сирене, кашкавал и най-различни подправки. “Приличаше малко на качамак”, смее се Дара. Въпреки това си спомня, че вкусът никак не бил лош.
Дара се занимава от малка с музика и танци. Тя завършва Националното музикално училище “Добри Христов” във Варна с профил “Фолклорно пеене”. В по-ранните си години се увлича по актьорското майсторство и посещава детска актьорска школа, активно танцува, а върху поп музиката се фокусира през последните няколко години.
Тя стартира професионалната си кариера
с появата си в петия
сезон на “Х Фактор”,
където безспорно е участникът с най-ярко присъствие, и показва, че може да пее добре в различни музикални стилове.
Дебютният ѝ сингъл “К’во не чу” е най-излъчваната българска песен в националния ефир за 2016 г.
Вторият ѝ сингъл “Родена такава” е на второ място в годишната официална национална класация за най-излъчваните български песни в радио- и телевизионния ефир за 2017 г.
Дара има по-голям брат, а от втория брак на баща си има и по-малка сестра.
НЕЙНАТА РЕЦЕПТА
Най-сочните бургер
ПРОДУКТИ
Пресни питки, масло, качествена телешка кайма*, чубрица, сол, червен и черен пипер, 1 щипка захар, 1 щипка канела, соев сос, масло, чедър, майонеза, нарязан домат, листа айсберг, кисели краставички, барбекю сос, горчица
*Ако не сте сигурни за качеството, Дара препоръчва да си купите телешки шол, който да смелите на кайма.
НАЧИН НА
ПРИГОТВЯНЕ
Слагаме каймата в подходящ съд. Подправяме на вкус с чубрица, сол, черен и червен пипер, захар, канела и соев сос. За да отговаря месото на вашия вкус, може да добавите и други подправки. Омесваме много добре каймата. От нея оформяме кюфте за бургер - не трябва да е кръгло, а плоско. Слагаме го да се запържи хубаво в загрято масло от двете страни. Трябва да добие бледокафяв цвят. “Когато го отворите с ножчето, трябва да има розово-червен цвят.” Още докато е в тигана, слагаме върху кюфтето парче чедър. Запържваме леко питките в маслото. Изкарваме ги и започваме да редим бургера. Най-отдолу намазваме питката с майонеза, слагаме резенче домат, поставяме месото със залепналия за него чедър, редим няколко листа салата айсберг, добавяме кисели краставички, барбекю сос и малко горчица. Покриваме бургера с втората питка и хапваме.