Победителят в първия сезон на Hell's Kitchen Дани Спартак започва кулинарната си кариера съвсем случайно. Преди повече от десет години приятели го молят да им помогне в ресторанта им. Той се съгласява, без дори да предполага, че така ще се запали по готвенето. “Постепенно започнах да се ъпгрейдвам в тази област, като чета различни кулинарни книги”, казва Спартак.
Той завършва курс за класическа френска кухня и иновации в прочутата кулинарна академия в Лондон “Льо Кордон Бльо”. Отива там, защото през последните няколко години се усъвършенства главно в приготвянето на френски специалитети. “Европейското ниво на обучение е доста по-добро от нашето”, казва Спартак.
В “Льо Кордон Бльо” кулинарните учители имали съвсем различно отношение към продуктите и храната. “Готвачът трябва да знае как да използва 100% всяко парче месо или всеки зеленчук. Не трябва да се похабява нито една част”, казва Спартак.
Главният виновник за участието му в предаването е приятелката му Криси. “Тя много настоя и ме записа”. Готвачът не се решил да го направи сам, защото
се притеснявал от
камерите и от
всякакви публични
изяви
“След трите месеца в Hell's Kitchen мисля, че нещата се промениха”, смее се Спартак.
Най-голямото предизвикателство в предаването не било да се отпусне пред камерата, а да не разговаря с близките си хора за три месеца. “Бяхме много сериозно изолирани. Може би трябваше да преоткрия себе си, да изляза от рамката си, като се науча да приготвям неща, които никога не съм си представял, че ще ми се наложи”, казва готвачът.
Най-забавните моменти от предаването се случвали в общежитието. Веднъж се прибрали след вечеря и решили да се отпуснат.
“Умеехме да се
забавляваме въпреки
крясъците и виковете
в кухнята”,
смее се Спартак.
Ястието, което най-много му се опряло, било сушито. Не обича да го приготвя и се надява повече да не му се налага. След предаването двамата с шеф Ангелов се разбрали да си дадат малка почивка, за да могат да прекарат известно време със семействата си.
Дани Спартак спечели от Hell's Kitchen и парична награда в размер на 100 хил. лв. Смята да я вложи в бъдещото образование на 9-месечното си момче Никола. “Искам със съпругата ми да му предложим обучение, от което ще има полза. Ако някой ден реши да учи в Лондон, да може да си го позволи и да отиде там”, казва Спартак. С малка част от парите смята да направи семейно пътешествие, с което да опознае други кулинарни култури освен българската.
Един от малкото неуспешни кулинарни опити на Спартак е първото му филетиране на лаврак. “Главният готвач ми показа как се прави, след това ми остави няколко риби, които да довърша.
Аз обаче ги бях
съсипал, бях ги
осакатил до една”,
смее се сега Спартак.
Като дете не проявявал някакъв особен интерес към кулинарията, но оценявал подобаващо вкусната храна. “Дядо ми беше преподавател в “Балкантурист” по сладкарство и като си ходехме в Плевен, доста често си хапвахме вкусни тортички, баклава и най-различни сладкиши”, спомня си Спартак.
Може би заради това в началото на кулинарния си път много обичал да приготвя различни десерти. Крем карамелът абсолютно винаги му се получавал. “Малко по малко усъвършенствах десертите си,
но съм далеч от
мисълта, че съм
сладкар”,
казва Спартак.
Сред любимите му български ястия са пилешката супа, мусаката и постните сарми. Няма някакви кулинарни тайни в приготвянето на повечето. За мусаката обаче не използва заливка от кисело мляко и яйца. Заменя я със сос бешамел.
Обича да импровизира в кухнята. Една от най-нетрадиционните вкусови комбинации, която е правил, е пъдпъдък с манатарки и ванилия. Получил се много вкусен. “Има моменти, в които на човек му идват идеи, които трябва да осъществи, за да разбере дали стават”, казва Спартак. Той обича да чете кулинарни книги и да изменя някои от рецептите според своите предпочитания.
Иска да започне проект с някои от участниците в Hell's Kitchen. Целта е да разработят ресторант, който да е изцяло с български продукти и да предлага традиционните ни ястия. “Засега това е някъде напред във времето, но в България се произвеждат много качествени продукти, 90% от които се изнасят в чужбина”, казва Спартак.
НЕГОВАТА РЕЦЕПТА
Лимонено пиле с пресни картофи
ПРОДУКТИ
1 цяло пиле
2 лимона
1 глава чесън
3-4 връзки мащерка
1 и 1/2 кг картофи
100 г масло
сол
черен пипер
зехтин
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Намазваме отвън пилето с маслото и го овкусяваме, като го поръсваме с част от изброените подправки. Разполовяваме лимоните и ги слагаме в пилето заедно с нарязания чесън и мащерка. Измиваме и обелваме картофите и ги подправяме със сол, черен пипер и зехтин на вкус. Подреждаме ги около пилето. Печем на 220 градуса за около час и половина.