Ако завършиш готварска академия в Австрия, заплатата скача двойно, но системата изхвърля неопитните

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6778304 Ако завършиш готварска академия в Австрия, заплатата скача двойно, но системата изхвърля неопитните Ако завършиш готварска академия в Австрия, заплатата скача двойно, но системата изхвърля неопитните www.24chasa.bg
Изабел Христова казва, че мечтае да отвори собствен ресторант и сама да отглежда продуктите, с които ще готви в него

Изабел Христова се обучава за готвач в Австрия. Казва, че българската и гръцката кухня са толкова близки, но хората не са информирани и не познават нашата

Изабел е родена на 16 март, 1992 г. в Силистра. Завършва езиковата гимназия в града с първи чужд език немски и втори - френски. През март 2017 г. постъпва в професионалното училище за туризъм в австрийския град Филах. В момента се обучава за готвач по дуална образователна система.

- Кога и защо реши да заминеш за чужбина, Изабел?

- Заминах за Австрия, защото майка ми работи тук от години и след 12-и клас започнах работа. Постоянно се връщах в България заради носталгията и приятелите. Реших да завърша готварска академия в Австрия във Филах. Аз живея на два часа от там, в едно селце Рангернсдорф, работя в къща за гости.

Със завършена готварска академия заплатата се вдига два пъти - след обучението бруто е 2000 евро. В хотели и звездни ресторанти възможностите са по-големи. Имам за цел да съм готвач на кораб, защото това е признание. Обучението ми завършва през ноември 2019 г., ще имам изпит - практика и теория в кухнята. Трябва да приготвим тристепенно меню, както и да обясним влиянието на храната върху нас. Преди изпита ще ми изпратят насоки, по които да се подготвя, но до последно няма да знам над какво ще ме изпитват.

- От колко време се занимаваш с кулинария?

- Бях на 14 г., когато за първи път посетих майка в Австрия. Тя ме вземаше в ресторанта, в който работи, и нейният шеф ме запали много по кулинарията. Той ми е и до ден днешен шеф и учител.

- Спомняш ли си кога дойде страстта ти към готвенето?

- В началото бе по-скоро задължение, то си и беше такова - работех. Вероятно не бях доволна заради липсата на приятели. По-късно обаче, когато си купих първото готварско куфарче, униформата, високата шапка и трябваше да се стегна за академията, си спомних защо съм в кухнята, дойде истинската страст.

Първо започнах да правя салати, по-прости неща. Шефът ме наблюдаваше и виждаше, че готвенето ми се получава с лекота. Веднъж направих скариди и го впечатлих. Все пак той и до ден днешен ме критикува, дори и да съм приготвила перфектно ястието. Целта му е да се интересувам, да променям, да се получава все по-добре.

- Кой е най-важният човек, за когото си готвила?

- Кметът на региона. Приготих свинско печено. В нашия ресторант се организират много събития - от рождени дни до кръщенета. Ние сме почти в сърцето на Алпите.

- Очаровала ли си някого с български ястия?

- В първи курс имаше ден на отворени врати, представих тартар от сайблинг (риба) и тиква. Правих тиквеник в училище, учителят ми беше много очарован, събра всички учители по готварство и ги доведе. Много го харесаха. На Великден правих козунак, дори кметът яде. Всички бяха очаровани.

- А да си предизвиквала обратната реакция?

- В училище не. Но вкъщи направих една много люта риба, майка ми се ядоса много, защото рибата беше много скъпа. Има нещо, което ме дразни - хората не са информирани, не приемат българската кухня, но приемат гръцката например. Почти няма разлика между тях обаче. Това са сходни кухни, но хората не са отворени да пробват. В моя ресторант се предлага традиционна кухня, хората са свикнали с менютата. Правила съм обаче бисквитена торта, харесаха я, защото е лека. Правила съм вкъщи сладки торти, носила съм на шефа ми, но не обичат тежки десерти, а сметанови. Българите имат повече маслени кремове, тежки, на австрийците това не им е любимо.

- Какво ти липсва най-много в чужбина?

- Морето. Бях няколко лета аниматор на Българското Черноморие, помня как тече животът там. Приятелите със сигурност ми липсват. Сега обаче нямам възможност да се прибирам. Те се събират по Коледа, а аз тогава най-много работя. Не съм си ходила в България около две години. Наскоро се срещнах с приятели за няколко дни, но в Барселона. Освен това намирам българските планини за по-красиви от австрийските, по-богата е природата в България.

- Кое от правилата в Австрия би било хубаво да се пренесе в България?

- Точност, адекватност, вежливост. В България има много нацупени сервитьорки и продавачки. Това е разбираемо заради ниските заплати, но какво може да направим ние, клиентите? При нас гостът е цар, той идва на почивка и ние се стараем да направим ваканцията му възможно най-добра, да го глезим с всяко ястие, не претупваме нещата. В културата им е винаги да се поздравяват. Аз харесвам нашата кухня повече от австрийската, за мен е не толкова разнообразна и богата. Мисля, че по-скоро бих пренесла нещо от България в Австрия в кулинарно отношение.

- С кое не успя да свикнеш?

- С монотонността. Не знам дали е, защото съм пораснала и не е както преди. Тук ритъмът е от работа вкъщи. Представям си, че в България след работа нещо се случва, ще бъда с приятели. Тук е задължително да си с кола, за да се придвижиш.

- Три факта, с които асоциираш България...

- Силна история, море и лютеница..

- Как се виждаш след 10 години и би ли се върнала в България?

- Със сигурност бих се върнала, целта ми е собствен ресторант. Дори и да не успея, пак бих се върнала. Да си готвач е много тежка работа, скапан си след работния ден, но си заслужава, когато хората са доволни. Да дойдат и да ти кажат, че е било вкусно и пак ще се върнат. Добрата оценка струва повече от парите. При добрите готвачи след време парите нямат роля, тогава имат нужда от нещо повече, по-висока оценка. Затова и ми харесва тази професия.

- Каква реализация очаква един готвач? Търсена професия ли е това? Каква е средната заплата в тази сфера?

- Професията е изключително търсена. В Австрия има много големи възможности за реализация, неопитните системата ги изхвърля. Има много ресторанти, в които готвачите са некомпетентни.

- Има ли реализация в България, или повечето възможности са в чужбина?

- За да се реализирам в България, ми трябва капитал. Затова трябва да работя на кораб например. Бих искала да имам собствен ресторант, със собствена продукция. Нещо като хасиенда - месо, риба, зеленчуци, подправки, мляко и сирене да се произвеждат при мен. Да презентирам продуктите си чрез българската, модерната, европейската кухня. Тук не всички ресторанти могат да си го позволят. Звездните имат собствена продукция. Звездите се дават, когато произвеждаш нещо сам, и това, което сам си правиш, е различно от купеното в магазините. Може и да е твърде смело, но го искам.

- Как протича образованието в една готварска академия?

- 4 часа учим, 4 часа имаме практика. Трябва да изпълним критерии за точност, вкус и креативност. Последното е изключително важно. Оценяват ни, учителят показва какво още можем да направим. Показват ни как да изпържим магданоза за кратко, за да стои блестящ и лъскав. В Австрия е застъпена дуалната форма на обучение. По 8 работни часа, получавам заплата все едно съм на работа. Има и купони. Фелден, което е местност в Клагенфурт, е на 15 минути от Филах. В академията се запознах с много хора. Тук българи няма, преди мен е учил само един. Сега има много словенци, сърби, китайци.

- Какво е любимото ти ястие?

- Имам толкова много. Най-много обичам пържените филийки от детството си и ориз със спанак. Преди месец правих нещо в училище, което ми стана наистина любимо. Никога не бях яла толкова вкусно месо. Печено еленско, мариновано в какао. Бях го аранжирала много красиво - с кореноплодни зеленчуци и пюре от сини картофи, известни и като трюфелови картофи, и с круша, маринована в бяло порто, и малки брюкселски зелки.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Образование

Родители: Училището става интересно с видеоуроци (Видео)

В България дигитални учебници няма, програмата пък не е от 21-и век Видеоуроците ще направят училището интересно и полезно за децата. Около това мнение се обединиха родителите от над 20 училища, които участваха в третата дискусия от инициативата „Образование 4.0“ на „24 часа“ и „Виваком“. Преди разговора на родителите такива се проведоха и с

Заниманията по интереси на учениците ще се предлагат в електронна платформа до 28 януари

Въвеждат се нови регламенти, свързани със заниманията по интереси и финансирането им в държавните и общинските училища със средства от бюджета. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката. Промените в наредбите за приобщаващото образование и за финансирането на институциите предвиждат заниманията да се организират в

Махат модулите от малката матура след 7-и клас

920 лв. става стартовата заплата на начинаещ учител Изпитът след 7-и клас вече няма да се провежда на два модула - задължителен и по желание, а ще е цялостен. Първата част беше задължителна заради националното външно оценяване, а на втората се отговаряше по желание за кандидатстване в елитна гимназия.

Обучението в Технически университет – София – гаранция за успешна професионална реализация

В наши дни висшето образование не е просто достатъчно условие, а една от многото задължителни предпоставки за успешна професионална реализация. Това е ясно очертана тенденция, не само в България, но и в световен мащаб. Все по-лесният достъп до висше образование, наличието на широк избор от специалности,

Георги Апостолов, координатор на Центъра за безопасен интернет: Деца помагат на деца да се пазят в интернет с програмата „Киберскаут”

Мрежа от над 1200 деца в цялата страна е на разположение на техните връстници при проблем в интернет благодарение на обучителната програма на Националния център за безопасен интернет и Теленор - Какво представлява програмата „Киберскаут“ на Националния център за безопасен интернет и Теленор? - За вече 13-те години работа на Центъра за безопасен

В НАТФИЗ прочути артисти учат бъдещи прочути артисти

Националната академия за театрално и филмово изкуство е първото българско висше училище и една от най-престижните европейски образователни институции в областта на сценичните и екранни изкуства. Създадена през 1948 г., тя е единственото учебно заведение от този род, което се финансира от държавата. Всяка година НАТФИЗ приема приблизително 220

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Образование

Церемония по завършване на Международния факултет на University of Sheffield, се проведе в Солун

Кметът на Солун, Янис Бутарис, и писателката Виктория Хислъп, получиха почетни дипломи Стотици завършили University of Sheffield от целия регион получиха своите дипломи на тържествена церемония на международния факултет CITY College. Церемонията се проведе в Солунската концертна зала, следвайки същата академична процесия както церемониите на

197 абсолвенти от Електротехническия факултет получиха дипломите си за висше образование

В навечерието на студентския празник на тържествена церемония в Община Варна бяха връчени дипломите на 117 бакалаври и 80 магистри от випуск 2018 на Електротехническия факултет на ТУ – Варна. Сребърни значки на ТУ – Варна за отличен общ успех от следването и държавните изпити получиха 12 абсолвенти - десет от ОКС „бакалавър“ и двама от ОКС

ТУ – Варна отличи изявени студенти и преподаватели в навечерието на студентския празник

В навечерието на 8 декември беше спазена традицията в Технически университет – Варна всяка година преди студентския празник академичната общност да се събере в зала 114 за тържественото награждаване на студенти с отличен успех и постижения на национални олимпиади, конкурси и състезания в различни области на науката, изкуството, предприемачеството,

В Джулюница решават задачи на таблети и пазят в клас ковчеже на приятелството

Училището в лясковското село е единственото иновативно в област Велико Търново - в него няма отпадащи ученици Има класове “Изследователи”, “Всезнайковци”, “Пазители на историята” Министерството на образованието и науката събра в понеделник повече от 800 представители на училищата, университетите, бизнеса и родителски организации на първия

С 3D образи на Земята и Луната физиката става забавна в час

С 3D изображения на планетите и спътниците уроците по физика стават интересни и забавни за децата в пернишкото ОУ "Св. Иван Рилски". В него дигиталните иновациите са заменили скучните учебници. Децата имат комбинирани уроци по химия, физика и биология, за да могат по-лесно да усвояват материала чрез иновациите - тоест микро и макро космоса- от

Петзвездно обучение по хотелиерство и туризъм в Испания

Les Roches Marbella е една от водещите институции за обучение по хотелски мениджмънт и туризъм, официален университетски клон на Les Roches Швейцария. Кампусът на учебното заведение в Испания се намира в един от най-привлекателните курорти на Средиземно море – Марбея, популярен като перлата на европейския луксозен туризъм!

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber