Хлябът неизменно присъства на трапезата ни. Дали бял, ръжен или пълнозърнест, всеки от нас консумира поне по една-две филии на ден. Какъв хляб всъщност ядем и как да избираме най-качествения ни съветват от асоциация “Активни потребители”.
Кафявият е диетичен
Много от потребителите смятат, че тъмните хлябове са най-здравословни, защото съдържат по-малко калории. Това обаче е мит. Разликата в общата енергийна стойност при белите и тъмните хлябове не е много голяма. А важният показател за диетично хранене е съдържанието на фибри. А то е най-високо при пълнозърнестите хлябове, които може да са с много по-бледи цветове. Цветът на хляба е тъмен, ако приготвен от ръжено брашно. Пълнозърнестият се приготвя от брашно, при което се смила цялото зърно, без да се отделя от външната обвивка. Колкото по-пълнозърнесто е брашното, използвано за хляба, толкова по-високо е съдържанието на фибри.
За да сте сигурни какъв хляб купувате, винаги четете внимателно етикета. За пълнозърнест хляб на етикета трябва задължително да пише, че съдържа семена, трици или ечемик. Когато разрежете такъв хляб, трябва да се виждат различните семена. Не може пълнозърнест хляб да е пухкав и от хомогенно тесто.