Като съвсем малък Драго Драганов живеел заедно с родителите, баба си и дядо си в апартамент, който бил тесен за две семейства. Това довело до преместването му в жилище в град Бухово. За него дори нямало място в детската градина и се наложило да седи по цели дни заключен вкъщи. Той нямал търпение да дойде съботният ден, защото през уикенда отново идвал в София при любимите баба и дядо. Тогава започвала задължителната програма.
“Цялата кухня
ухаеше на гювеч -
вълшебното ястие
на баба ми”,
спомня си Драго.
Другото било топла вода в изобилие, защото в апартамента в Бухово имали бойлер, а не гореща вода на ТЕЦ. След банята и страхотния обяд следвало посещение на цирк. Тези три неща:
топла вода,
гювеч и цирк,
рисуват картината на онзи детски свят, в който певецът се чувствал неизмеримо щастлив.
Баба му готвела много добре и той от малък, въртейки се покрай нея, с очи попивал някои от рецептите на любимите си ястия. Седмица след абитуриентския си бал започнал да живее самостоятелно. Тогава се оказало, че запомнените рецепти му вършат страхотна работа. Още в студентските си години Драго бил известен сред приятели и състуденти като кулинар. “Всички те обичаха да идват вкъщи, където се вихреха кулинарни пиршества”, разказва той. Оттогава датирала и неговата любов не просто към готвенето, но и към хапването и
така преди
около 5 години
ударил кантара
на 125 килограма
“Дадох си сметка, че заради този начин на живот, изпълнен с охолства, рискувам да загубя професионалната си кариера”, пояснява Драго. Това довело до много мъчителна борба и коренна промяна в хранителния режим. Сега той поддържа нормално тегло, като продължава да спазва някои ограничения.
“Когато готвя, не добавям сол, а когато пия кафе или ми се хапва нещо сладко, вземам без захар.”
Вече от три години не близва капка алкохол и единственото, което си позволява, е по чаша и половина - две бяло вино. Сутрин се събужда с две-три силни кафета и не приема никаква храна, а от две години насам не е изяждал цял шоколад. “До обяд не мога да хапна и троха”, казва водещият.
Винаги 24 часа преди излизане на сцена той прави по един разтоварващ и диетичен ден. В деня на участието рядко приема друго освен фреш от ананас или грейпфрут.
“Те бяха основните ми средства да отслабна”, казва Драганов.
В най-драстичните
си дни на гладуване
не изяждал
повече от 2-3
грейпфрута за ден
Певецът, известен със своята романтичност, има две подправки, без които не започва да готви.
“Настроение и любов - това са моите подправки”, усмихва се водещият. Когато пътува в чужбина, не пропуска да си купи такива, които няма в магазините у нас. Обича и сам да прави различни миксове. Последните неща, които си е донесъл, са сос от нар и балсамов оцет от портокали. Харесва наситения портокалов аромат в него.
Готви предимно на вкус и на око, без да спазва точно определени грамажи. Така едно и също ястие при него се получава различно. “На базата на микс от зелени салати мога да експериментирам до безкрайност. Мога да опитвам всякакви комбинации.” Помощници в кухнята не ползва и приготвя всичко сам от години. Въпреки големия си кулинарен опит няма собствен специалитет. Не е дал името си на нито едно от ястията, които приготвя, но е сигурен, че
шедьовър на
неговата кухня е
черният ориз със сини сливи
и печена сьомга
Най-важно за него е желанието. Никога не се залавя да прави нещо, когато то липсва. “Започна ли да готвя, мисля за хората, които ще дойдат. Представям си лицата им усмихнати”, казва той. Ако се е разбрал предварително с приятели, че ще вечерят заедно, и няма настроение да готви, просто отиват на ресторант.
В заведение предпочита да си поръчва традиционни български салати. Като човек, обикалял по света, е опитвал много екзотични ястия, но остава привърженик на българската кухня. Любимата му салата е с домати, печени чушки, лук и сирене. Също така много обича пълнени чушки и постна мусака. Обожава вкуса на сармите, които прави майка му. Казва, че това са най-вкусните сарми, които някога е ял, и той самият не умее да ги приготвя.
С родителите и сестра си, се събира на вечеря най-малко веднъж седмично, тъй като живеят в съседство. На празничните им трапези винаги присъстват традиционните за деня ястия.
Харесва му да
експериментира
в кухнята, но
предпочита
бързите неща
Тези, които стават за минута и половина-две. “Характерът ми е такъв, че искам всичко да става много бързо. Обичам, като щракна с пръсти, и вече да се е случило”, казва Драго.
През лятото избягва да стои дълго в кухнята, с приятелите си се вижда предимно вечер и често им спретва бързи и хранителни салати, които да заместят вечерята. “Салатата със сьомга (виж рецептата долу) също е такава и е подходяща за всеки сезон, тъй като миксовете се продават и през зимата. Такава една салата най-добре ме описва като домакин и като предпочитания в кухнята”, казва водещият.
НЕГОВАТА РЕЦЕПТА
Салата със сьомга,
каперси и сурими
Бърза и хранителна салата, прекрасен
заместител на тежката вечеря
ПРОДУКТИ
1 пакет микс от зелени салати, 1/2 авокадо, 5-6 черни и 5-6 зелени маслини без костилки, половин буркан сушени домати, 1 шепа каперси, 150 г пушена сьомга, 150 г сурими, 1/2 грейпфрут, двойно пресован зехтин, пармезан
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Изсипваме пакета с микс от зелени салати в купа.
Добавяме авокадото, черните и зелените маслини, сушените домати, каперсите, пушената сьомга и суримите.
Овкусяваме със сока от грейпфрута и зехтина.
Разбъркваме салатата и украсяваме с тънки ленти пармезан.