Славка Калчева си прави домашен квас и ръсеница

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5602753 Славка Калчева си прави домашен квас и ръсеница Славка Калчева си прави домашен квас и ръсеница www.24chasa.bg

Колкото по-просто се храним, толкова по-здрави ще бъдем. Така смята народната певица Славка Калчева, така е чела и в книгите на лечителя Петър Дънов. Затова тя готви предимно постни ястия с по-малко съставки и без сирена, тежки сосове и меса. “Аз обичам да се храня вкъщи и готвя често, въпреки че живея сама. Така съм свикнала, така съм възпитана, така научих и дъщеря ми, която ме задмина и стана страхотен кулинар и домакиня. Но тези неща, ако не ги научиш в семейството, няма къде да ги научиш”, казва певицата.

Менюто ѝ през лятото се състои предимно от традиционни зеленчукови гозби като любимия ѝ постен гювеч, прясно зеле, райкин боб и т.н. Харесва и по-модерни рецепти, които научава от кулинарни предавания, но рядко ги прави. За сметка на това е майстор на не една и две класически, които е научила в детството си, прекарано на село. “Баба ми беше едра жена, краката я боляха. Все ме пращаше в градината – откъсни 2 патладжана, 3 домата и т.н. После ѝ помагах – подай това, нарежи онова”, спомня си певицата. След като се омъжила, затвърдила наученото и така е до днес – готви почти всеки ден и казва, че не се лишава почти от нищо. Никога не е спазвала диети – от 10 г. не яде само бяла захар и бяло брашно. Вместо него си купува брашно от нахут, с което панира риба, оризово, с което сгъстява някои манджи, както и от просо, лен и т.н. “Чела съм за просото, че било дори по-полезно от киноата. Сварявам го и го поръсвам в салати или го ям сутрин, смесено с малко домашен мед, канела. Понякога добавям по 1 ч.л. ленено брашно, конопено и сусамово семе”, обяснява Калчева.

На масата в дома ѝ

и в колата ѝ винаги

има сурови бадеми,

от време на време консумира и корен от мака на прах. “Но не се вманиачавам, всичко си хапвам, само белите храни избягвам и рядко пържа”, казва Славка Калчева. Откакто се помни, десертите не я изкушават. Но онова, което винаги може да я съблазни, са въглехидратите – хляб, баница, паста. Често си прави домашна паста, но не модерни талиатели, а едновремешната ръсеница, която помни от баба си. Продуктите са вода и брашно, които се стриват, докато се получат малки топченца – почти като кускус. После се варят в подсолена вода и се заливат със запържено олио с малко червен пипер. “Правя и много вкусна трахана, като моята рецепта е по-лесна и бърза, защото освен брашно използвам и готово тесто от магазина, в което има мая”, обяснява певицата. (Виж рецептата в карето долу – б.а.)

Именно за да не прекалява с въглехидратите, Славка Калчева все не си купува машина за хляб, макар че има такава идея от години. Вместо това обаче си прави домашен квас с брашно от лимец и с него меси пълнозърнесто тесто с различни брашна, трици, семена. “Разбърква се малко брашно с малко вода в един стъклен буркан – задължително с дървена лъжица, докато се получи гъста кашичка. После на всеки 1-2 часа се добавя по малко брашно и малко вода, за да се захранва квасът, и пак се бърка. Бурканът е захлупен, но не с капачка, а с тензух или ленена кърпа. Постепенно сместа започва да шупва, увеличава обема си и замирисва на кисело”, обяснява певицата. След това тя добавя още малко брашно към кваса, за да го доомеси, и го разделя на порции като за един хляб, които съхранява в хладилника. “Но след като го изкарам, преди да омеся хляба, пак трябва да го захраня – слагам го в буркан, пак добавям малко вода и брашно, бъркам, докато шупне, и чак тогава меся”, завършва певицата.

Освен че се храни умерено, тя обича движението.

Става рано и редува

бързо ходене и

тичане в парка

Казва, че е екстремна натура като сина си Христо. Скоро смята да лети с парапланер от Витоша и още обмисля скок с бънджи. Преди години, когато била на турне в САЩ, попаднала в огромен увеселителен парк и изпробвала най-ужасяващите атракции. Миналата година Славка Калчева пак имала покана за Щатите, но отказала. “Не ми е добре в чужбина. Имам една такава песен – “Дърво без корен” – точно така се чувствам”, казва тя. Това е една от новите ѝ песни. Наскоро в ефира се завъртя и “Радостна сълза” и 4 нови клипа на парчета, които ще влязат в новия ѝ албум. За него ѝ остава да запише още две. “Надявам се да излезе в разгара на лятото или в началото на есента”, казва Славка Калчева.

НЕЙНАТА РЕЦЕПТА

Трахана с готово тесто

ПРОДУКТИ

3 глави лук, 4-5 моркова, 1 ябълка, 1 круша, 1 дюля, 3-4 червени чушки, сол, 2 връзки сух копър, 1 кг готово тесто+малко брашно

НАЧИН НА

ПРИГОТВЯНЕ

Слагаме в тенджера с вода всички плодове, зеленчуци и подправки. Варим дълго време – докато течността се редуцира наполовина, прецеждаме я и я оставяме да изстине.

Разтваряме готовото тесто в готовия бульон и добавяме още брашно, така че да се получи каша, малко по-гъста от тази за палачинки. Ако добавяте само брашно, сложете и мая, но аз не слагам, защото в тестото има.

Оставяме сместа на топло, докато тя започне да шупва и отгоре се утаи бистра водичка. Колкото повече стои, толкова по-вкусно и кисело става.

Съхраняваме траханата в буркани в хладилника. Когато ни се дояде, вадим малко каша – в зависимост от желаната гъстота, изсипваме я във вряща вода с малко сол и варим за кратко. По желание добавяме кротони, сирене, лют пипер. Става като крем супа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Шиш кебап

Рецепта, с която ще направите най-доброто барбекю Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa

Начинаещ на грила? Мисията е възможна

Слънцето е толкова жарко, че за да уеднаквим вътрешната си температура с тази на въздуха, понякога е най-добре да стоим близо до открит огън. Нека си признаем, че през лятото на всички ни се ще да прекараме повече време от дните и вечерите си с приятели, вдигащи тостове със студени бири, акомпанирани от сочни пържоли.

Пълненa пантофка от патладжан

Приготвена с домат и моцарела Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

Банички мъфини

Бърза и вкусна закуска Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

Сурова торта със смокини

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Кои са най-подходящите продукти за грил

В сезона на топлите нощи, охладените напитки и ваканциите храната е на особена почит. Вече ви запознахме със златните правила на грила в съвместната ни рубрика с Lidl за вкусни съвети, свързани с приготвянето на храна на открит огън. Сега идва ред и на най-подходящите зеленчуци и видове месо за грил.

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Екзотична боб чорба

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Кекс с ябълки

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Банофи пай

Сладкиш с бисквитена основа и карамелен слой Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.

Златните правила на грила

Сезонът на грила е в разгара си и няма нужда да чакаме отпуската си, за да разпуснем на терасата или на близката полянка с едно сочно и вкусно преживяване, изстудена бира и приятели. За да се подготвим обаче за това блаженство, ще ни помогнат нашите приятели от Lidl, които са с потвърдено качество на грил продуктите си.

Пица от тиквички

Лек вариант на италианския специалитет, подходящ за лятото Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.

Арабски кускус със зеленчуци

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber