ВИНАРСКА ИЗБА „ОПРЕВ“ - една забележителна история

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5396267 ВИНАРСКА ИЗБА „ОПРЕВ“ - една забележителна история ВИНАРСКА ИЗБА „ОПРЕВ“ - една забележителна история www.24chasa.bg

Елексири от златна Добруджа!

„Ние доставяме не просто вина, а щастие и усмивки!“

Винарска изба „Опрев“ е на пазара повече от десет години. Намира се в малкото добруджанско село Добротица, на 36 км. от гр. Силистра.

Идеята за нейното създаване е резултат от убеждението и увереността на собственика на избата – Тодор Опрев, че българската земя може да бъде мощен извор на благоденствие за много хора, ако се стопанисва с любов, професионализъм и отговорност, както и да бъде фактор за развитието на бизнеса в България.

Терените, върху които са разположени лозята на избата попадат в климатичния район на Крайдунавската низина, за който е характерен умерено-континентален климат с горещо лято и много слънчеви дни. Районът е подходящ за отглеждане на сортове за производство на висококачествени бели и червени вина, както и на десертни сортове грозде.

Винарска изба „Опрев“ е модерна производствена структура, с напълно затворен цикъл на производство – от гроздето до готовия продукт. Вината се произвеждат изцяло от собствени лозя, което осигурява висок контрол върху входящите суровини.

Изба „Опрев“ е единствена в Силистра и областта, оборудвана с лаборатория, която отговаря за качеството на процесите и високия стандарт на произведените продукти. Разполага с линии за бутилиране както на стъклени бутилки, така и на
БИБ /Бег ин Бокс/.

Екипът на избата споделя мнението, че от традиционните български винени сортове, както и създадените нови такива, могат да се произвеждат автентични вина със собствен стил, характер и неповторимост.

В лозята на изба „Опрев“, се отглежда новият български сорт „Евмолпия“, от който се произвежда уникално за Северна България червено вино.

„Червен мискет“, е друг традиционен, местен сорт, от който се произвежда бяло вино – „Мискет“ и е със запазена репутация в тази част на страната. С приоритет са застъпени елитните бели сортове „Траминер и „Шардоне, а от червените- популярният сорт „Каберне Совиньон“.

Специализираният сортов състав позволява да се разкриват в дълбочина техните възможности за производство на високо-качествени вина, със запазена естественост и подчертана индивидуалност.

Избата произвежда вина под марката „Via Seletika“. Произходът и идва от думата „Seletika“. Това е името на древна римска провинция, която се простирала по тези земи. Тя се славела със своето вино.

Римляните твърдели, че виното има златист цвят като русите коси на местните девойки, вкусът му бел като техните устни, а опиянението, което давало, било
омайно като любовта им.

Възможността за развитие на винен туризъм в България, е друга актуална тема, която се споделя от екипа на избата. Този вид туризъм е не само начин за неговото развитие у нас, а и прекрасна възможност за популяризиране на уникалните български вина.

В духа на тази идея, през 2014г., към избата е изградена къща за гости  „Добротица“.

Тук, почитателите на Добруджа могат да усетят спокойствие и уют, топлина и радост в няколко стилно обзаведени стаи, с тераси откриващи невероятни гледки към природните забележителности на околността. С удоволствие могат да се насладят на вкусни, традиционни ястия и специалитети, в компанията на подбрани вина от винарска изба „Опрев“.

www.opreff.com

http://kashtadobrotitsa.com/

Контакти: с Добротица, общ. Ситово, обл. Силистра

0887626299; 0889513402;0887756112

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Яхния от червена леща

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Сьомга на фурна с картофена коричка

Подходяща за дните на Коледния пост, в които се яде риба Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.

Брюкселско зеле с моркови

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

В САЩ Тодор Чапкънов опитал пуйка, пълнена с пиле

Режисьорът пробвал и месо от алигатор, напомня му на жабешки бутчета Тодор Чапкънов, синът на скулптора Георги Чапкънов-Чапа, не претупва процеса на готвене. Изпипва всяко ястие до най-малките детайли, дори това да му отнема 5-6 часа. Горе-долу толкова приготвял овчарски пай, защото вместо кайма използвал агнешко месо.

Чушки в сладко-лютив доматен сос

Подходящо ястие за Коледния пост Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

Моментна хрупкава туршия

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Паста с риба тон и грах

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Качамак с пръжки по селски

Ястие, което да пробвате преди началото на Коледния пост Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.

Салата с гриловани круши

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Щрудел с ябълки и круши

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Домашни локумки

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Тиквени топки с орехи

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber