Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31
КОЙ ГОТВИ
Марияна Бончева предлага рецепта за красиви морковени пасти.
ПРОДУКТИ
4 яйца, 320 г моркови, 280 г брашно, 120 мл олио, 100 г кафява захар, 100 г бяла захар, 100 мл портокалов сок, кората на един портокал, 50 г бадеми, 50 г стафиди (предварително накиснати в ром или коняк), 1 и 1/2 ч.л. бакпулвер, 1/2 ч.л. канела, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1/4 ч.л. сол
За крема: 125 г масло, 350 г крема сирене, 150 г пудра захар, 1 ванилия
За украса: шамфъстък, цитрусови плодчета, морковчета от захарно тесто
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Смесваме пресятото брашно с бакпулвера, содата, солта и канелата. От тях отделяме 2 супени лъжици, които смесваме с накълцаните бадеми и стафидите. Оставяме маслото и крема сиренето за крема да престоят на стайна температура през това време.
Разбиваме яйцата с двата вида захар на гъст и пухкав крем. Към тях постепенно добавяме олиото, портокаловия сок и настърганата портокалова кора. Прибавяме останалото брашно с набухвателите, ситно настърганите моркови, бадемите, стафидите и оранжевата хранителна боя.
Изсипваме сместа в застлана с пекарска хартия форма за торта. Печем в предварително загрятата фурна на 180 градуса около час. Разбиваме омекналото масло за крема до побеляване. Към него добавяме крема сиренето и ванилията. Постепенно добавяме пудрата захар и разбиваме на гладък крем.
Разрязваме изстиналия блат хоризонтално на две или три части и ги сглобяваме, като ги намазваме с крема и слагаме една върху друга. С останалия крем намазваме десерта отгоре и отстрани и поръсваме с натрошен шамфъстък. Украсяваме и нарязваме на пасти.
.