Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Предлагам на читателите рецепта за десерт, емблематичен за нашите съседи, който е лесен, вкусен и оригинален", ни пише Жана Стоянова.
ПРОДУКТИ
За 8 порции:
400 г суров кадаиф
250 г масло, омекнало на стайна температура
250 г моцарела
160 г каймак (може да се замени със заквасена сметана или сметанов сладолед)
За сиропа:
3 ч.ч. захар
4 ч.ч. вода
сокът на 1/2 лимон
Начин на приготвяне:
Сваряваме сиропа, в който добавяме лимонов сок и го оставяме да се охлади. В дълбок съд изваждаме кадаифа и го накъсваме на парчета, като хубаво го омесваме с омекналото масло.
Намазваме с масло тавичката, в която ще го печем, и поставяме половината кадаиф, като плътно го притискаме. Подреждаме върху него моцарелата, нарязана на филийки.
Разпределяме отгоре останалия кадаиф, като отново плътно го притискаме. Печем до хубав златист цвят около 25-30 минути.
Заливаме кюнефето с охладения сироп, след като го извадим от фурната. Нарязваме го на порции и го сервираме гарнирано с каймак, сметана или сладолед.