АПИ: Утре се очаква сняг. Шофьорите да са готови за зимни условия

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/10615206 АПИ: Утре се очаква сняг. Шофьорите да са готови за зимни условия АПИ: Утре се очаква сняг. Шофьорите да са готови за зимни условия www.24chasa.bg
СНИМКА: Фейсбук/Архив
СНИМКА: Фейсбук/Архив

През нощта и утре се очаква понижение на температурите и почти навсякъде дъждът ще преминава в сняг. Метеорологичната прогноза е за значителни количества в Предбалкана, Рило-Родопската област и в Югоизточна България, като в по-голямата част от страната ще се образува и снежна покривка. По планинските проходи са възможни навявания. Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с автомобили подготвени за зимни условия, да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция и не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства с неподходящи – износени гуми, блокира пътуването на всички останали шофьори и затруднява работата на снегопочистващата техника. Това съобщиха от пресцентъра на АПИ.

Екипите на пътноподдържащите фирми следят метеорологичните прогнози и предприемат необходимите действия за обработка на трасетата, за да се осигури проходимостта на пътищата. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

За повишаване безопасността на движение при необходимост е възможно да се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър, снегонавяванията и слаба видимост, е възможно трафикът да се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Справочник

Проходът Рожен

Възстановиха преминаването на камиони над 12 т през прохода "Рожен"

СНИМКИ: АПИ

860 машини обработват републиканските пътища

Без тирове над 12 т през прохода "Рожен" заради снега

Без тирове над 12 т през прохода "Рожен" заради снега

Мъж разчиства колата си, затрупана от сняг.

Вижте актуалната пътна обстановка в страната

На 24 януари рожден ден имат

На 24 януари рожден ден имат

На 23 януари рожден ден имат

На 23 януари рожден ден имат

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber