Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Лесен, лек и уникален на вкус десерт ни предлага Виолета Василева.
ПРОДУКТИ
200 г бишкоти
1/2 пакeт чисто масло
1/2 ч.ч. пудра захар
1/2 ч.ч. смлени орехи
100 мл прясно мляко
За втория блат:
2 кисели млека от 400 г
1 ч.ч. захар
2 пакет желатин
За третия блат:
7-8 средно големи райски ябълки
1 пакет желатин
За украса:
плодове по избор, в случая киви, кокосови стърготини и др.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Приготвяме първия блат, като в купа натрошаваме бишкотите, към които добавяме размекнатото чисто масло, захарта и прясното мляко. Объркваме добре и добавяме орехите и отново разбъркваме. Поставяме във форма с падащо дъно фолио по дъното и стените.
Прехвърляме сместа с бишкотите във формата и с ръце разпределяме навсякъде по дъното, като притискаме леко. Оставяме формата на студено в хладилника за час да стегне. Приготвяме втория блат, като в купа смесваме киселите млека със захарта и разбъркваме добре.
Изсипваме в чаша двете пакетчета желатин и добавяме 100 мл вода и разбъркваме. Когато набъбне желатинът, поставяме за секунди в микровълновата фурна, за да се разтопи. Добавяме го към киселото мляко и отново разбъркваме. Сместа изсипваме внимателно върху вече стегналия първи блат от бишкоти.
Връщаме отново на студено в хладилника, докато стегне вторият блат - за час, час и половина. За третия блат с лъжичка изгребваме вътрешната част, без кората, на добре узрели райски ябълки. Към тях добавяме 1 пакет желатин, смесен със 100 мл вода и разтопен след това в микровълновата. Объркваме добре и изсипваме върху стегналия втори блат от кисело мляко.
Връщаме в хладилника за час, за да стегне. Внимателно махаме ринга от формата с падащо дъно и украсяваме по желание с плодове.