Пулмолог: Преболедувалите COVID да не се ваксинират поне една година

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10199318 Пулмолог: Преболедувалите COVID да не се ваксинират поне една година Пулмолог: Преболедувалите COVID да не се ваксинират поне една година www.24chasa.bg
Пулмологът д-р София Ангелова
Пулмологът д-р София Ангелова

"И придобитият, и естественият имунитет са добри за COVID. Имунната система е една много стройна система в нашия организъм, която ни пази и това ни задължава и ние трябва да си я пазим, разбира се, защото с цигарите и злоупотребата с алкохол общо взето я унищожаваме, това е много важно, да кажем и с ежедневния стрес", коментира пулмологът д-р София Ангелова пред БНТ.

Според нея не трябва да делим обществото на ваксинирани и неваксинирани. Тя обясни, че пулмолозите и инфекционистите са изживели тежите вълни на вируса и са видели колко хора са се срещнали очи в очи с болестта.

"За преболедувалите малко се говори. А преболедувалите също са ваксинирани, само че те са ваксинирани с живата ваксина. Това беше БЦЖ-ваксината, за която ние, пулмолозите, знаем и работим дълги години с нея", каза тя.

По думите ѝ боледуващите също са ваксинирани, тъй като има клетки, които запаметяват вируса. И двете групи - преболедували и ваксинирани не са лишени от правото да боледуват или да предават заразата. Затова трябва и да се спазват противоепидемичните мерки.

Според д-р Ангелова всички изследвания за ковид се правят за твърде кратък период от време и на базата на дългогодишни проучвания ще можем да кажем след колко време трябва да се реваксинираме.

"Аз считам, че наистина е необходимо да се инвестират средства в едно проучване на ваксинирани и преболедували - какво се случва с имунитета им?", заяви д-р Ангелова.

Тя твърди че хората, които са преболедували коронавирус, не трябва да се ваксинират поне една година след това, тъй като няма смисъл.

"Правата на преболедувалия и на ваксинирания трябва да бъдат едни и същи, защото моите пациенти казват: да, аз получих сертификат за 6 месеца, защото съм преболедувал. ваксинираният получава за 1 година, защото е ваксиниран. Считам че тук трябва да бъдем много точни в отношението, да уважим и хората, които го преболедуваха, защото като лекар мога да кажа, че една част от отях приболедуваха тежко", коментира тя.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Коронавирус

Демонстрации се състояха в Хелзинки, Лондон, Париж и Стокхолм. Снимка Ройтерс

Хиляди в Европа протестираха срещу ваксинационните паспорти

Доц. Ангел Кунчев. Кадър Нова тв

Ситуацията с COVID-19 щяла да се нормализира след края на февруари

снимка pixabay

Близо 73 хиляди новозаразени с COVID-19 в Турция

Николай Брънзалов

Д-р Николай Брънзалов: Няма основание за локдаун, пандемията отива към финал

Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев за Мангъров: Говори глупости, неистини, изигра лоша роля

Новият вариант на коронавируса Омикрон.
Снимка: Пиксабей

Вариантът Омикрон е по-малко опасен за размножаване в клетките и за инфекция

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber