Смокинов галет

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/10179683 Смокинов галет Смокинов галет www.24chasa.bg
Смокинов галет

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Сезонен сладкиш със смокини с хрупкава основа от маслено тесто”, пише ни Наталия Панчева.

ПРОДУКТИ 

За тестото:

140 г пълнозърнесто пшенично брашно, 2 ч.л. кафява захар, 1/4 ч.л. сол, 90 г краве масло, 2 с.л. студена вода

За пълнежа:

6-7 едри смокини, 10-15 сурови бадема, 1-2 ч.л. кафява захар

по желание пудра захар за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Смесваме брашното, захарта и солта. Изсипваме ги в купата на блендера. Прибавяме студеното масло, нарязано на кубчета, и блендираме няколко пъти до получаване на ронливо тесто. Прехвърляме го в подходяща купа. Добавяме водата и бързо омесваме тесто.

Завиваме го с фолио за свежо съхранение и го прибираме в хладилник за 30 минути. Върху хартия за печене, поръсена с малко брашно, разточваме тънка кора. В средата подреждаме смокините, нарязани на лодки.

Оставяме около 3-4 см до края на листа, за да можем след това да го подгънем. Поръсваме смокините с едро нарязани бадеми, цели бадеми и кафява захар. Подгъваме краищата на тестото така, че да застъпи леко плодовете.

Печем в загрята фурна на 180 градуса 35-40 минути, докато тестото стане златистокафяво. Разрязваме галета, след като е напълно изстинал. Преди поднасяне по желание го поръсваме с пудра захар.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Джолан със зеле в гювеч

Джолан със зеле в гювеч

Петифури с моркови и портокал

Петифури с моркови и портокал

Есенен десерт с малини

Есенен десерт с малини

Хлебни рулца със сладка и солена плънка

Хлебни рулца със сладка и солена плънка

Дробчета по селски на тиган

Дробчета по селски на тиган

Картофена пица с пъдпъдъчи яйца, приготвена с моцарела и кисели краставички

Картофена пица с пъдпъдъчи яйца, приготвена с моцарела и кисели краставички

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber