Мекици с шоколадов сос

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/10157017 Мекици с шоколадов сос Мекици с шоколадов сос www.24chasa.bg
Мекици с шоколадов сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Прекрасни мекици с шоколадов топинг. За да станат по-пръхкави, може да използваме за пърженето равни части олио и мас”, пише ни Наталия Панчева.

ПРОДУКТИ

Мекици с шоколадов сос

800 г брашно, 2 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.ч. прясно мляко, 1/2 ч.ч. мазнина за пържене, 7 г суха мая, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сода за хляб, щипка сол

Мекици с шоколадов сос

За соса: 110 г тъмен шоколад, 150 мл сметана, 3 с.л. течен мед, 2 с.л. масло, 1 ч.л. ванилов екстракт, 1 щипка сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Загряваме леко прясното мляко за тестото. Трябва да е хладко, а не горещо. Добавяме захарта, сухата мая, 1 ч.ч. брашно и разбъркваме до получаване на смес, подобна на рядко кексово тесто.

Оставяме я на топло, за да шупне. В друг голям съд разбъркваме киселото мляко със содата. Добавеме и шупналата мая. Малко по малко прибавяме и останалото брашно със солта, като в началото бъркаме с дървена лъжица.

Замесваме меко тесто, което намазваме леко с мазнина и оставяме да втаса на топло за около час-два. С намазнени ръце откъсваме малка топка и я раздърпваме възможно по-тънко. Пържим всяка мекица в загрятата мазнина от двете страни до златисто.

Наливаме половината сметана за соса в малък съд. Добавяме меда, останалата сметана, маслото и солта. Слагаме съда на котлона и разбъркваме до образуването на мехурчета. Отдръпваме от котлона, добавяме начупения шоколад, ваниловия екстракт и разбъркваме до получаването на еднородна смес. Заливаме с получения сос мекиците.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Пълнени чушки с просо

Пълнени чушки с просо

Ароматен октопод на грил

Ароматен октопод на грил

Гръцки сладкиш "Политико"

Гръцки сладкиш "Политико"

Оризови кюфтенца с тученица

Оризови кюфтенца с тученица

Сладкиш с обезмаслена извара

Сладкиш с обезмаслена извара

Коктейлни скариди със соев сос

Коктейлни скариди със соев сос

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber