Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“От юли, та чак до края на септември е сезонът на смокините. Ето лесна рецепта, в която се комбинират печурки с топено сирене и смокини. Получава се много вкусно и ароматно блюдо”, пише ни Румен Петров.
ПРОДУКТИ
5-8 едри печурки, 4 пресни смокини, 1/2 глава лук, 1 морков, 1 червена чушка, 1 арабска питка, топено сирене, зехтин, пресен кориандър, магданоз, шарен пипер и сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Почистваме гъбите от пънчетата. Редим ги в тава и ги осоляваме. Около тях може да сложим ситно нарязаните пънчета. Запичаме за десетина минути в загрята на 200 градуса фурна, а отделения сок отцеждаме.
Поставяме в загретия зехтин ситно нарязаните лук и моркови. Разбъркваме на умерен огън за 4-5 минути и прибавяме нарязаната на тънки ивички червена чушка, наситнения кориандър и нарязаните на кубчета смокини.
Разбъркваме 1-2 минути и подправяме с шарения пипер. С тази смес напълваме гъбите, като във всяка слагаме и парче топено сирене. Печем на 200 градуса до леко зачервяване.
Поднасяме ястието върху топлата и хрупкава арабска питка, по желание застлана с резени пресни краставици и домати. Непосредствено преди сервирането поръсваме с накълцан магданоз.