Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Ето една позната рецепта, интересно поднесена с освежаващ вишнев сос - кули”, пише ни Наталия Панчева.
ПРОДУКТИ
400 г макарони, 150 г кристална захар, 4 яйца, 400 мл прясно мляко, 100 г масло, 1 ванилия, сол, сурово белено слънчогледово семе за поръсване
За вишневото кули: 300 г свежи вишни, 50 г пудра захар, 1 с.л. коняк, 1 ч.л. лимонов сок
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Сваряваме макароните в подсолена вода до пълна готовност. Измиваме ги със студена вода и ги отцеждаме. Разбиваме яйцата и към тях прибавяме прясното мляко и ванилията.
Разбъркваме добре и в тази смес добавяме макароните. Изсипваме всичко в намаслена тавичка. Отгоре слагаме парченца масло и поръсваме със слънчоглед.
Печем на 180 градуса 20-30 минути до златисто. Измиваме вишните за кулито и отделяме костилките и дръжките им. Слагаме ги в блендер и ги правим на пюре.
Претриваме го през сито и добавяме към него пудрата захар, лимоновия сок и коняка. Разбъркваме, докато захарта се разтвори напълно. Сервираме макароните на порции, залети с плодовия сос.