Футболен Шенген

https://www.24chasa.bg/sport/article/9903808 Футболен Шенген Футболен Шенген www.24chasa.bg
Кристиано Роналдо (тогава в “Реал”) срещу защитника на “Лудогорец” Козмин Моци в София. При новата схема на Шампионската лига подобен сблъсък е мираж.
Кристиано Роналдо (тогава в “Реал”) срещу защитника на “Лудогорец” Козмин Моци в София. При новата схема на Шампионската лига подобен сблъсък е мираж. СНИМКА: РОЙТЕРС

Богатите ще си останат богати, защото близо 3/4 от парите в евротурнирите са за Шампионската лига

За България няма никакво значение дали във футбола щеше да има Суперлига, или не. Нищо че един от първите отбори, които се обявиха срещу нея, бе пловдивският “Спартак”.

През последните години УЕФА направи така, че богатите да са още по-богати, а бедните да си останат бедни с постоянните реформи в евротурнирите. Най-интересното е, че всичко се прави под ръководството на Александър Чеферин. Човекът, избран от най-малките държави в Европа с надеждата все пак по някакъв начин да изравни силите. А не

все едни и същи отбори

да намазват дебело

филията с масло,

а за другите да няма дори и сол, с която да я посипят.

От този сезон за такива като нас бе създадена Лигата на конференцията. С много обещание. А всъщност футболният Шенген се затегна още повече.

Разликата в турнирите се вижда ясно от разпределението на парите за участие. Общо ще бъдат налети 2,8 милиарда евро. От тях 2,092 милиарда отиват в Шампионската лига, или това е 74,7% от всички пари. За Лига Европа остават 465 милиона евро, или 16,6%, и за турнира на бедните са отделени само 235 милиона, или 8 на сто. Или близо

10 пъти по-малко от

Шампионската лига

Суперкупата е с награден фонд 8 милиона евро.

Така в Лигата на конференцията нашите отбори заработват 280 000 евро за втория предварителен кръг. “Лудогорец” ще вземе като компенсация, ако не влезе в групите на нито един турнир, 260 000 евро. Плюс всички останали пари за участие на различните квалификационни кръгове.

Влизането в групите на Шампионската лига гарантира 15,64 млн. евро. Точка в тях е 930 000 евро, а победата 2,8 млн. евро. Същите суми за Лига Европа падат рязко - 3,63 милиона, 210 000 и 630 000. И за Лигата на конференцията - 3 милиона, 166 000 и 500 000. За българските мащаби наистина сумите са сериозни, но класирането поне в групова фаза ще е изключително трудно (виж графиката по-долу). “Лудогорец” трябва да стигне чак до плейоф за груповата фаза на Шампионската лига, за да има гарантирано място в групите на Лига Европа. Отпаднеш ли в третия - отиваш на плейоф във втория по сила турнир. Паднеш ли там - в групите на третия по сила турнир. Ако се издъниш в първите два квалификационни кръга - бориш се за Лигата на конференциите.

Само 6 отбора, които са от държавите след 12-о място в европейската ранглиста, ще имат правото да играят за място в групите на най-силния турнир. А в битката се включват 43 държави. А в решителната битка тези шест тима ще си имат за компания “Залцбург” (Австрия) и “Брьондби” (Дания).

Схемата бе направена по такъв начин, че дори по-слабите отбори от силните първенства да имат шансове да заработят пари в Лига Европа, а останалите - трохите. И за да бъде нещастието пълно в плейофа за груповата фаза са “Рен” (Франция), “Тотнъм” (Англия) и “Рома” (Италия). Както се казва - честито на печелившите! Иди ги бий в два мача.

Проблемът е, че тези отбори, колкото и големи имена да са, са едни от най-слабите в последните първенства. Това са седмите в класиранто на тези първенства! Седмите играят в евротурнирите. Подобно нещо не се е случвало никога в историята, освен когато избухна скандалът с черното тото в Италия. Поне тогава намазахме с влизането на “Левски” в групите на Шампионската лига, когато трябваше да играе с осмия “Киево” и успя да го победи.

Подобна дискриминация

не се помни от 90-те

години на миналия век

Тогава Шампионската лига бе запазена само за първите 24 държави в ранглистата, а дори и шампионът ни бе пратен в Купата на УЕФА. И резултатът бе катастофален. Тогава отпадахме още преди първия нормален кръг.

А футболният Шенген ще става още по-тежък. Шампионската лига ще бъде променена от сезон 2024/2025 г. В момента 32 отбора в Шампионската лига се разпределят в осем групи по четири. От този момент лигата става една с 36 тима.

При новия формат отборите ще имат 4 мача повече от сегашния. Или повече приходи от билети и рекламни права. Те нямат да имат само по три мача у дома и още толкова гостувания, а цели 10 срещу различни отбори. Половината у дома, а останалите като гост. Все още се обмисля по какъв начин ще бъдат определени съперниците, но

най-вероятно е да влезе

т.нар. швейцарска система,

която е заимствана от шахмата

Освен повече приходи от билети и други права УЕФА се надява по този начин да гарантира битка до последния момент в лигата. Да няма реални аутсайдери, които да са отпаднали преди последните кръгове и да им остава единствено да ритат за пари.

Допълнителните 4 квоти няма да отидат за някой или друг шампион, а за:

- една за отбора, който заеме третото място в първенството на държавата, която е трета в ранглистата след края на предходния сезон;

- една за шампион, като ще бъде увеличен броят на тези, които минат квалификациите от четири на пет;

- два за отборите с най-голям клубен коефициент, които не са се класирали автоматично в груповата фаза на Шампионската лига, но са влезли или за квалификациите на турнира, или за другите два турнира. Точно това е уловката. Гарантират се места за отбори, които са се провалили в първенството. Или нещо като миниСуперлига. Но вероятно тези квоти ще бъдат увеличени.

След изиграването на 10-те мача се прави общо класиране в лигата. Първите осем отбора се класират директно до 1/8-финал. Тези от 9-о до 24-о място ще изиграят още един плейофен кръг, като тези от 9-о до 16-о място ще бъдат поставени при жребия, а останалите ще са непоставени, но с домакинско предимство за втория мач. Всички останали отпадат, като няма да имат право да се местят в Лига Европа.

Победителите в плейофа отиват в 1/8-финалите като непоставени.

Другите два турнира ще приемат същия формат. До края на тази година ще бъдат направени промени в системите за класиране в различните турнири, за разпределение на средствата, клубните и националните коефициенти. Със сигурност няма да са в полза на бедните.

Еволюцията на

Шампионската лига

21 юни 1955 г. Изпълнителният комитет на УЕФА обявява създаването на Купата на европейските шампиони по предложение на вестник “Екип” и с разрешението на ФИФА.

1955/1956 г. Започва първият турнир с 16 отбора, събрани по покана. Първият мач е на 4 септември 1955 г. в Лисабон между “Спортинг” и “Партизан” (Белград) и завършва 3:3. “Реал” (Мадрид) е първият шампион след 4:3 над “Реймс” в Париж. Испанците печелят първата от пет поредни титли

1956/1957 г. Още 6 държави се включват. Испания е първата с два представителя - носителя “Реал” и националния шампион “Атлетик” (Билбао). Играе се предварителен кръг от 12 тима, разделени на географски принцип, преди 1/8-финалите.

1967/1968 г. За първи път схемата е от 32 отбора, като се играе на разменено гостуване до финал в един мач. Този модел ще съществува повече от 20 години.

18/19 април и 29 май 1991 г. Първи дискусии в Изпълкома на УЕФА в Лондон за нов формат на турнира. Работна група започва да разработва новите правила.

Предложението на групата се одобрява в края на май на заседание в Бари, Италия. Сезон 1991/1992 г. е междинен, в който за първи път има групова фаза.

19 септември 1991 г. На извънреден конгрес на УЕФА в Монтрьо, Швейцария, делегатите утвърждават Шампионската лига от сезон 1992/1993 г.

1991/1992 г. След два кръга на елиминации осемте оцелели отбора се разделят на две групи, като първите отиват на финал.

1992/1993 г. Революцията води не само до смяна на името, но и нова идентичност на най-силния турнир. Появява се химн и емблема. В началото дори името на УЕФА липсва. Шампионска лига се използва само за груповата фаза.

1993/1994 г. Въвежда се 1/2-финал в един мач между първите два тима в двете финални групи.

1994/1995 г. За първи път се въвежда групова фаза с 16 отбора, като носителят на трофея “Милан” и шампионите от страните от 1-о до 7-о място в ранглистата влизат директно в нея. Тези от следващите 16 държави определят още 8 отбора. Те са разпределени в 4 групи от по 4 отбора. Първите два тима от всяка продължават на 1/4-финалите.

1997/1998 г. Допускат се за първи път вторите в класирането на първите 8 държави в ранглистата. Шампионите на по-малките страни също се връщат в турнира. Груповата фаза вече е от 24 тима в 6 групи. Победителите в тях и двата най-добри втори продължават напред.

1999/2000 г. Разширява се с две групови фази, с четири отбора от трите най-силни държави от ранглистата, три от тези от 4-о до 6-о място и два от 7-о до 15-о място.

32 отбора са в осем групи по четири, като първите два от всяка отиват във втора групова фаза с 16 тима. Първите два от всяка отиват на 1/4-финал.

2003/2004 г. Връща се една групова фаза, след което започват 1/8-финалите.

2009/2010 г. Въвежда се нова система в квалификациите, като отборите са разделени в два потока - за шампиони и за останалите, които не са влезли в групите автоматично. Въвежда се плейофен кръг, от който 10 тима влизат в груповата фаза от 32 отбора.

2015/2016 г. Победителят в Лига Европа получава място в груповата фаза, като максимумът отбори от една държава става пет.

2019/2020 г. Заради световна пандемия се въвежда “финална осмица” в Лисабон. Отборите са в директна елиминация от един мач, като победител е “Байерн” след 1:0 над “Пари Сен Жермен” в първия финал, игран без публика.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Футбол

Мачове от Лигата на конференциите днес + класирания

Мачове от Лигата на конференциите днес + класирания

Мачове от Лига Европа днес + класирания

Мачове от Лига Европа днес + класирания

Капитанът на националите Георги Костадинов започна тренировки

Капитанът на националите Георги Костадинов започна тренировки

Драган Пантелич и Дино Дзоф (вляво) бяха едни от най-силните вратари в Европа през 70-те и 80-те години на миналия век.

Коронавирусът уби великия вратар на Югославия Драган Пантелич

Петко Христов Снимка: сайт на "Специя"

Петко Христов: "Специя" ме вълнуваше много

Недялков отпадна за мача с “Брага”

Недялков отпадна за мача с “Брага”

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber