"168 часа": Изпитанията, калили желязната Илияна Раева

https://www.24chasa.bg/sport/article/9698637 "168 часа": Изпитанията, калили желязната Илияна Раева "168 часа": Изпитанията, калили желязната Илияна Раева www.24chasa.bg
"168 часа": Изпитанията, калили желязната Илияна Раева

Пребори COVID-19, който определи като истински ад

Често са кръстосвали шпаги с Нешка Робева. Сблъсъците на силните им характери са епични

Умрели от глад на световното в Мюнхен през 1981 г., нашите шампионки изяждат всичко от конферентната зала преди награждаването

Сираков е единственият, укротил Опърничавата. Първо тя му заявява, че няма шанс с нея, после от ревност хвърля дини и дрехи от 17-ия етаж

Ванга й казва при последния им разговор къде да отиде и какво да прави, когато нея я няма на земята

COVID-19 се оказа поредното тежко изпитание, с което желязната Илияна Раева се пребори. Председателката на Българската федерация по художествена гимнастика определи вируса, който я повали за повече от 20 дни, като истински ад. Коварната болест не пощадява както нея, така и други членове на нейното семейство.

“Благодаря, благодаря, благодаря на моя ангел кап. д-р Людмил Караканов. Грижите на този уникален човек, който денонощно се грижеше за толкова много болни, включително за мен и семейството ми, ми даваше всекидневна вяра, че ще успея да се справя. Беше тежко...

Да уважаваме и даваме дължимото на ангелите - нашите доктори, които водят всяка секунда от живота си борба за животите на болните! - написа Раева във фейсбук. - Желая на всички хора никога да не изпадат в моето положение! Желая ви да сте здрави и да пазите себе си и семействата си!”

Не за първи път тя “минава през ада” и изпитва несломимия си дух, като за нея може спокойно да се каже, че е воин, кален в различни борби, който никога не се предава.

Самата Раева е признавала, че е имала тежки моменти - страшна операция, катастрофи и други лични драми, които са били ключови за изграждането на нейната ценностна система, светоусещане и силна вяра. Първата от поколението “златни” гимнастички отдавна разбира, че единственият начин човек да се усъвършенства е да еволюира чрез трудностите и изпитанията, които го сполитат. И по-точно: “Колкото повече препятствия имаш, по си богоизбран”.

За нея винаги всички са казвали, че е победител, а самата тя е предпочитала да се определя като личност, която бързо се изправя, когато падне, и когато е долу, не се плаши да се събере и да продължи напред.

Още от дете е буйна, смела, неконтролируема и много решителна. Дръзко опонира на дядо си, на когото е кръстена, защото бил против да се занимава с гимнастика вместо с наука.

“Няма да ставаш спортистка, ще учиш”, повтарял той, а тя му заявявала: “Не, ще тренирам и един ден ще стана световна шампионка”.

И за да направи тренировките си по-приятни, агитира приятелките си от махалата да последват нейния пример. Всички я слушат - тя е тарторът. На всичкото отгоре на нейната улица в квартал “Подуяне” се оказва, че живеят само истински таланти. Случайност или съдба... В залата нахлуват малките квартални фурии, които са бъдещият елит на художествената ни гимнастика - Анелия Раленкова, Лили Игнатова, сестра й Камелия Игнатова, Галя Рангелова, Мариана Червеняшка и Тереза Карнич.

Спортът си е спорт, но и игрите все така влекат 9-годишната Раева, която предпочита да стреля с фунийки и да се скатава от тренировки, когато се явява на градско първенство в София. Така от 30 гимнастички се класира на 29-о място. Поражението преобръща всичко у малкото момиче, което се амбицира и решава, че няма повече да позволи да е от губещите. Още на следващия републикански турнир става шампионка. И осъзнава, че успехът й отива повече.

Най-скъпият триумф за нея завинаги остава златният медал на световното първенство в Лондон през 1979 г. Първоначално съдиите я ощетяват на бухалки и тя остава на второ място. Само че се случва чудо. 7-хилядната публика в колодрума на стадион “Уембли” започва да скандира името на нашето момиче цели 20 минути, докато съдиите не прекъсват състезанието и не преосмислят оценките си. Така за първи път в историята публиката участва в извоюването на световна титла на състезател и този състезател е Илияна Раева. У нас я посрещат като истинска кралица, но най-трогателна за нея е радостта на нейния дядо, който я чака с огромен букет и с думите: “Наистина си си избрала правилния път!”

Естествено, за всичките си успехи като гимнастичка тя полага невъобразим труд и минава през немислими психически и физически тестове. Един от най-смешните, но и горчиво-тъжни моменти от миналото е по време на световното първенство в Мюнхен през 1981 г. Тогава Анелия Раленкова става световен шампион, а Раева и Лили Игнатова се класират на второ място. Както винаги след края на представянията си, момичетата са умрели от глад и никак не се интересуват дали са спечелили, или не. Бързо намират залата за пресконференции и изяждат всички банани и сладкиши, които има там. През това време ги викат за награждаването. Когато излизат пред всички, са с подути стомаси като бременни котета. После се разбира какво са направили шампионките, озверели за храна.

През годините скандалите в художествената гимнастика са безчет, а Раева често е кръстосвала шпага със своята някогашна треньорка Нешка Робева. Сблъсъците на техните силни характери са епични и всяка е отстоявала себе си с категоричност.

В личен план Раева също постига успех, като открива много млада любовта. И всъщност единственият, който успява да укроти Опърничавата, е нейният съпруг - футболната легенда Наско Сираков.

На сватбата всички им предричат, че няма да изкарат повече от година. 

Целия материал четете ТУК

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Спорт

БФС превъртя, върна мача ФК ЦСКА 1948 - ЦСКА

БФС превъртя, върна мача ФК ЦСКА 1948 - ЦСКА

"Левски" пусна финансовия отчет, нови 4 милиона загуба

"Левски" пусна финансовия отчет, нови 4 милиона загуба

Сестри Стоеви за втори път спечелиха злато на европейско първенство

Три наши на олимпиада в бадминтона

СНИМКА: Авторът

ФК „Дунав“ прави селекция за атака на професионалния футбол

Брей шоу, стрийт фитнес и паркур в Ърбан зоната тази неделя Снимки: БОК

Брейк шоу, стрийт фитнес и паркур в Ърбан зоната тази неделя

Антъни Иванов Снимка: Велислав Николов

Плувните национали дадоха отрицателни проби за COVID преди европейското

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber