"168 часа": Легендата Вера Маринова-Аткинсън - как разплака Живков и защо си отряза косата заради БНТ

https://www.24chasa.bg/sport/article/9249876 "168 часа": Легендата Вера Маринова-Аткинсън - как разплака Живков и защо си отряза косата заради БНТ "168 часа": Легендата Вера Маринова-Аткинсън - как разплака Живков и защо си отряза косата заради БНТ www.24chasa.bg

Пред балета избира художествената гимнастика, прокарва пътя на дамите в спортната журналистика

1983 г. Страсбург. Първенство по художествена гимнастика. Нашите “златни момичета” мачкат здраво гимнастичките на великия СССР. Страхотни битки, които за БНТ отразява Вера Маринова. В редакцията нейните колеги мъже постоянно я критикуват на техните събирания, наричани летучки, че не бива като истинска жена да е така емоционална, а като професионалист да бъде по-безпристрастна. Само че еуфорията на първенството завладява Вера и тя много се вживява в коментарите си. В един момент така се превъзбужда, че си казва: “Какво, по дяволите, ще ги слушам тези моите мъже в редакцията?! Ще карам така, както го чувствам, пък да става каквото ще”.

Буквално избухва, когато на терена започва кланицата на съдийките. Плаче, смее се, вика. Дори някакви хора отиват да я свестяват с кафе.

Станалото станало.

В самолета на връщане тя вече обмисля как със своята диплома по право все ще си намери работа, ако я уволнят. Или пък дали няма да я искат отново в “Народен спорт”.

Седмица по-късно получава обаждане от Цветан Алипиев - един от хората, научили я на най-много тънкости за телевизията. Той й подсказа да се приготвя, че ще дойдат да я вземат от вкъщи. След края на разговора под блока започва да свири клаксон. Долу я чака черна лимузина. Тя слиза, качва се в колата и разбира, че отива към “Бояна”. Щом пристига, не й дават да се среши дори, а се отваря една врата, през която тя минава, за да я посрещнат на крака и с аплодисменти всякакви хора. И самият Тодор Живков. Поздравява я и признава, че дори той се е разплакал.

Вера е настанена на една маса и междувременно разбира, че същата вечер по време на вечеря се е заговорило за първенството и

Живков се е поинтересувал кое е това момиче, което така е коментирало и е разплакало всички. Тогава наредил да я докарат при тях. Десет минути след като й стиска ръката, Живков се оттегля.

37 години след тази случка вече легендарната Вера Маринова-Аткинсън се пенсионира след четвърт век в британската федерация по художествена гимнастика.

Нашето “златно момиче” е участничка на три световни първенства по художествена гимнастика, носителка на две световни титли (1969 и 1971) и бронзов медал с националния ансамбъл по художествена гимнастика през 1967 г. Работи в спортната редакция на БНТ повече от 20 години и е била неин директор. С много труд прокарва пътя на дамите, които днес вече имат своите места в спортните редакции.

Маринова се премества в Англия през 1995 година, когато се омъжва за Джон Аткинсън. Живее в самия център на Англия, в Нюпорт, Уест Мидландс.

Като дете е балеринка в Двореца на пионерите, а в гимназията продължава да ходи на вечерно балетно училище. Изправена пред избора дали да стане професионална балерина, тя решава да се насочи към художествената гимнастика. Естествено, търсачите на таланти я харесват още в училище. Нейна първа треньорка е Миглена Камберова.

Целият материал четете в "168 часа" - ТУК

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Спорт

Беат Фойц в историята на "Щрайф"

Беат Фойц в историята на "Щрайф"

Конър Макгрегър нокаутиран при завръщането в ММА

Конър Макгрегър нокаутиран при завръщането в ММА

Спорт по телевизията днес

Спорт по телевизията днес

СНИМКА: lap.bg

От COVID-19 почина спортният журналист Никола Шентов

Така трябва да изглежда комплекс "Червено знаме".

Проект за "Червено знаме" за 120 милиона евро

Андрей Гълъбинов се ръкува с папа Франциск. Между двата мача в Рим, "Специя" бе приета от папата.

"Специя" отново измъчи "Рома", но падна, асистенция за Гълъбинов

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber