Кралев: Лекуваха ме от COVID като всеки обикновен пациент

https://www.24chasa.bg/sport/article/9245782 Кралев: Лекуваха ме от COVID като всеки обикновен пациент Кралев: Лекуваха ме от COVID като всеки обикновен пациент www.24chasa.bg
Красен Кралев
Красен Кралев

Бюджетът на Министерството на младежта и спорта за 2021 година е рекорден

Спортният министър Красен Кралев разказа пред Дарик радио как е преминало неговото лечение, след като беше диагностициран с COVID-19 в края на август.

“Първо се обадих на личния си лекар д-р Драгиев, който се справи блестящо и ми предписа терапия. След 3-4 дни получих усложнение и трябваше да постъпя в болница. Минах по целия път на клиничната пътека, по който всеки един български гражданин минава. Бях лекуван във Варна в специализираното интензивно респираторно отделение, което беше запълнено на 50% от капацитета си. Лежах, където лежат всички болни. Лекуваха ме с всички лекарства, които се дават и на останалите. Лекуваха ме с 4 вида антибиотици, антикоагуланти, кортикостероиди, инсулин, хранителни добавки и витамини, които всеки един български гражданин може да си закупи в аптеката. Нищо по-различно и по-специално нямаше в моята терапия. Това, което беше за всички останали, това беше и за мен. Същото отделение, същите легла, същите лекарства. Останалото са спекулации по темата. Имам чувството, че някои хора толкова много са се вторачили във властта, толкова много я искат, че преминават всякакви граници в манипулациите си”, заяви Кралев.

“Няма спекулация с тестовете на футболистите. Изисквам от председателя на Медицинската комисия към БФС д-р Михаил Илиев да получавам всеки един резултат. Всички фенове на футбола да бъдат спокойни. Изградили сме система с БФС, с която да се проверяват случаите на заболели състезатели. По този начин следим и спазването на противоепидемичните мерки. Лично проверявам всеки тест на играчите”, обяви министърът на младежта и спорта.

Министър Кралев отбеляза, че мачът между ЦСКА-София и „Левски“ е бил отложен заради големия брой заразени играчи при “сините”.

“Още преди да се възобновят първенствата, през месец май ние задължихме всяка една федерация да си направи указания и правила за провеждане на шампионатите. Те са утвърдени първо от Министерството на младежта и спорта, а след това от Министерството на здравеопазването. В тях ясно е описано какви са процедурите при наличието на заразени състезатели, какви са мерките, които се прилагат на стадионите и в залите. Ясно е казано в правилата на БФС, че мач се отлага при наличие на повече от 10 заразени футболисти на даден отбор. В случая отборът на Левски има 12”, каза Кралев.

Той допълни, че всяка федерация сама изготвя протоколите за провеждане на състезания в условията на пандемия, заради спецификата на всеки отделен спорт.

“Ние даваме основната макро рамка за изготвянето на тези правила, след това федерациите изработват предложение към нас, ние го коригираме и одобряваме и след това отива в Министерството на здравеопазването за утвърждаване. Бих казал, че има свръхцентрализация при утвърждаването на тези мерки. Факт е, че федерациите трябва да ги предложат и изработят заради спецификата на всеки един спорт, но мерките, които ние прилагаме са добри. Още в началото на пандемията България беше една от първите държави, които приложиха най-строги и твърди мерки, защото тогава вирусът беше непознат. Трябваше да се даде време на лекарите, трябваше да се даде време на здравната система да се подготви. Тогава лекарите не бяха готови за новата болест и им беше нужно време, за да я изучат. Сега има далеч по-ясна представа как да се води лечението на болните от коронавирус. След това пък бяхме една от държавите, които първи разхлабиха мерките, за да може да се минимизират икономическите щети, да може да се съживи икономиката”, отбеляза Красен Кралев.

Той коментира и икономическите мерки, които бяха предприети от ММС по отношение на спортните федерации и клубовете у нас за преодоляване на щетите от пандемията. ”След като много от състезанията бяха отложени имаше спестени пари, които позволихме на федерациите да инвестират в подготовка на състезателите. От тази гледна точка спортът беше обезпечен. Отделно увеличихме с 30% бюджета на спортните клубове, за да могат да поемат удара от пандемията, защото спортът беше един от най-тежко засегнатите сектори. За 45 дни бяха спрени тотално всички спортни активности.

Рязко се редуцира и броят на хората, които се занимават активно със спорт през последните 8-9 месеца. Приходите на клубовете и федерациите спаднаха. Ето защо отпуснахме допълнително близо 2 млн. лв., които бяха разпределени към клубовете тази година”, отбеляза министър Кралев.

“За следващата година ММС има рекорден бюджет, като увеличението е с над 15 млн. лева. Основната част идват от отчисленията на Българския спортен тотализатор (БСТ). Парите в тотото се увеличават. Миналата година оборотът беше от порядъка на 150 млн. лева. За тази година той ще е около 240 млн. лева, а за следващата прогнозата е за оборот от около 400 млн. лева. Благодарение на това за българските спортни клубове ще бъдат осигурени допълнителни 6.5 млн. лв. Смятаме, че те са хронично недофинансирани и за това рязко увеличаваме средствата. Тази година с 30%, догодина - двойно. Отделно от БСТ ще бъдат осигурени 3,4 млн. лв., които ще бъдат инвестирани в училищната спортна инфраструктура. Същата сума отива и в Министерството на културата за подпомагане на културните дейности”, каза министърът на спорта.

Красен Кралев допълни, че след промените в Закона за хазарта ще бъде направено увеличение и на средствата, които се предоставят от Министерството на финансите на ММС за реализирането на проекти за младежки дейности, свързани с превенция на хазартната, наркотичната и други зависимости, както и за борба с агресията сред младите. “По Националната програма за изпълнение на младежките дейности по чл. 10А от Закона за хазарта от 2017 г. до момента сме реализирали 184 проекта, които всяка година обхващат между 400 000 и 1 000 000 млади хора. За 2021 г. средствата по Програмата ще бъдат увеличени с 3 млн. лв., за да бъдат дейностите още по-мащабни”, отбеляза Кралев.

Той допълни, че ще бъдат отпуснати допълнително 470 000 лв. за увеличение на пенсиите на олимпийските медалисти.

Кралев отчете, че от 2015 г. до момента от страна на ММС са инвестирани над 17 млн. лв. в реконструкцията на 64 спортни съоръжения. Благодарение на финансовата помощ от страна на министерството са ремонтирани 6 мултифункционални зали, 9 стадиона, 4 тренировъчни терена за футбол, 7 игрища за мини футбол, 5 закрити лекоатлетически писти, 3 открити лекоатлетически писти, 5 зали по бокс, 4 за борба, 5 зали за вдигане на тежести, 3 за волейбол и др. “До края на тази години предвиждаме да се реализират обществени поръчки за още 20 спортни обекта на стойност приблизително 7 млн. лв. Това са 4 многофункционални спортни зали, 3 открити лекоатлетически писти, 2 закрити лекоатлетически писти, 2 центъра за хвърляния за лека атлетика, 2 футболни стадиона (Габрово и Смолян), 9 игрища за футбол”, отбеляза Красен Кралев. Той допълни, че близо 30 млн. лева са инвестирани в инфраструктурата на двете държавни търговски дружества, които се занимават с поддръжката и управлението на най-големите спортни съоръжения – Национална спортна база и „Академика“. “Строят се и ще продължават да се строят нови големи спортни зали с допълнителни средства отпуснати от правителството”, допълни Кралев.

“През следващия мандат трябва да обърнем внимание върху изграждането и на плувните басейни, защото там сме изостанали изключително много. Плуването е един от фундаменталните спортове за изграждането на здрава нация. Там сме длъжници. Разбира се, че трябва да се направят и добри стадиони, за да посрещат събития от най-висок ранг”, продължи спортният министър по отношение на инфраструктурата.

Министър Кралев е на мнение, че пълното затваряне на държавата няма да помогне при дифузното разпространение на коронавируса в страната, което се наблюдава в момента. “При пълен локдаун ще има тежки последици за психиката на хората, защото стресът от едно тотално затваряне вкъщи е огромен. Приложените в момента икономически и противоепидемични мерки са абсолютно адекватни. Вървим на прав път. В обществото има поляризиране на мнението относно тежестта на противоепидемичните мерки. Някои искат по-твърди мерки, други искат по-либерални. Това се дължи на факта, че през последните 7-8 месеца опозицията разви бясна кампания срещу усилията на правителството да се справи с кризата. Всички те говореха как вирусът е опит да се затворят устите на хората, да се попречи на свободата на словото, да се спрат протестите. Според тях изкуствено се завишаваше броят на болните от коронавирус. Твърдяха, че това е световна конспирация, за да се подчини населението. Известни журналисти пишеха за диктатура, за насаждане на страх. Съвсем нормално е след такава яростна кампания, населението да е разделено относно мерките. Но виждаме, че колкото повече пандемията се разраства, толкова повече доверието в мерките, които сме взели, също нараства, защото през цялото това време здравната система имаше време да се подготви.

Един от основните проблеми е и липсата на световен протокол за справянето с болестта. Във всеки момент препоръките за терапиите се сменят. В началото лечението беше с едни медикаменти, след това се препоръчваха други. Има различни становища във времето. Въпросът е, че ние трябва да сме адекватни във всяка една ситуация. В момента лекарите са далеч по-подготвени. Познават и усложненията и начина, по който трябва да се третира заболяването. Аз смятам, че можем да имаме пълно доверие за това, че те ще се справят”, заяви Кралев.

Той коментира и решението да бъде забранен достъпът на зрители до спортни мероприятия. “България беше една от страните, които първи разрешиха и допуснаха публика на всички спортни събития, не само на футболните срещи. Видя се, че има места, където дисциплината е безупречна и мерките се спазват, но се видя, че има и фенове на няколко клуба в България, които демонстративно не спазваха мерките. Имаше демонстрирано неуважение към тях и неразбиране на компромиса, който беше направен и заради това се стигна до тук. Аз съм категоричен, че ако мерките се спазват риск от зараза няма” каза министърът на младежта и спорта.

Той отбеляза, че тенис турнирът Sofia Open 2020 може да служи за пример по отношение на спазването на противоепидемичните мерки от страна на състезатели и зрители. “Аз присъствах по време на целия турнир и видях с очите си, че всичко протече по безупречен начин”, заяви Красен Кралев. “Дали сме възможност на всяка федерация да реши как ще процедира с първенствата до края на годината. Например БФС взе решение първенствата при подрастващите да спрат, защото там няма изискване преди всеки мач или веднъж месечно да има PCR тестове. Такова решение взеха и в плуването. Аз адмирирам тези решения”, допълни той.

Според министъра правителството е взело правилно решение по отношение на режима в българските училища. “Децата не боледуват, а са само разпространители на заразата. Не искам да залитаме в крайност, а обществото е разделено на тази тема. Едните казват, че децата трябва да ходят на училище, другите казват, че не трябва. Лично на мен най-много ми допада решението по-малките да имат присъствена форма на обучение, а по-големите, от 5 до 12 клас, биха могли съвсем спокойно да са на дистанционно обучение. Съгласен съм с констатациите, че дистанционното обучение не може да замести по никакъв начин класическото обучение, защото тук говорим освен за образователния процес и за социализацията. Изолирането на децата вкъщи ще им се отрази сериозно и на психиката, но трябва да имаме по-голямо доверие на мерките, които взимат здравните власти, защото се налага всеки ден да се взимат много бързи и тежки решения. Няма как едно такова решение да се хареса на всеки”, каза Кралев.

Той взе отношение и по темата Северна Македония. “Моята позиция не може да бъде по-различна от тази на правителството и на мнозинството от българския народ. В Скопие от дълги години водят брутална антибългарска кампания. Стигнахме до крайни ексцесии и горене на българския флаг, обясняване, че ние сме фашистки окупатор, въпреки че сме съюзници със северномакедонците в НАТО. Категорично ние трябва да защитаваме националния си интерес. От тях зависи дали ще подпишат споразумението с България. Все пак ние трябваше да решим този проблем преди началото на преговорите за влизане на Северна Македония в ЕС, но това е липса на такава стратегия спрямо западната ни съседка повече от 25 години. Едва през 2017 година Бойко Борисов започна да води диалог със северномакедонците по тази тема. Представете си, че утре приемем техните позиции за влизането в ЕС. Това значи, че може да останем без част от нашата история. Например цар Самуил не може да го наречем български цар, не може да наречем българската държава от края на X и началото на XI век българска държава. Съответно неговите наследници Иван Владислав и Гаврил Радомир също не могат да бъдат наречени български царе. Това е недопустимо. Ние сме длъжни да защитаваме националния си интерес и виждате, че тази политика и позицията на правителството се подкрепя от повече от 85 процента от българското население”, каза Красен Кралев.

Той допълни, че България е подхождала с доверие, толеранс и търпение към Северна Македония в продължение на много години. “Знаеше се, че там се води агресивна антибългарска кампания. Северномакедонците хитруваха на дребно. Включително мислеха, че през ЕС ще могат да окажат натиск върху България, което е невъзможно, разбира се. Може би през този период от 30 години трябваше ние по-активно да обясняваме нашата позиция и да се води малко по-мащабна и разяснителна кампания, но не е късно. Аз мисля, че усилията на правителството да разясни проблема ще се увенчаят с успех. Постепенно се изясняват нещата. Колкото по-рано приключи този казус, толкова по-добре за северномакедонците”, завърши Кралев.

Красен Кралев коментира и предстоящите през 2021 г. парламентарни избори. “Ние сме длъжни да защитим политиките, които сме провеждали през последните години. Длъжни сме да се борим за победа. Моите очаквания са свързани с това. През последните месеци, въпреки че бяхме в много тежка политическа ситуация и подложени на непрекъснати атаки от нашите опоненти, успяхме да съхраним основното си ядро от симпатизанти. ГЕРБ има все още голямата подкрепа от населението и въпреки тежката ситуация сме първа политическа сила. Нещата след 5 месеца ще изглеждат коренно различни.

"Има много хора, които ни вярват. Потенциалът, който все още може да ползваме е сред хората, които търсят сигурност, които усещат в нас устойчивост в прокарваните политики. Това е средното поколение като доходи и като социален статус. Но според мен основният ключ към следващия мандат ще бъде успешното справяне с пандемията. Всичко ще мине през тази призма. Ако успеем да се справим с тази изключително тежка ситуация, в която нито едно българско правителство до сега не е било поставяно през последните 30 години, хората ще ни гласуват доверие”, завърши Красен Кралев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Спорт

Почина Виктор Понеделник - победният голмайстор в първото европейско

Почина Виктор Понеделник - победният голмайстор в първото европейско

На 83 години почина Виктор Понеделник - бивш съветски национал по футбол и автор на победния гол в първото европейско първенство през 1960 г., съобщи дъщеря му Анастасия във фейсбук. Тогава то се нарича Европейска лига на нациите и за финалите се класират само четири отбора, като този формат остава до 1976 г. От 1980 г

26 хилядни разделиха първите двама на старта в Бахрейн

26 хилядни разделиха първите двама на старта в Бахрейн

Валтери Ботас ще стартира от първа позиция в Гран при на "Сахир" от Формула 1 в Бахрейн. На съкратеното трасе финландецът от "Мерцедес" изпревари само с 26 хилядни актуалния си съотборник Джордж Ръсел. който замени заразения с коронавирус шампион Луис Хамилтън. Трети на 56 хилядни е Макс Верстапен с "Ред Бул"

Стефани Попова

С ваксмайсторка България аха да завърши щафета в биатлона

В първата дамска щафета от сезона в световната купа по биатлон България аха да завърши в в състав, който включва една неактивна състезателка. Във финландския зимен център Контиолахти нашият квартет включваше Милена Тодорова, Даниела Кадева, Мария Здравкова и Стефани Попова. Последната е бивша националка, която вече е ваксмайсторка

Аржентинската футболна легенда Диего Марадона СНИМКА: Ройтерс

Марадона изключил бившата и дъщерите от наследството, появиха се и деца в Испания (видео)

Диего Марадона е изключил бившата си съпруга Клаудия Виляфане и двете им дъщери от наследството си. Това твърди сlarin.com, медията, която първа съобщи за смъртта на легендата. Решението си той взел в Дубай. Диего бе женен за Клаудия 24 години. Скандалът, който довел до решението на Диего, бе преди години

Кубрат Пулев вече кацна в Лондон

Кубрат Пулев вече кацна в Лондон

Кубрат Пулев вече кацна в Лондон за двубоя си с Антъни Джошуа за световната титла в свръхтежка категория. Той и екипът му, в който е и брат му Тервел, са минали тестове за коронавирус и са изолирани в хотела до излизане на резултатите, което се очаква утре сутринта. Кобрата е настанен в хотел в близост до зала "Уембли", където ще и тренира

Диего Марадона с двете си дъщери от единствения си брак. Чернокосата Далма е кръстена на майка му. Русата е Джанина.

Марадона - един брак, два годежа и 11 деца (видео)

Загубил девствеността си на 13 години от кака, тя чела вестник по време на секса "Обичам жените. Сега съм с Вероника. Тя е руса и красива. Но не си спомням с колко съм бил. Никога не ме е вълнувало.” Този цитат от интервю преди 10 години сумира отношението на Диего Армандо Марадона към нежния пол. Който със сигурност е в тройката на слабостите му

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Спорт

Владимир Илиев

Спортист №1 на България направи скок от 10 места и спечели 11 т. за световната купа

Спортист номер 1 на България за 2019 г. Владимир Илиев направи най-силния си старт от началото на сезона в световната купа по биатлон. В преследването на 12,5 км от ІІ кръг във финландския зимен център Контиолахти 33-годишният троянец потегли от 40-ата позиция, на която завърши спринта. При 4-те стрелби Владо допусна общо 3 пропуска и с добро ски

Шопов току-що е пратил топката в мрежата на "Берое". Снимки Румяна Тонева

Новак удари "Берое", излязъл от едномесечната карантина (Снимки)

Абсолютният новак в българския футболен елит "Футболен клуб "Централен спортен клуб на армията 1948" стигна до 1:0 над "Берое", който изигра първи мач след пауза, дълга почти месец и половина заради карантина. Гола вкара Васил Шопов в 48-ата минута след заучено изпълнение на пряк свободен удар. 10 минути по-късно топстрелецът на домакините Мартин

Отстраниха треньора на биатлонистите до 31 януари, глобиха ни 5000 евро

Отстраниха треньора на биатлонистите до 31 януари, глобиха ни 5000 евро

Българската федерация по биатлон е глобена заради нарушаване на протоколите срещу коронавируса на световната централа (ИБУ). Сумата е 5000 евро.  Причината е, че член от тима е влязъл в нерегламентиран "близък контакт" с поставените под карантина във Финландия преди стартовете за световната купа в Контиолахти през миналия уикенд състезатели

Рой Нисани "яхна" болида на Мик Шумахер в петъчната квалификация.

Мик Шумахер докосва титлата във Ф2 след жестока катастрофа в петък

Мик Шумахер докосва титлата във Формула 2, въпреки страховита катастрофа по време на квалификацията на пистата в Бахрейн. Синът на Михаел Шумахер, който от следващия сезон ще кара за "Хаас" във Формула 1, завърши на седмо място първия старт на пистата "Сахир". Единственият му съперник за титлата Калъм Илот обаче стигна само до шестото

Никола Залевски

18-годишеният поляк Залевски с шанс за дебют за "Рома" срещу ЦСКА

18-годишният Никола Залевски (Полша), Рикиардо Чиерво и Мори Бамба (Кот д'Ивоар) за фаворити да получат своя европейски дебют за "Рома" този четвъртък срещу ЦСКА. Те вече са викани в групата от Паоло Фонсека, като обаче още не са направили първи мач. Рикардо Чилафиори, Томазо Маланезе и Филипо Трипи вече направиха своите дебюти този сезон

Най-слабия отбор в Европа - 4 победи за 20 години

Най-слабия отбор в Европа - 4 победи за 20 години

Най-слабият футболен клуб в Европа е ясен. Това е испанският "Суека Юнайтед" от едноименното предградие на Валенсия. За 20 години история той има само четири победи. През 2001 година "Суека Юнайтед" започва да играе в най-ниската група Сегунда регионал груп 11. И до момента има над 600 мача. Излиза, че този отбор печели веднъж на всеки 5 години

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber