Пранди: Близо 30 волейболисти в националния разбраха какво искам

https://www.24chasa.bg/sport/article/8906617 Пранди: Близо 30 волейболисти в националния разбраха какво искам Пранди: Близо 30 волейболисти в националния разбраха какво искам www.24chasa.bg
Силвано Пранди Снимка: CEV
Силвано Пранди Снимка: CEV

Мъжкият национален отбор на България, който е воден от Силвано Пранди и Николай Желязков, завърши лагера в София. За близо два месеца треньорското ръководство успя да види много млади състезатели в действие и да се запознае от близо с техните качества.

Селекционерът Силвано Пранди заяви, че е много доволен от свършената работа, а ето още какво каза за изминалия период пред официалния сайт на БФВолейбол.

- Доволен ли сте от лагера в София?

- Да, много съм доволен. Условията бяха отлични и имахме ползотворна работа.

- Как премина подготовката?

- Имаше две основни цели, които вярвам, че успях да изпълня в голяма степен. Първата беше да се запозна с максимален брой млади състезатели, които до този момент лично не познавах и не бях виждал. Втората важна цел бе да дам на отбора една основна система за игра.

Всичките състезатели, които преминаха лагера, а те бяха приблизително тридесет, усвоиха системата, която съм въвел в националния отбор. Анализите, които направихме с треньорския щаб след първия мач с Молдова, ни показаха, че волейболистите в голяма степен са разбрали какво искам..

- Смятате ли, че успяхте да обхванете всички перспективни млади състезатели през това време?

- Да, вярвам, че в почти пълна степен видях всички състезатели, които аз имах като идея, включително и тези, които ми бяха препоръчани от моите колеги в треньорския щаб като интересни играчи и потенциални участници в националния отбор. Успях да видя всички перспективни момчета на възраст между 20 и 24 години.

Особено ме радва факта, че се запознах и видях в тренировъчен процес и най-добрите млади волейболисти под 20 години, които са събрани от Найден Найденов. Най-изявените от тях ги включъх в подготовката на мъжкия отбор. Също така бе полезно за мен, че проведох доста разговори с двама от треньорите на подрастващите в България – Найден Найденов и Виктор Карагьозов. Имахме срещи и обсъдихме различни аспекти от работата.

- Паралелно с това водихте и треньорски семинар.

- Да! И съм много радостен, че имаше голям интерес. Заедно с Българска федерация по волейбол организирахме семинар в интернет пространството, който смятам, че беше доста полезен.

В него участваха много български треньори и успяхме да представим в най-общ план системите за игра на националния отбор, както и важни особености от съвременния волейбол. Надявам се тези неща да са били полезни.

- По време на подготовката направи ли ви впечатление някои от младите играчи? Може ли да се каже, че има откритие?

- Трудно ми да се спра само на едно-две имена. По-скоро искам да посоча, че имах възможността да работя с редица интересни състезатели, които играят в добри клубове в българското първенство, вече имат ниво и виждам в тях перспектива.

Георги Петров, Гордан Люцканов, Аспарух Аспарухов, Владимир Станков и Светослав Станков, Илия Петков, Стефан Чавдаров, Николай Къртев, Мартин Кръстев, Кристиян Петров и Светослав Иванов вече бяха част от национални отбор, макар и в разширен състав или във втория отбор.

Те са добри играчи и се представиха отлично в подготовката. Но ако трябва да отлича някой наистина, това ще е Димитър Димитров от ЦСКА. На поста диагонал може да се развие много. Има всички предпоставки, ако работи добре и правилно.

- След отказването на Теодор Салпаров какво ще кажете за поста либеро?

- Както съм казал и преди. Ролята, която изпълняваше Теди Салпаров, ще трябва да бъде запълнена от други състезатели. За момента, понеже съм работил най-много с Петър Каракашев, смятам, че той би могъл да поеме тази функция в близкото бъдеще. Също така и Кристиян Петров.

Със сигурност ще следя и други играчи на този пост. Никой не трябва да бъде считан за сигурен титуляр, защото в крайна сметка е важно да играят тези, които са в най-добра форма и подготвени.

- Цветан Соколов пое капитанска лента. Как го видяхте през тези дни с новата отговорност?

Не смятам, че капитанът на отбора трябва да има някаква голяма отговорност, която да промени живота му. Основната функция на капитана е, както и на всички останали състезатели, е да играе добре.

Лентата не означава, че трябва да представя България в Европейския съюз или нещо подобно. Той трябва да играе силно - Цецо Соколов го прави. През този месец на подготовка показа, че може да бъде на много високо ниво в тренировъчния процес и да бъде пример за останалите.

- По-голямата част от основните състезатели поради клубни ангажименти не успяха да вземат участие в контролите. Разочарован ли сте, че не успяхте да ги видите в игра?

- Това, че някои състезатели не играха срещу Молдова не е никакъв проблем. Двата мача бяха да кажем един бонус за нас с оглед на пандемията от коронавирус и сложната ситуация в момента. Възможността като цяло да се организират контролни срещи е добре дошла. По никакъв начин не влияят за нашето непосредствено бъдеще - просто са част от подготовката.

- Рядко се отдава възможност за двумесечна подготовка. Успяхте ли да работите върху някои по-специфични елементи в играта?

- Като цяло ние всъщност имахме пет седмици за тренировки в залата. Преди това правихме физическа подготовка в продължение на 14 дни. Така че не сме имали два месеца да тренираме само волейбол. По принцип смятам, че индивидуалната техника на състезателите трябва да се подобрява в техните клубове. Там е мястото, където да се работи.

На лагера на националния отбор не може да се постигнат генерални промени и подобрения. Въпреки това ние акцентирахме и върху това нещо с видео-анализи, които правим с колегите от треньорския щаб, също и с видео-материали за всеки състезател. Посочваме пропуските, нещата, които трябва да се подобрят и които не се правят правилно. И в този аспект успяхме да свършим доста работа.

- Какво е разузнаването за другите два съперника от европейската квалификация – Израел и Австрия? Имате ли информация дали водят подготовка?

- За момента все още не сме започнали да се подготвяме за европейската квалификация. Имахме други цели за този лагер. Разбира се, имаме информация за отделни състезатели от двата отбора, но нашата същинска работа за подготовката към тази квалификация ще започне в края на декември. Тогава ще се съберем отново за кратък лагер преди участието ни в Израел. Надяваме се, че до тогава ще успеем да придобием нужната информация.

- Като казахте, че същинската подготовка ще започне през декември. Някои играчи като братя Пенчеви, Теодор Тодоров, Валентин Братоев и други останаха извън този лагер. Имат ли място отново в разширения състав?

- На теория никой не е изключен от националния отбор. Всеки има своите шансове да попадне. Няма хора, за които да съм казвал, че те вече нямат място в състава.

Това, което ми се струва обаче по-реално, е да повикам състав от тези, с които работих това лято. Също така да прибавим Георги Сеганов, който не беше през цялото време нас. По съвсем друга причина не успя да участва целия лагер. Той е играч, който със сигурност ще присъства в състава. И едно друго име, което мога да посоча е Владислав Иванов. Състезател, когото познавам много добре и заради това не съм го извикал на лагера през лятото.

Специално за споменатите четирима играчи ми се струва по-малко вероятно да бъдат в отбора за квалификацията. Но от друга страна всичко е възможно.

В този ред на мисли бих прибавил още две имена, които очаквах да се включат, но по една или друга причина не успяха. Тях също ще ги наблюдавам, защото смятам, че те имат бъдеще. Особено Радослав Парапунов, който бе в САЩ и поради ограниченията за пътуване не успя да дойде. Другият е Жани Желязков, който имаше лек проблем с контузия.

- С оглед на цялостното подмладяване в отбора оптимист ли сте за европейската квалификация?

- Аз съм оптимист. Това не означава, че на базата на моя оптимизъм ще спечелим всичко възможно и всички предстоящи мачове. Това преди всичко е свързано с много работа, с представяне в тази срещи. Ясно е, че в квалификацията ние ще бъдем фаворит на теория. Но ние трябва да го заслужим и на игрището! Бъдещето ще покажe.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Спорт

Крал Хенрик напусна Ню Йорк след 15 години на вратата на "Рейнджърс".

"Ню Йорк Рейнджърс" запазва Георгиев, откупува договора на Лундквист

"Ню Йорк Рейнджърс" реши да откупи последната година от договора на Хенрик Лундквист и така легендата става свободен агент. Цената е 8,5 милиона долара, съобщи Лари Брукс от "Ню Йорк Поуст". Така "Рейнджърс" запазват Игор Шестьоркин и роденият в Русе Александър Георгиев за следващия сезон в НХЛ. Георгиев още не е подписал нов договор

Нов ракетен спорт Падел навлиза в България с помощта на DECATHLON

Нов ракетен спорт Падел навлиза в България с помощта на DECATHLON

Изградени са специализирани кортове в София Накратко паделът е описван като комбинация между тенис и скуош. Това обаче се оказва не просто комбинация, а супер успешна формула, тъй като този сравнително нов спорт набира все повече фенове. Към момента хората, които практикуват падел, наброяват над 8 милиона души по целия свят

Спорт по тв днес: Пиронкова играе със Серена на "Ролан Гарос", футбол в Шампионската лига, мачове в Германия, Англия, Италия и Испания,  финал в НБА, хокей на лед, колоездене

Спорт по тв днес: Пиронкова играе със Серена на "Ролан Гарос", футбол в Шампионската лига, мачове в Германия, Англия, Италия и Испания, финал в НБА, хокей на лед, колоездене

Григор Димитров Снимка: Ройтерс

Григор натупа французин на старта в Париж

Григор Димитров си върна на французин и започна с победа на "Ролан Гарос". Българската звезда в тениса натупа 6:3, 6:2, 6:2 Грегоар Барер,от когото загуби в Монпелие в началото на сезона. Бившият №3 в света имаше проблем със сервиса, а и няколко пъти скъса кордажа на ракетата си, което в последните години рядко се случва. "Условията не са лесни

Григор Димитров Снимка: Ройтерс

Григор срещу Грегоар в Париж (Гледайте на живо)

Григор Димитров играе днес първия си мач на "Ролан Гарос". Съперник на българската звезда в тениса е представителят на домакините Грегоар Барер. В началото на сезона французинът победи бившия №3 в света в Монпелие. Програмата на "Ролан Гарос" бе забавена заради дъжда в Париж. Миналата година на този турнир от 'Големият шлем" Григор отпадна в III

Министър Кралев и шефката на БОК Стефка Костадинова на представянето на книгата.

Кралев и 200 олимпийски медалисти на представянето на „България на Олимп“

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев беше гост на представянето на книгата „България на Олимп“, съобщиха от пресцентъра на ММС. Изданието представя пътя до медалите на всички наши олимпийски призьори, историите на шампионите, богато илюстрирани с непубликувани досега фотоси, статистики и инфографики

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Спорт

Александър Попов

Президентът на волейболния ЦСКА катастрофира, отърва се с драскотини

Президентът и треньор на волейболния ЦСКА Александър Попов претърпя катастрофа. Той се е ударил в линейка, твърдят очевидци. Няма данни за тежко пострадали. Катастрофата e станала в близост до кръстовището на булевардите „Витоша“ и „България“. Ударът се е разиграл точно на трамвайните релси и сега те са парализирани

Цветана Пиронкова

Пиронкова мина границата от 5 млн. долара

Цветана Пиронкова не само се класира за втория кръг в откритото на Франция, но и премина поредна граница в кариерата си. Завърналата се в тениса пловдивчанка отстрана 6:3, 6:3 Андрея Петкович. Родената в Тузла (Босна и Херцеговина) представителка на Германия нямаше участия почти от година заради поредна контузия на коляното

Пиронкова за двубоя със Серина: Вълнувам се, очаквам го с нетърпение

Пиронкова за двубоя със Серина: Вълнувам се, очаквам го с нетърпение

Вчера Цветана Пиронкова постигна вдъхновяваща победа и продължи доброто си завръщане на корта след тригодишната пауза. Пета победа за сезона след четирите на US Open. С два на нула сета за час и 13 минути игра Пиронкова победи Андреа Петкович, предаде БНТ.  Всички очакват с голям интерес представянето на Цвети

Спорт по тв днес: Григор започва в Париж, плейофи за Шампионската лига, още футбол от Англия, Испания и Южна Америка, баскетбол, колоездене

Спорт по тв днес: Григор започва в Париж, плейофи за Шампионската лига, още футбол от Англия, Испания и Южна Америка, баскетбол, колоездене

Резултати и класиране в Бундеслигата

Резултати и класиране в Бундеслигата

Резултати и класиране в Примера дивисион

Резултати и класиране в Примера дивисион

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber