Победителката в ултрамаратона Мусала - Мальовица се готви на асфалт и бяга след контузия

https://www.24chasa.bg/sport/article/7646259 Победителката в ултрамаратона Мусала - Мальовица се готви на асфалт и бяга след контузия Победителката в ултрамаратона Мусала - Мальовица се готви на асфалт и бяга след контузия www.24chasa.bg
Преди да започне с бяганията, русенката е активна планинарка. Снимки: Личен архив

Денка Абрашева е активен планинар, пуска се в състезанието без очаквания

Над 100 души застанаха на 31 август на старта на най-високия планински ултрамаратон на Балканите - Adventure Sky Run, в Рила.

Трасето на състезанието е част от трансевропейския пешеходен маршрут Е-4 и минава през най-високия връх на Балканите - Мусала.

85% от състезанието са над 2000 метра надморска височина. Стартът е в 6,00 ч от Боровец, финалът е на Мальовица. Минава се по цялото било на Рила - покрай 11 езера и 17 върха. Контролите са две – на връх Мусала в 9,30 ч и на разклона на хижа “Грънчар” - в 11,30 ч. За 14 ча̀са – до 20 ч, участниците трябва да стигнат финала – ЦПШ “Мальовица”.

Дотам имат да изминат 55 км по скалист терен с денивелация над 3600 метра. Маркировката е два вида - оранжеви флагчета със син надпис и червено- бели полиетиленови ленти. Вече е отстранена. Тази година бе четвъртото издание на състезанието.

Сред мъжете първи е Константин Василев, който завършва за 7 часа и 27 минути, като подобрява рекорда си от 2017 година с 5 минути. При жените първа финишира Денка Абрашева с време 10 часа и 44 минути. И двамата победители са във възрастова група 40+.

Денка сподели пред в. “24 часа” за емоциите си по трасето и разказа за подготовката си за първото място.

Тренировки в

градска среда

Победителката в ултрамаратона живее в Русе, където в градска среда тича почти ежедневно. В града е равно и няма планински терен, повечето ѝ тренировки са на асфалт. Това е нещо, което я затруднява. Когато има възможност обаче, отскача най-вече до Стара планина, която се намира по-близо.

Има няколко бягания с денивелация по планински терен, но ги определя като недостатъчни. Бяга минимум по 10 км ежедневно. Понякога и по-малко - според моментната ѝ физическа форма. Понякога прави и по-дълги тренировки - по 40-50 км.

Казва, че тази година подготовката ѝ не е преминала толкова добре, колкото е искала. Получава контузия от пренатоварване и дълго време не може да тича. Все пак успява да влезе в добра форма, да измине дистанцията и да се пребори за първото място.

Как започва всичко

Започва да тренира преди около 4 години. Преди това е активен планинар, занимава се и с алпинизъм. Сега вече се придвижва по-бързо. Естествено преминава от ходене към бягане в планините. Смята, че надморската височина под три хиляди метра не оказва съществено влияние и не я отчита като негативен фактор.

Тази година Денка участва за втори път в състезанието. За нея трасето е предизвикателно, въздушно и красиво. Пейзажът се сменя бързо – от остри върхове, които се подсичат по тесни пътечки, през меки поляни по седлото на билата, до каменисти и вертикални спускания. Преминава се през циркуси, долини и кристални езера. Миналата година се класира четвърта в общото класиране и втора във възрастовата си група. Тогава участват и доста добри бегачи – първа финишира Антония Григорова, която успява да изпревари всички мъже.

Без очаквания

за победа

Денка няма очаквания, че ще победи - заради проблемите си с подготовката. Но трасето ѝ е любимо и резултатът идва съвсем естествено. Познава го много добре, няма нужда от карта, която да ѝ помага в посоките. Няма моменти, в които да се губи или да се чуди кой е верният път. Организаторите също са се погрижили добре с отлична маркировка. Има само трак на часовника, който поглежда от време на време.

В повечето време се движи сама, но понякога засича и приятели по трасето. В началото са повече - след старта, преди да се разкъса групата. С приятелите си от Русе бяга заедно известно време и усеща приятните емоции от споделените крачки.

Най-трудните

участъци са най-

любимите места

Техничните спускания за Денка са най-трудни, но и най-любими - спускането към Рибни езера, спускането от Страшното езеро надолу. Катеренето на Мусала, което е с голяма денивелация, също изисква доста усилия.

Беговите участъци от маршрута за русенката са на билото след Мусала, до слизането към седловината Джанка. По билото до Рибни езера също има участъци за бягане, стига човек да има силите и добрата подготовка. Нанадолнищата също са подходящи, но също зависят от индивидуалната подготовка.

Времето и

екипировката

Времето тази година е перфектно - приятно, има облаци, които предпазват от жегата. Има гледки във всички посоки. В началото - изкачването на Мусала, е малко по-студено и с малко мъгла, но после се отваря небето и е чудесно за тичане - нито горещо, нито студено, споделя русенката. Предни години има по-драматични издания, в които дори състезанието е прекратявано.

Заради хубавото време тази година Денка използва малка част от екипировката си. “Хубаво е обаче всеки да си носи мембрана или поне ветровка, нещо с дълъг ръкав, достатъчно вода и течности”, съветва тя. За нея са важни въглехидратите. Едни от любимите ѝ неща, които носи в планината, са барчета и бонбони. Носи и енергийни гелчета, макар че не ги предпочита.

Пунктовете по трасето са на около 10 км - достатъчно често и достатъчно добре заредени с храна.

Към победата

Една част в началото на състезанието Денка изминава заедно с жената, която е на второ място и която финишира 5 минути след нея – Мая Малканова.

Малко след това Денка дърпа напред. Мая държи доста добро темпо и е близо до нея, като преди финала бъдещата победителка трябва доста да се понапъне, за да е сигурна, че ще я изпревари.

Денка споделя, че няма моменти, в които да е искала да се откаже. Отива с голямото желание просто да тича. Няма големи кризи и лоши моменти.

“Има доста трудни моменти, баирите изморяват и трябва доста да се напрегнеш, техническите спускания - също. Трябва и доста да се внимава”, казва победителката и допълва, че два пъти е падала. “Трудно и предизвикателно трасе е, но красивите гледки ти дават стимул да продължиш”, споделя тя.

Преди да премине по билото на Рила, Денка се спуска и на ултрамаратона Коджа кая, на маратона в Сливен, на Копитото (в памет на Боян Петров), на Персенк ултра и на Мазалат - Ехо. Предпочита планинските бягания пред градските. За нея няма място за сравнение.

Винаги ѝ се иска да има, макар и малък, напредък в подготовката спрямо миналата година, така че постигането на по-добро време на вече познати маршрути е нейна цел. Но не и главна самоцел. Иска плавен прогрес. “Понякога обаче или просто не ти е ден, или се появява някоя контузия”, казва състезателката.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Спорт

Какви видове виртуални спортове има и какво да очакваме в бъдеще?

Какви видове виртуални спортове има и какво да очакваме в бъдеще?

Кои са топ играчите с най-много асистенции в мачовете си през 2020?

Кои са топ играчите с най-много асистенции в мачовете си през 2020?

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев СНИМКА: МС

Кралев: Нов комплекс на мястото на "Червено знаме" ще е сред приоритетите

Диего и Рокио бяха заедно на световното в Москва.

Бивша годеница на Марадона източила кредитната му карта, след като умрял

Спорт по телевизията днес

Спорт по телевизията днес

Националите по биатлон и треньорският щаб

Драстичен спад на България в класиранията за купата по нации в биатлона

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber