Шампион с "Левски": Вече не съм в затвора, но без помощта на Бог щях да се обеся

https://www.24chasa.bg/sport/article/7604514 Шампион с "Левски": Вече не съм в затвора, но без помощта на Бог щях да се обеся Шампион с "Левски": Вече не съм в затвора, но без помощта на Бог щях да се обеся www.24chasa.bg
Екундайо Джайеоба. Снимка 24 ЧАСА
Екундайо Джайеоба. Снимка 24 ЧАСА

Нигерийският футболист Екундайо Джайеоба, чиято кариера премина в български отбори и беше арестуван през септември 2018 г. заради подозрение за участие в международна банда, свързана с пране на пари, вече е на свобода. Бившият двукратен шампион с "Левски" изкара последните 10 месеца от живота си зад решетки – първо в следствения арест в София, а после беше екстрадиран в немския град Ансбах.

Джайеоба беше освободен от затвора преди броени дни и разказа пред  „Витоша нюз“ своята версия по случая:

„На свобода съм от 6 август 2019 г. Да, бях в затвора – първо в следствения арест в София, а после – в Германия. Там се водеше делото. Изминалите 10-ина месеца бяха най-тежкият период в моя живот. Буквално минах през ада. Обвиниха ме в какво ли не, изкараха ме престъпник. Но справедливостта в крайна сметка възтържествува. Делото приключи. Бях оправдан. Вече съм свободен човек.

В затвора нямах право на телефон, на интернет. Като излязох на свобода, прочетох какво пише за моя случай.

Моите близки са прочели информациите в български и чужди медии. Бяха изпаднали в шок. Аз никога не съм бил престъпник. Никога не съм се замесвал с престъпници, с банди. А името е най-ценното нещо за всеки човек. Моето име беше неопетнено. Сега е изцапано. Искам да го изчистя, защото доста хора ме познават, усещам, че вече ме гледат с друго око. Подозрителни са, имат си едно на ум.

Версията

Именно затова ви потърсих – за да обясня каква е истината. През времето, прекарано зад решетките, си възстановявах събитията, детайлите, опитвах се да открия причините, за да стигна дотук.

Всичко започна през 2007 г. Тогава се запознах с един германец – Матеус Клаус. Започнахме да правим общ бизнес – износ и внос на автомобили. Всичко вървеше нормално, добре до 2016 г. Нигерийски бизнесмен поиска да купи мерцедес S-класа. С немеца се разбрахме, че няма да има издънки, че ще се върши работа. Продавачът ни показа колата на снимка, всичко уж беше ОК. Нигериецът изпрати парите – 113 000 евро. Обаче беше нормално да отида на място, за да се убедя в това. Отидох до Германия – оказа се, че колата не е както трябва. Не й бяха уредени и документите. Възникнаха проблеми. Разберете, договорката ми с Клаус беше той да вземе колата и сам да я изпрати. Всичко сам щеше уж да свърши. Но отивам и гледам – колата е kaput (свършена, счупена – б.р.)! Побеснях. Обърнах се към моя партньор: „Защо правиш така? Искаш да ми развалиш реномето ли?“ А Клаус вече беше взел част от сумата за покупката. Казах му: „ОК, не се разбираме. Искам си парите!“. Проблемът беше там, че сумата беше изплатена кеш, а не преведена по банков път. Както и да е. Върна ми парите, пак на ръка.

Прибрах се в София. Обаче от негов (на Клаус) проблем възникна и мой проблем. Изненадващо разбрах, че ме издирват от полицията. Било ми повдигнато обвинение в Германия за пране на пари. Искат незабавен арест за мен от българските си колеги. Изкарват ме престъпник, „перач на пари“. Мен – един бивш професионален футболист, популярно име, с реноме! И друго – разследващите имали много доказателства срещу мен?!

Смешно беше, защото ме търсят, все едно съм някакъв criminal (престъпник – б.р.) от световен ранг. Издирват ме, а моят телефонен номер е публично известен, не съм го сменял от доста години. Плюс това знаят адреса ми, знаят къде живея. Семеен човек съм, имам малки деца. Не се крия. Ако искат, знаят как да ме намерят. Играех в един четвъртодивизионен отбор – Гранит (Владая). Звъннали са на треньора там Георги Гайдаров. Той веднага ми се обади. Разказа ми, че полицията ме издирва. И ето какво се случи.

Никога няма да забравя този ден – 28 септември 2018 г., беше петък сутринта. Към 12 и нещо позвъних на оставения от следователя телефонен номер. Представих му се. Той явно изобщо не очакваше да му се обадя сам. Каза ми: „Не идвай сега. В момента не съм в офиса. Мои колеги по-късно ще ти звъннат.“ Чаках три дни. Никой не ми се обади. Реших сам да взема инициативата.

Арестът

В неделя – 30 септември , към 15:30 часа, пак звъннах на познатия номер. Продиктувах лично адреса си. Отидох после да поритам футбол с приятелска компания в НСА. Тъкмо пристигам на „Арката“ пред академията, паркирам. Към мен се приближиха цивилни полицаи. Единият от тях ме попита: „Германците те търсят. Какво си направил? Идваш с нас.“ Качих се доброволно в буса. Там ми сложиха белезници. Добре, че успях парите и телефона да оставя на жена ми. По пътя към районното питах полицаите: „Защо ме арестувате? Нищо не съм направил. Плюс това защо го правите по такъв начин – демонстративно? Окриваем съм, не се крия. Знаете ми адрес, телефонен номер, всичко…“. После чух, че някой от техните началници искал да ме задържат буквално на терена, докато играя мач, та повече хора да видят акцията…Не зная дали наистина има такава заповед.

В районното – 4 души ме съпровождат по стълбите, двама – в асансьора. На бюрото на следователя видях факс, на който пишеше, че съм бил заловен на българо-сръбската граница при опит за бягство. Имаше и друг, който описваше истинската ситуация – арест в Студентски град. Два различни документа с различно съдържание.

Обвинението

След 72 часа, както повелява законът, отидохме на съд. У мен нямах никакъв документ, личната ми карта остана в чантичката при жена ми. И моят адвокат също беше с празни ръце – не знае защо съм задържан. Убеден съм, че прокурорът по делото умишлено го направи. Слушам превод на обвинителния акт. Шокирах се! Обвиняваха ме в пране на пари в особено големи размери – 1 113 000 евро! Бл съм ги пратил на Клаус. Тогава не ми връчиха обвинителен акт.

4 дни по-късно пак се явихме пред съда на второ заседание. Моята защита поиска да бъда освободен с подписка и парична гаранция. Не ме пуснаха. Мотивът на обвинението беше, че от Германия настоявали за екстрадация, че имало опасност да избягам, че сумата е много голяма…Сложиха и още едно обвинение – че съм част от организирана престъпна група.

Изкарах повече от 3 месеца в следствения арест в София. Там посрещнах Коледа и Нова година.

На 11 януари 2019 г. ме екстрадиха в Ансбах, Германия. Градчето се намира на 40 км от Нюрнберг. Денят се падаше петък. Още на следващата сутрин беше първото заседание на съда. Вижте каква експедитивност! И добре, че делото се гледаше в Германия, а не в България, иначе кой знае колко още щеше да се точи и да продължа да търкам наровете в затвора.

Процесът

В Ансбах не мога да се оплача от отношението на персонала и условията в затвора. Според немските закони, когато човек е следствен, максималният срок за престой зад решетките е 1 г. Минималният е 7 месеца. Аз изкарах 6 месеца. Не съм спирал да тренирам и вътре. Поддържах формата си с тичане. Там не са разрешени контактните спортове като футбол, баскетбол и т.н. Разрешен е само волейболът. Нагледах се на много неща в затвора. Най-тежко ми беше през първия месец тук – в следствения арест в София. Защото неизвестността ме тормозеше. Успокоих се, чак когато дойде обвинителния акт от Германия. На моменти имах чувството, че съм в ада.

Без помощта на Господ щях да се обеся сам!

Немският прокурор обеща на адвоката ми всичко да приключи до края на януари. Добре, обаче се оттегли 5 седмици по-късно от случая. Замести го негов колега. Обещаните 4-5 седмици за решаване на делото се превърнаха в още 5 месеца. Вторият прокурор излезе със своето решение и отиде на почивка, в отпуск. Назначиха трети човек по моя случай. И най-куриозното е, че четвърти прокурор дойде на заключителното заседание.

6 август 2019 г. Моето второ раждане! Обвинението така и не намери свидетели. Делото приключи с оправдателна присъда. По липса на доказателства! Извлеченията от сметката ми също доказаха, че съм чист. Освободиха ме! След 10 месеца като затворник, вече бях свободен човек.

Не ме интересува сега какво си мислят хората. Аз съм чист пред Бога и пред съвестта си. Ако немският съд ме беше признал за виновен, ме заплашваше присъда от 4 г. затвор, а ако беше признато и обвинението за участие в банда – 6 г. Не съм светец и никога не съм бил, но точно това престъпление не съм го вършил. Освен това моят баща Самуел е полицай. Израстнах в Нигерия в полицейски квартал. Може би и аз щях да тръгна по лош път, имах такива приятели. Но моите близки ми дърпаха често ушите, когато се отклонявах от Пътя.

Как се стигна до тук ли? И аз не мога да го разбера. Някой е искал да ме оцапа, да ми направи мръсно. Не подозирам никой в България. Тук всички са ми приятели. Моят бивш бизнеспартньор Клаус сигурно се е забъркал в някакви нечестни игри и тъмни схеми. Предоверих му се на този човек. Иначе не мога да си обясня нещата.

Въпросите и отговорите

Недобросъвестни служители от банката да са точили пари от моята сметка, подобно на бившия национал Мартин Петров? Не, изключвам този вариант. Разберете, че през сметката ми никога не са минавали толкова големи суми. Никога! Не държа много пари там, и никога не съм държал. По-голямата част от кинтите, с които правя бизнес, са ми „на ръка“. Обичам кеш да имам. И докато бях професионалист футболист беше така.

Как беше в затвора ли? Нали има една стара приказка: „Влезе в затвора и стана човек“. Знайте едно, че там не всички стават човеци. Има и много лоши хора, които няма да се променят. Някои се пречупват там, не оцеляват.

Аз оцелях. Вярвам, че Господ прави всичко с цел. Той ми е изпратил това тежко изпитание на пътя ми. Всеки ден го питам: „Боже мой, защо го направи?“

И той ми отговаря. Е, не като да чувам глас Божи…Отговорите ги търсих и намирах в Светото писание. Там всичко е написано. Библията е Книгата! Не се разделях с нея в килията. Всичко можеха да ми вземат, но не и Библията. Тя беше моята опора в трудните моменти.

Аз мисля така: „Направи първата крачка, Господ ще върви с теб.“

Това беше най-тежкият период в живота ми. Благодаря на Господ! Можеше да стане и по-лошо. Всяко зло за добро. Преминах през морето на болката, както се казва и в Библията. Изгубих и голяма част от бизнеса си.

Сега мисля пак да се върна във футбола. Още ми се играе. Връщам се в моя отбор – Гранит (Владая). Ще се опитам да помогна за промоция в Югозападната Трета лига.

Само да е живот и здраве! Всичко е в ръцете на Всевишния.“

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Спорт

България започва срещу Великобритания на ATP cup на 3 януари

България започва срещу Великобритания на ATP cup на 3 януари

България ще играе с Великобритания в първия си мач на новия отборен турнир по тенис ATP cup. Заради класирането на Григор Димитров в ранглистата (№20) нашата страна влезе на мястото на Швейцария в група С, където са също Белгия и Молдова. Двубоят ни с водения от Анди Мъри отбор на британците е на 3 януари в Сидни от 8,30 ч българско време

Поканиха България в глобален алианс за почтеност в спорта

Поканиха България в глобален алианс за почтеност в спорта

Министър Кралев проведе среща с изпълнителния директор на Глобалния алианс за почтеност в спорта (SIGA) Емануел Мадейрос. Мадейрос е в София по покана на ММС за двете важни събития, които се проведоха в столицата - петото заседание на Експертна група „Почтеност“ към Европейската комисия и международната среща за обмен на опит при организирането на

Фен на "Слейър" свири мача с Чехия

Фен на "Слейър" свири мача с Чехия

Руският топрефер Сергей Карасьов ще свири последната ни евроквалификация с Чехия, реши УЕФА. Той е запален металист, като подчертава, че любимата му група е "Слейър". Карасьов вече е свирил една евроквалификация на България. Това става на 6 септември 2015 година, когато падаме с 0:1 от Италия като гости.

Йордан Лечков

Лечков подписал протокола за избора на Касабов. Юристи: Цялата сага е напълно излишна

Йордан Лечков е подписал протокола от заседанието на изпълнителния комитет, с който за временен президент бе избран Михаил Касабов. Той вече е предоставен на съдията по вписванията. Официалното съобщение на БФС от заседанието също споменава, че той се е отказал от правото да бъде временен шеф като първи заместник на Борислав Михайлов

Снимки: bfunion.bg

БФС се изправя срещу расизма с нов шал (СНИМКИ)

Футболът е игра, равна за всички, независимо от тяхната раса, пол или религия. С това послание Българският футболен съюз представи "The Scarf of Respect" — фенски шал, средствата от чиято продажба ще отидат за борбата с дискриминацията в любимия спорт, съобщиха от футболната централа. Създаването на този благотворителен продукт е част от редица

Спорт по тв днес: България - Парагвай на футбол + още 2 мача, тенис от финалите в Лондон, хокей на лед, баскетбол, снукър, тото, голф, NHL

Спорт по тв днес: България - Парагвай на футбол + още 2 мача, тенис от финалите в Лондон, хокей на лед, баскетбол, снукър, тото, голф, NHL

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Спорт

Официално: България вместо Швейцария в група с Белгия, Великобритания и Молдова на ATP cup

Официално: България вместо Швейцария в група с Белгия, Великобритания и Молдова на ATP cup

България очаквано попадна сред участниците в първото издание на отборния турнир по тенис ATP cup в Австралия от 3 до 12 януари. Заради мястото на Григор Димитров в световната ранглиста страната ни бе първа под чертата след обявяването на първия списък. След отказите на Роджър Федерер и Стан Вавринка Швейцария отпада

Георги Дерменджиев обяви на пресконференцията преди дебюта се начело на България, че отборът има няколко пъти по-висок потенциал от показвания до момента.  СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Дерменджиев: Потенциалът на България е с няколко нива нагоре от показвания досега

Десподов и Пламен Илиев на линия за контролата с Парагвай и последната евроквалификация с Чехия Новият национален селекционер на България Георги Дерменджиев обяви, че отборът има потенциал с няколко нива по-нагоре спрямо показваното досега. И е обявил в разговор пред целия отбор, че вярва в способностите му да го разкрие.

Срещата бе организирана от ММС и открита от министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Снимка ММС

Кралев откри международна среща за обмен на опит при организирането на големи спортни събития

В рамките на два дни София беше домакин на две важни международни срещи. Столицата ни прие петото заседание на Експертна група „Почтеност“ към Европейската комисия. В нея се включиха представители на 10 страни от ЕС, ФИФА, УЕФА, Европол и други международни организации. Страната ни за втори път е домакин на подобен формат,

Националите до 19 г. позират преди старта на европейската квалификация срещу Черна гора в Анталия, която България спечели с 3:1.  Снимка: сайт на БФС

България се пребори за победа в първия мач по пътя към Евро 2020 за юноши до 19 г.

Българският национален отбор се пребори за победа с 3:1 над Черна гора в първата среща от квалификациите за европейското първенство по футбол за юноши до 19 г., което ще се проведе догодина в Северна Ирандия. В Анталия (Тур) момчетата на селекционера Ангел Стойков поведоха чрез Димитър Тонев от пловдивския "Ботев" още в 4-ата мин.

СНИМКИ: Пресцентъра на Българския олимпийски комитет

Нови отличия за българските призьори от първите Световни плажни игри в Катар

Нови признания получиха днес тримата български участници в първото издание на Световните плажни игри. Спечелилата бронз Миглена Селишка и останалите на косъм от медалите Александър Бачев и София Георгиева бяха отличени от Български олимпийски комитет и от генералния му спонсор Първа инвестиционна банка за представянето си на завършилия преди месец

В дългата си състезателна кариера Пулидор бе приеман като "вечно втория"

Почина легендата на колоезденето Реймон Пулидор

Почина един от от най-обичаните френски спортисти - Реймон Пулидор, легенда в световното колоездене, съобщи "Екип" От 8 октомври "Пупу", както го наричаха французите, бе приет в болница, където почина на 83-годишна възраст.  В дългата си състезателна кариера той бе приеман като "вечно втория" зад големия шампион през 60-те години на миналия век

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber