Гол в 111-ата минута вкара “Арда” в Първа лига

https://www.24chasa.bg/sport/article/7568295 Гол в 111-ата минута вкара “Арда” в Първа лига Гол в 111-ата минута вкара “Арда” в Първа лига www.24chasa.bg
Първият мач на “Арда” в големия футбол беше с “Ботев” (Пловдив) и завърши без вкаран гол.

Порой спря двубоя с “Ботев” (Пловдив)

За първи път в 95-годишната си история ФК “Арда” се нареди сред най-добрите отбори на България. Кърджалийският тим влезе в Първа лига, след като в края на май победи отборът на “Септември” (София) с 1:0 след драматичен мач с продължения.

Футболистите на “Арда” показаха, че не отстъпват по нищо от противника си, който по това време беше в Първа лига. Двубоят бе белязан и от 3 червени картона – два за “Септември” и един - за “Арда”.

Единственият гол дойде в 111-ата минута. Негов автор стана кърджалиецът Ахмед Осман. Благодарение на него любимият на местните фенове “Арда” попадна в групата на най-добрите български тимове.

Драма беляза и първия мач на кърджалийските футболисти в Първа лига. Той беше с “Ботев” (Пловдив).

Мачът се игра на 13 юли на стадиона в Кърджали. Три минути след първия съдийски сигнал се изсипа порой и играта беше прекратена. На другия ден мачът завърши без гол. Така “Арда” спечели първата си точка в професионалния футбол.

Основен ремонт на стадиона в Кърджали предшества влизането на “Арда” в Професионалната футболна лига. Той беше извършен през миналата година и беше първият за съоръжението, построено през 1961-а. Изцяло са обновени дренажната система, обслужващата сграда и медийната кабина, подменени са зелената настилка, външният и вътрешният водопровод, канализационната и поливната система. Ремонтирани са трибуните. Капацитетът на стадиона е 15 000 места. Монтиран е допълнителен резервоар за вода с обем 50 тона, осигуряващ нови количества за поливната система. Изпълнена е нова тартанова настилка на лекоатлетическата писта. Това е първият етап от ремонта на стадиона.

“След влизането на отбора в Първа лига пред Кърджали се откриват нови възможности за развитие. Можем да се превърнем в център за подготовка на професионални отбори. Имаме добрата природа и подходящи климатични условия, два язовира. Притежаваме добрата спортна инфраструктура, която продължаваме да развиваме.

В близките до Кърджали общини Черноочене, Момчилград, Джебел и Кирково има стадиони, които могат да изпълняват функциите на помощни при тренировки. С още малко усилия на местната власт, на държавата и на частните инвеститори Кърджали може да се превърне в предпочитано място за подготовка на футболисти”, заяви кметът на града Хасан Азис.

Той разказа, че при подписване на споразумението за побратимяване с китайския град Мейджоу бил проявен силен интерес към футбола.

Техният отбор също е в тамошната професионална лига.

Кметът на Кърджали Хасан Азис: Изстрадахме пътя на “Арда” до професионалния футбол

НЕНКО СТАНЕВ

- Г-н Азис, защо сега “Арда” влезе в “А” футболна група, а не преди 10 г. например?

- Пътят, който извървя “Арда”, беше и наш път. Този път не е случаен, изстрадан е и е желан от поколения кърджалийци. Много хора и институции дадоха своя принос, за да станем част от големия футбол и да реализираме една мечта. Това е резултат на усилията на местната власт, спортната общественост, спонсорите.

Това, че “Арда” е в професионалната лига, означава, че сме направили правилните стъпки и сме намерили правилния подход. Нищо не е случайно.

Спомням си в първия ми мандат като кмет как се махаха публично президенти на футболния отбор. Имаше разединяване и сформиране на различни отбори. Дни и седмици наред съм водил преговори с тези групи, за да ги накарам да се обединят и да се получи един отбор.  

По онова време на стадиона в Кърджали се събираха не повече от 300 души. На последния мач на “Арда” имаше поне 7 хил. души публика. Затова казвам, че пътят, който извървяхме, е дълъг и изстрадан.

Успешната формула е обединени усилия на всички в една и съща посока.

- Постигнахте целта “Арда” да е в големия футбол. Какви са следващите?

- Освен обединението на всички фактори беше важно, че си разпределихме стратегическите задачи и планувахме това, което трябва да се случи, за колко време и с какви участници. Успяхме да привлечем едни от най-добрите и утвърдени треньори в лицето на Емил Кременлиев, на Елин Топузаков, които ни направиха първенци във Втора лига.

Сега отборът е поет в първите мачове от един от добрите треньори - Стамен Белчев.

Така реализираме поредицата от цели. Първата беше обединение и създаване на монолитен отбор. Втората - да станем първенци във Втора лига. Следващата ни цел беше влизане в Първа лига. Сега целим да станем един от водещите отбори в професионалната лига и да сме в топ 6 на българския футбол. По всичко личи, че ще се случи.

Имаме състезатели от 3 държави и много добър треньор. След като имаме и мощната подкрепа на основния спонсор на “Арда” в лицето на Румен Гайтански. Отборът има подкрепата на община Кърджали, която е другият основен спонсор, както и на местния бизнес.

Важна е и подкрепата на кърджалийци, за които казваме, че са 12-ият играч в отбора. Когато всички тези неща се подредят, това носи и ще ни носи успех.

- Какво печели Кърджали, от това че отборът е в професионалната лига?

- Всичко в Кърджали е вече футбол - “Арда” сближава хората емоционално. Сега първото нещо, което споделят хората, с които се срещам, са преживяванията от футбола. Те се вълнуват от това, че сме в Първа лига, че сме спечелили първата точка. На последния мач на стадиона имаше най-различни хора, които в друг момент никога не можеш да срещнеш на едно място.

Имаше 4-5-годишни деца, но и старци с бастуни. Футболът обедини кърджалийци и ни даде една нова надежда - особено у поколението, от което съм аз, имаше чувство на несправедливост, на това, че отборът ни е бил елиминиран несправедливо. Сега виждам в очите на кърджалийци, че справедливостта е възтържествувала.

Голмайсторът на отбора Ахмед Осман стана почетен гражданин

Футболистът Ахмед Осман, чийто гол вкара “Арда” в Професионалната футболна лига, стана почетен гражданин на Кърджали.  

Решението беше взето единодушно от общинските съветници. Преди това местният парламент гласува 100 000 лева за футболния отбор.

Футболистите бяха посрещнати с ръкопляскания, а всички общински съветници бяха с шалчета на тима. Те гласуваха отново единодушно крупната сума.

През 1988-а ЦК на БКП спира футболистите за “А” група

Заради решение на ЦК на БКП през 1988 г. “Арда” не е бил допуснат до “А” група. Тази легенда се предава от уста на уста в Кърджали. Досега обаче твърденията нито са доказани, нито са отречени.

“Още навремето упорито се твърдеше, че влизането ни в групата е било осуетено заради протестите срещу обгазяванията в Русе и основаването на дисидентската по това време организация “Екогласност”, твърди зам.-кметът от средата на 80-те години Милан Миланов, в чийто ресор е бил спортът. Слухът в партийните среди е бил, че в решаващия мач, игран в родопския град на 28 май 1988 г. между “Арда” и “Дунав” (Русе), на съдията Димитър Шарлачки е било наредено да свири в полза на гостите, за да се отклони вниманието на русенци от протестите. Другата легенда твърди, че кърджалийският отбор не е допуснат в професионалния футбол заради проведеното 3 г. и половина преди този мач преименуване на българските турци.  

Опасенията били, че влизането на “Арда” в “А” група може да доведе до отприщване на протести срещу т.нар. възродителен процес.

“Всички подобни твърдения за намеса на партията са само догадки. Аз не съм виждал черно на бяло решение на ЦК на БКП за “Арда”, казва Милан Миланов. Той обаче е категоричен, че кърджалийските футболисти наистина са били ощетени по време на мача с “Дунав”. Нищо до второто полувреме не предвещавало подобен развой на събитията. Съдията пристигнал няколко часа преди мача и се оплакал, че има проблем с автомобила. Въпреки че денят е бил почивен, местните управляващи се разпореждат да бъде разрешен проблемът. Намират автомонтьори, които ремонтират съдийската “Лада”.

“Шарлачки беше много благодарен. Тогава се пошегувах с него, че ни трябват 4 гола, за да влезем в “А” група. Казах му, че момчетата на “Арда” ще вкарат 3 гола, а той трябва да ни даде четвъртия”, твърди Миланов.

Той допълва, че е бил изненадан от развоя на събитията, защото шеговитите му твърдения започват да се сбъдват в първото полувреме.

“До 47-ата минута водехме с 3:0.

Нужен ни беше един гол, за да влезем в “А” група. През второто полувреме съдията коренно промени отношението си към отбора. Не свири 2 чисти дузпи в наша полза, въпреки че и в двата случая имаше игра с ръка”, спомня си бившият зам.-кмет.

Кошмарът за “Арда” при привържениците става още по-голям, когато един от играчите е изгонен.  

“Въпреки че бяхме с човек по-малко, не дадохме на “Дунав” да си поеме дъх. За съжаление и шансът, и съдията бяха за гостите. Когато мачът свърши, играчите от противниковия отбор целуваха тревата от радост, че са влезли в групата”, спомня си един от играчите - Петър Бумбаров.

Той признава, че и до днес прехвърля спомените от драматичния мач и продължава да анализира случилото се.

“Не допуснахме грешка. Раздадохме се напълно, но за съжаление, не успяхме”, казва бившият футболист, който днес е треньор.

Според него в това време отборът на “Арда” е бил монолитен и сплотен. Имал е и пълната подкрепа на местните фенове.

“След мача излязохме сред хората - никой не ни упрекна за нищо, напротив поздравяваха ни, даваха ни кураж”, спомня си Бумбаров.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Спорт

Марко Бонита

Световен шампион иска да води волейболистките

Италиански специалист, извел родината си до световна титла, има интерес към женския национален отбор на България по волейбол. Това е 56-годишният Марко Бонита. Треньорът научил от медиите, че ще се провеждат конкурси за различните национални отбори на страната ни. Бонита се поинтересувал дали ще има такъв и за женския представителен тим

Футболният национал Георги Костадинов чете за изпитите по право и по време на лагерите с руския “Арсенал” (Тула).

СНИМКИ: CHAMPIONAT.RU

Национал учи право по 6-7 часа преди и след тренировки

Георги Костадинов: Политиката е мръсна, ще стана спортен мениджър или адвокат Българският национал Георги Костадинов изуми футболните фенове в Русия с разкритието, че става много рано сутрин, за да чете преди тренировка, продължава да чете, вместо да почива след тренировка, с една цел, към която се приближава - да стане дипломиран юрист

По света се шегуват: Кой носи екипа на Григор най-добре

По света се шегуват: Кой носи екипа на Григор най-добре

Григор Димитров отпадна от откритото на Австралия, но екипът му продължава да бъде хит в света на тениса. Българската звезда се появи на корта в Мелбърн с анцуг на петна от специалната колекция на Nike. Димитров веднага бе сравнен с далматинец (но с цветовете на обратно), а облеклото - обявено за ефектна пижама

Феноменална "Марица" постави на колене pycкия гpанд "Динамо" наcpед Москва

Феноменална "Марица" постави на колене pycкия гpанд "Динамо" наcpед Москва

Чудото се случи! Волейболните шампионки на България - "Марица" (Пловдив) поставиха на колене титулувания руски гранд "Динамо" насред Москва. Пловдивчанки играха като фурии в Двореца на спорта "Динамо" в руската столица, тази вечер и записаха първа победа в тазгодишното издание на Шампионската лига при жените

Кубрат Пулев  Снимка: Ройтерс

Джошуа може да се откаже от мача с Кобрата, ако срещата не е в Лондон

Промоутърът на световния шампион по бокс в тежка категория Антъни Джошуа - Еди Хърн заяви, че двубой между клиентът му и Кубрат Пулев може и да не се осъществи, ако от щаба на българина не се съгласят мачът да бъде в Лондон, предаде БГНЕС. „Кубрат Пулев е основният претендент и това е мнението и на Джошуа. Но той иска мачът да е тук

Йохана Хеелен бе най-бърза в тренировката за спускането в Банско. Снимки: Костадин Андонов

Вятър обърка сериозно програмата в Банско

Бурен вятър обърка сериозно програмата на световната купа по ски в Банско. Тренировката бе отлагана и местена няколко пъти. Сутринта скоростта на вятъра бе над 124 км/ч, като много от обезопасителните мрежи бяха повредени и веднага започна работа по възстановяването им. Заради това бе взето решение за по-късен старт от резервното място

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Спорт

СНИМКА: "Радио Китай"

И тази година Сиан ще бъде домакин на спортните състезания „Един пояс, един път"

Управлението за спорт на провинция Шанси обяви, че през тази година град Сиан – родното място на теракотената армия на първия китайски император, ще бъде домакин на 20 традиционни съревнования „Един пояс, един път". Те ще включват 19 спортни дисциплини като маратонско бягане, борба, фехтовка и в тях ще могат да премерят сили както професионалисти

Снимка: официален сайт на "Локомотив"

"Локо"(Пд) излъга с 1:0 тима на Стойчо Младенов в контрола

Дошлият на проби Лукас Салинас донесе победата с 1:0 на "Локомотив" (Пд) над тима на Стойчо Младенов "Кайсар", в първата контрола от подготвителния лагер в турския курорт Белек. Аржентинецът се разписа в 49-та минута, след пас на Момчил Цветанов, за успеха над актуалния носител на купата на Казахстан

Андерсон ще изкара пробен период в "Ботев" на подготвителния лагер в Алания. 
Снимка: официален сайт на "Ботев"

"Ботев" (Пд) привлече 21-годишен бразилец

21-годишен бразилски футболист изненадващо пристигна в "Ботев" (Пд) на зимния лагер в Турция днес. Андерсон Сантос Барбоса дойде в Алания в ранните часове сутринта и първо се запозна с треньорския щаб и играчите. След като му бе даден екип, "кариоката" дори направи първа тренировка с  "канарчетата". Андерсон ще изкара пробен период в "Ботев"

Урсула Папандреа (вляво) пое временно президентския пост на щангите от Тамаш Аян (вдясно).

Щангите свалиха Тамаш Аян, но само за 90 дни

Тамаш Аян няма да е президент на световната федерация по щанги за следващите 90 дни. Това реши управата на централата на 13-часово заседание в Доха (Катар). 81-годишният унгарец управлява спорта от 44 години, първо като генерален секретар, а след това като президент. Правата временно поема американката Урсула Папандреа, която е първи вицепрезидент

Спорт по тв днес: тенис от Australia Open, биатлон с 4-ма българи, футбол от Англия, Испания, Турция, волейбол, баскетбол, тото, снукър

Спорт по тв днес: тенис от Australia Open, биатлон с 4-ма българи, футбол от Англия, Испания, Турция, волейбол, баскетбол, тото, снукър

Снимка: фейсбук на "Виртон"

Едисон за 5-и път в идеалния отбор на кръга в Белгия

Бившият младежки национал на България Едисон Йорданов за пореден път получи признание за изявите си в състава на “Виртон”. Десният бранител попадна в идеалния отбор на 22-ия кръг във второто ниво на футбола в Белгия. В него Йорданов и съотборниците му записаха победа с 2:0 при гостуването си на “Рьозеларе”

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber